Emil Boc: Guvernul a ales raul cel mai mic

Duminica, 09 Mai 2010, ora 21:07
5494 citiri
Emil Boc: Guvernul a ales raul cel mai mic
Foto: Antena 3

Guvernul avea doua alternative, una fiind cea propusa de FMI cu cresterea TVA-ului la 24% si majorarea cotei unice la 20% sau alternativa propusa de Guvern de reducere a cheltuielilor prin reducerea pensiilor si salariilor, si a ales "raul cel mai mic", a declarat duminica seara, Emil Boc, premierul Romaniei, in urma discutiilor cu delegatia FMI si a intalnirii cu PD-L, UDMR, minoritatile si independentii.

"Am ales raul cel mai mic, pentru ca daca am fi ales solutia majorarii taxelor ar fi fost un lucru care ar fi pus presiune pe singurra categorie care plateste taxele. Majorarea taxelor ar fi dus la o crestere a inflatiei, ar fi avut loc o inrautatire a nivelului de trai", a declarat Boc.

Guvernul a optat pentru impunerea unor masuri de austeritate pentru bugetari. "Veniturile pentru bugetari vor scadea cu 25%, iar pensiile cu 15%. Alocatiile pentru copii si indemnizatiile pentru cei cu handicap nu vor fi afectate", a continuat premierul.

Boc a spus ca incepand cu 2007 s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii in Romania, "am inceput sa consumam mai mult decat am produs".

Basescu: Daca nu luam masurile anuntate, amanetam cu totul viitorul tarii

"Fondul de salarii in 2004 era 17,6 miliarde de lei, in 2005 - 21,4 miliarde de lei, in 2006 - 27,6 miliarde de lei, in 2007 - 33,7 miliarde de lei, in 2008 - 45,6 miliarde de lei, iar in 2009 la acelasi nivel (...). Fondul de pensii a fost majorat foarte mult in 2008 fata de 2007. In 2008 s-au produs deficite structurale(...). Daca am fi majorat cu 50% salariile profesorilor am fi ajuns la un deficit de 12%", a mentionat Boc.

In privinta imprumutului facut de Romania, de 12 miliarde de euro, Emil Boc spune ca "acesti bani au fost folositi in 2009 pentru acoperirea deficitului bugetar"

Boc spune ca aceste masuri de austeritate sunt absolut necesare Romaniei. "Daca Romania continua fara sa faca masuri de ajustare a cheltuielilor publice si fara sa tina cont de un acord cu FMI, vom ajunge in 2012 la 62% datorie publica din PIB. Daca nu luam masuri de austeritate, riscam sa ne indatoram in continuare", a precizat premierul.

"Aceste masuri ne vor permite sa platim datoriile catre firme. Sa eliminam blocajele din economie", a metionat Boc, precizaand ca Romania are datorii de un miliard de euro catre firme.

Franks: Am ajuns la o intelegere cu Guvernul

Ce se va face cu acesti bani?

"Vom putea sustine un program de investitii. Vom putea finaliza, in 2010, 4.000 de locuinte ANL si vom face 500 km de drum judetean (...). Vom reabilita 400 km de drumuri nationale", a continuat premierul Romaniei.

Acesta a mai spus ca in 2010 se vor continua lucrarile la mai multe autostrazi, printre care autostrada Transilvania si autostrada Bucuresti- Ploiesti.

"Ne va permite sa continuam programele Rabla, Prima Casa si Primul Siloz", a mai spus Boc.

Un alt program ce va putea fi continuat, dupa cum spune premierul, va fi cel pentru combaterea evaziunii fiscale.

"Vom avea resurse sa continuam programul care sprijina firmele care angajeaza someri", a continuat premierul.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...