Emil Boc, premier desemnat - de ce a renuntat Stolo?

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 19:35
15141 citiri
Emil Boc, premier desemnat - de ce a renuntat Stolo?

Romania are doi premieri desemnati in decurs de patru zile: intai Theodor Stolojan si acum Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, la pranz, ca noul prim ministru desemnat este Emil Boc.

"Multumesc sefului statului pentru increderea acordata, am acceptat. Obiectivele raman valabile si anume sansa de a da Romaniei un Guvern stabil si performant pana la data de 22 decembrie", a precizat liderul PD-L.

Basescu a mai anuntat ca a luat nota de depunerea mandatului de catre Theodor Stolojan si ca este "putin trist".

Anuntul sefului statului vine la cateva minute dupa ce Theodor Stolojan a decis ca renunta la nominalizarea pentru postul de premier.

Pe modelul 2004, Stolojan a renuntat din nou, de data aceasta la responsabilitatea formarii noului Guvern, justificandu-si gestul prin faptul ca "cei doi presedinti care au semnat Parteneriatul pentru Romania trebuie sa isi asigure garantia acestui parteneriat prin cele mai importante functii in stat: functia de prim ministru si presedinte al Senatului".

De ce Boc?

Raspunzand la intrebarile jurnalistilor, presedintele Basescu a explicat ca l-a ales pe Emil Boc in calitate de presedinte al PD-L, partid care a obtinut cel mai mare numar de mandate in urma alegerilor din 30 noiembrie, dupa cum "am transat aceste lucruri cu partidele politice dupa consultari".

Pe de alta parte, seful statului a recunoscut ca nu a gasit in PD-L un alt candidat la functia de premier, de talia lui Theodor Stolojan.

"Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PDL. Aceasta este problema. Din cate stiu si mecanismul lor de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru a pornit tocmai de la faptul ca prin autoritate si experienta domnul Stolojan putea fi echivalentul celorlalti sefi de partide politice".

In acest moment, PDL-ul nu are un om apropiat ca si influenta si credibilitate, egal cu presedintele partidului. Deci va pot spune ca am considerat ca fiind un lucru de bun-simt sa informez ambele partide, sa le las timp sa-si informeze structurile de conducere", a explicat seful statului.

Cu Emil Boc la Palatul Victoria, presedintele Basescu s-a asigurat ca va avea un premier care va conduce tara exact asa cum doreste el.

Primarul de la Cluj este cunoscut pentru fidelitatea fata de seful statului, din al carui cuvant nu iese niciodata.

Iar pleaca "draga Stolo"?

Basescu a refuzat sa explice retragerea lui Stolojan spunand ca e decizia acestuia si doar el o poate explica.

"Cred ca singurul om care va poate da explicatii legate de retragere este domnul Theodor Stolojan insusi. Nu doresc sa va explic eu motivele pe care dansul le-a invoacat, eu iau nota de actul institutional", a precizat Traian Basescu.

Stolojan insa nu ne-a lamurit deloc atunci cand a enuntat motivele care l-au facut sa renunte. Vicele PD-L a invocat varsta sa inaintata si faptul ca in politica e nevoie de o revigorare prin promovarea generatiei tinere.

In realitate, se pare ca Stolojan ar fi fost determinat sa se retraga din nou, mai putin penibil ca in 2004 insa, tocmai de Traian Basescu. Nominalizarea sa deranja nucleul dur al democratilor din PD-L.

Gruparea greilor Blaga, Videanu, Berceanu nu era deloc multumita de numirea unui fost liberal in fruntea Guvernului si de faptul ca acesta este un fost apropiat al lui Ion Iliescu. In plus, Stolojan a "indraznit" se pare sa incerce sa isi puna ministrii dupa bunul sau plac, fara sa tina cont de parerea locatarului de la Cotroceni.

Stolojan a mai facut o miscare similara, de retragere, in vara lui 2004, tot intr-un moment crucial din punct de vedere politic.

Desemnat, in 2004, candidat pentru functia de presedinte al Romaniei, din partea Aliantei D.A (PNL-PD), Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa, tot atat de brusc si de slab justificat ca si acum.

Atunci Stolojan s-a imbolnavit subit, facand posibila astfel victoria lui Traian Basescu, care a plans in direct de mila lui "draga Stolo".

Ziare.com va invita la dezbatere. De ce credeti ca a renuntat Stolojan? Noul premier desemnat, Emil Boc, este o alegere mai fericita?

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...