Boc: Violenta stradala este inacceptabila si de netolerat

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:19
6253 citiri
Boc: Violenta stradala este inacceptabila si de netolerat

Premierul Emil Boc a sustinut luni o declaratie de presa pe tema violentelor inregistrate in timpul protestelor din Capitala.

Emil Boc a precizat de mai multe ori ca in Romania libertatea de exprimare e garantata, dar autoritatile sunt obligate sa asigure siguranta cetateanului, de aceea violentele nu vor fi tolerate.

Premierul a spus ca dialogul ramane singura forma de rezolvare a problemelor si a subliniat ca partidele aflate in coalitia de guvernare sunt constiente de problemele cu care se confrunta romanii. Totodata, el a subliniat ca masurile de austeritate au fost necesare pentru ca Romania sa ajunga la un echilibru macroeconomic si ar fi pacat ca, prin violente, acesta sa fie pus in pericol.

Pe de alta parte, Emil Boc a anuntat ca ministrul Sanatatii a fost mandatat de Coalitie sa constituie o comisie care sa se ocupe de redactarea unui nou proiect al Legii Sanatatii, din care sa faca parte reprezentanti ai organizatiilor profesionale din domeniul sanitar, dar si ai societatii civile.

Intrebat daca Raed Arafat va contribui la acest nou proiect sau daca va reveni in Ministerul Sanatatii, Emil Boc a raspuns: "Este binevenit, daca domnia sa va dori".

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT principalele declaratii ale premierului:

- In sedinta Coalitiei s-a facut o analiza a protestelor.

- Libertatea de exprimare este garantata in Romania. Protestele pasnice in conditiile legii sunt legitime, dar violenta stradala este inacceptabila si de netolerat.

- Obligatia statului este ca cetateanul sa fie in siguranta. Autoritatile statului sa protejeze cetateanul, acasa sau pe strada. Legea se respecta, nu se negociaza.

- Dialogul ramane singura cale, pe toate palierele. Am solicitat intensificarea dialogului. La nivel local - prin comisii, la nivel guvernamental, prin consiliul tripartit. La nivel politic, daca vor fi conditiile necesare pentru sesiune extraordinara, sa se faca.

- Este loc pentru dialog, nu pentru violenta.

- Am spus de fiecare data ca intelegem, ca si coalitie, greutatile prin care trec romanii, stim ca nu traim vremuri usoare, suntem intr-o criza economica mai aspra decat cineva si-a imaginat vreodata. Dar oamenilor le multumesc pentru faptul ca, cu sprijinul lor, am reusit sa salvam tara de la colaps si sa ajungem la o stabilitate economica, e pacat sa o compromitem prin violente si instabilitate.

- Stabilitatea nu se gaseste in buzunarele oamenilor, doar in cifre si raportari, mai dureaza pana se va regasi si in buzunare.

- Ce se intampla in Europa demonstreaza ca am facut ce trebuie.

- Datorita stabilitatii si a ce am facut nu exista niciun risc de neplata a obligatiilor sociale. Violentele ne fac mult rau pentru ca, pe termen mediu si lung, compromit sansele ca bunastarea sa se simta mai repede in buzunare.

- Mesajul meu este clar: niciun fel de violenta stradala nu este tolerata. Inteleg suferintele si problemele cu care se confrunta oamenii, ele nu se pot rezolva peste noapte, ci gradual.

- In privinta Sanatatii, ministrul Ladislau Ritli a fost mandatat sa formeze o echipa care sa redacteze un nou proiect, din care sa nu lipseasca reprezentantii asociatiilor de medici, pacienti, Colegiului Medicilor, ai societatii civile.

Intrebari:

- (de ce ati tacut atatea zile? violentele pot avea impact asupra dobanzilor cu care se imprumuta statul?) Am fost tot timpul in contact cu ce se intampla, ieri am facut apel la respingerea oricaror forme de violenta. Orice actiune de violenta pericliteaza stabilitatea economica a tarii, exista riscul primei de risc, a cresterii CDS-urilor, si implicit un cost suplimentar pentru finantarea cheltuielilor statului.

- (cum au gestionat fortele de ordine manifestarile violente?) Au reactionat in conditiile legii, cei in masura au dat si vor da explicatiile necesare pentru fiecare caz in parte. Mesajul este foarte ferm: asigurarea sigurantei cetateanului.

- Dialogul este nelimitat, violenta este interzisa.

- (oamenii au iesit pentru Raed Arafat, va lucra la noul proiect? revine la minister?) Este binevenit, daca domnia sa va dori. Nici vechea lege, nici viitoarea nu prevad privatizarea SMURD sau a serviciului de urgenta.

- (pana la ce data se va prezenta noul proiect?) Ministrul a fost mandatat si va sustine o declaratie de presa in care va oferi toate detaliile.

Violente in Capitala

Dupa violentele inregistrate duminica in Capitala, peste 240 de manifestanti au fost retinuti si li se vor aplica amenzi contraventionale, in timp ce pe numele a 36 de protestatari se vor intocmi dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri si pentru portul de arme albe in zone publice.

Bilantul a fost anuntat, luni, de seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, locotenent-colonelul Moise Aurel.

283 de persoane au fost retinute, inclusiv persoane care fac parte din galeria echipei Petrolul.

Oficialul a adaugat ca, la nivel national, 8.700 de persoane au iesit in strada, in timp ce numarul de jandarmi care a asigurat ordinea publica a fost de peste 2.000.

59 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, printre care si 10 jandarmi.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...