Emil Boc: Noul Cod al muncii permite fiecarui roman sa munceasca

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 21:33
2806 citiri
Emil Boc: Noul Cod al muncii permite fiecarui roman sa munceasca
Foto: Cluj-Am

Actualul Cod al muncii nu mai raspunde nevoilor de piata nici pentru investitorii straini sau autohtoni, nici pentru romanul de rand, nici pentru nevoile Romaniei in UE, iar noul Cod nu este al investitorilor straini, asa cum s-a incercat sa se acrediteze ideea, ci al intregii tari, permitand fiecaruia sa munceasca, a declarat, marti, premierul Emil Boc.

El a subliniat ca provocarea imediata pe care o are Guvernul este modernizarea legislatiei muncii si a dialogului social - adica punerea legislatiei in acord cu nevoile tarii, tinand cont si de conditiile si invatamintele crizei - dar si oferirea unei piete a muncii competitiva in raport cu ceea ce se intampla in lume si in Europa.

"Din nefericire, actualul Cod al muncii nu mai raspunde nevoilor de piata nici pentru investitorii straini sau autohtoni, nici pentru romanul de rand, nici pentru nevoile Romaniei in UE", a spus seful Guvernului.

De asemenea, el a subliniat ca la Guvern exista "o echipa functionala, omogena, capabila sa isi impuna obiectivele asumate si nu trebuie facute modificari" in componenta acesteia.

Primul-ministru Emil Boc i-a invitat, marti dupa amiaza, la discutii, la Palatul Victoria, pe reprezentantii confederatiilor sindicale. La intrevederi va participa si ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Ioan Botis.

Confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national cer demisia ministrului Muncii, Ioan Botis, pentru un comportament partinitor fata de anumiti angajatori, pentru declaratii mincinoase, pentru favorizarea interesului companiilor straine, se afirma in scrisoarea deschisa trimisa de Confederatiile sindicale-Cartel ALFA, BNS, CNSLR - Fratia, CSDR, CNS Meridian si Confederatiile patronale: UGIR-1903, Conpirom, UNPR, CEPISC, adresata primului ministru Emil Boc.

Sindicatele il acuza pe ministrul Muncii de aroganta fata de interesele miscarii patronale si sindicale, defavorizand stabilitatea sociala, creand premisele unor conflicte sociale.

"Am crezut cu totii ca realmente, in urma discutiei pe care am avut-o cu dumneavoastra in luna decembrie 2010, vointa Guvernului este de a realiza o imbunatatire a cadrului legislativ in domeniul pietei muncii din Romania", spun partenerii sociali in scrisoarea trimisa primului ministru.

Sindicatele si patronatele sustin ca, desi s-au facut eforturi deosebite de catre partenerii sociali pentru a reusi incadrarea in termenul de 21 ianuarie 2011 pentru finalizarea legislatiei ce reglementa piata fortei de munca, au constatat ca ministrul Muncii, desemnat sa coordoneze aceasta actiune, s-a aratat mai putin preocupat de realizarea consensului, ca doreste de fapt tragerea de timp pentru a nu se finaliza lucrarea si de a promova forma initiala a acestor acte normative.

De asemenea, sindicatele si patronatele sustin ca ministrul Botis a "desconsiderat eforturile facute pana in data de 17 ianuarie 2011 si, printr-o prezenta de numai 15 minute in cadrul intalnirii ce se desfasura la MMFPS, a comunicat partenerilor sociali ca, independent de ceea ce au convenit impreuna cu secretarul de stat Mocanu Valentin, domnia sa nu este de acord cu ceea ce s-a discutat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Boc Codul Muncii, #Boc cod romani munca , #premier