Emil Boc: Nu se va acorda al 13-lea salariu in 2011

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 21:32
3563 citiri
Emil Boc: Nu se va acorda al 13-lea salariu in 2011
Foto: TVR

Premierul Emil Boc a anuntat ca functionarii publici nu vor primi, in 2011, al 13-lea salariu si nici primele de vacanta.

"Sunt suspendate aceste drepturi in 2011. Sa cheltuim atat cat putem pe partea de consum, atata cat producem", a spus Boc, invitat la Tvr.

Prim-ministrul a explicat si ce alte modificari va aduce Legea Salarizarii.

"Stimulentele - prin Legea Salarizarii propuse de noi se rezolva; valoarea stimulentelor din octombrie, pe baza de performanta, vor fi incluse in salariul de baza; se elimina aceasta politica a stimulentelor care era discriminatorie".

"Problema celui de-al 13-lea salariu si a primelor de vacanta - aici este vorba despre 2010. Cel de-al 13-lea salariu s-a acordat anul acesta aferent anului 2009. E un drept legal pentru 2009 sa se plateasca in 2010. Ce i-am reprosat fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a fost ca, din nefericire, in ianuarie 2010 nu m-a avertizat sa facem tot ce ne sta in putinta sa nu acordam al 13-lea salariu si prime de vacanta, sa nu avem probleme cu plata salariilor anul acesta", a continuat Boc.

"Acum am ajuns la punctul final al discutiilor in Guvern cu toate partile care aveau implicare in aceasta lege astfel incat astzi am putut trage concluziile acestor intalniri. Pentru 2011, salariile de baza din octombrie 2010 ale bugetarilor se majoreaza cu 15%. Atat poate Romania in momentul de fata sa ofere sectorului bugetar", a precizat premierul, subliniind ca 39 de miliarde de RON sunt pentru 1.290.000 de bugetari,iar suma se incadreaza intr-un deficit al bugetului de stat de peste 4% in 2011".

In 2011 va continua si procesul de restructurare, astfel incat un post din 7 va fi eliberat. "Nu vindem iluzii, nu cadem in excese asa cum a fost vorba in 2007 si mai ales 2008, in 2011 Romania este pe crestere...Sa traversam aceasta perioada grea pentru toti", a continuat prim-ministrul.

Prioritatile pentru 2011

Pentru Boc, "prioritatea numarul unu in 2011 este cofinantarea proiectelor europene care aduc bani gratis in Romania. Vom pune dublul banilor din 2010 pe 2011, pe cofinantare - spre exemplu, coridorul IV european, mai e si programul de modernizare a spatiului rural romanesc. 10.000 de kilometri de drumuri judetene si locale, asfaltarea drumurilor de interes local, spre obiective turistice, dezghetarea creditarii, locuri de munca".

"Daca Romania face in continuare cea ce trebuie si nu are derapaje de la programul pe care l-am stabilit, nu vom avea probleme. Trebuie sa aprobam in acest sens Legea Salarizarii, Legea Pensiilor si Legea Bugetului de stat, care ne deschid perspectivele de crestere economica in 2011", a conchis premierul Emil Boc.

Despre reducerea cotei de impozitare

Boc si-a exprimat convingerea ca la Camera Deputatilor nu va fi promovata initiativa colegilor sai de partid de reducere a cotei de impozitare pe venit la 10%, care a fost adoptata de Senat in urma cu o zi.

"Aceasta masura nu poate fi aplicata in momentul de fata in conditiile bugetului pe care-l avem prognozat pentru anul 2011. Sunt convins ca in Camera Deputatilor unde va fi dezbatuta aceasta propunere, e camera decizionala, ea nu va fi promovata. Senatul este prima camera seizata, dar decizionala este Camera Deputatilor si acolo sunt convins ca nu va fi aprobata aceasta propunere legislativa. Repet, benefica sau de dorit, cu multa tentatie pe fond, dar in acest moment nu se poate aplica. Avem nevoie de stabilitate si predictibilitate in sistemul de finante, de taxe si impozite. In acest moment, de la bugetul de stat pronim cu niste date foarte clare: deficit 4,4, cota unica de 16%, TVA de 24% pentru ca oamenii sa-si poata face in aceasta tara niste planuri de afaceri si sa stie pe ce pot conta".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Boc legea salarizarii, #boc al 13 lea salariu, #boc prioritati romania , #premier