Emil Boc: Sarmizegetusa Regia, inclusa intr-o zona speciala de administrare

Marti, 02 August 2011, ora 19:27
1262 citiri
Emil Boc: Sarmizegetusa Regia, inclusa intr-o zona speciala de administrare

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia va fi inclusa intr-o zona speciala de administrare, aflata in subordinea Guvernului sau a Ministerului Culturii, dupa modelul Rezervatiei stiintifice Delta Dunarii, a declarat, marti, premierul Emil Boc, prezent la Sarmizegetusa Regia, in Muntii Orastiei.

"Solutia pe care o avem acum, la nivelul Guvernului, ca prima optiune, este aceasta, de administrare speciala, dupa modelul Delta Dunarii si de valorificare a potentialului (monumentului istoric - n. red.) prin atragere de bani europeni", a spus Emil Boc.

Primul ministru a apreciat ca solutia juridica pentru aceasta zona speciala ar putea fi definitivata intr-o luna de zile, deoarece este nevoie sa fie rezolvate mai multe probleme, incepand cu statutul proprietatilor si continuand cu implicarea Romsilva, a Ministerului Mediului, care administreaza in zona Parcul National Gradiste-Cioclovina, si finalizand cu vestigiile arheologice si modul in care potentialul cultural si stiintific al acestora poate fi valorificat.

Premierul a mai spus ca este nemultumit de modul in care arata drumul de acces spre cetatea dacica, manifestandu-si disponibilitatea incheierii unui parteneriat intre Guvern si Consiliul Judetean Hunedoara, astfel incat calea de acces sa fie reabilitata.

"Am toata disponibilitatea sa colaboram, sa facem un parteneriat cu consiliul judetean, ca sa putem rezolva problema drumului de acces care trebuie sa fie prima carte de vizita a intrarii in Muntii Orastiei si in cetatile dacice. Mai in gluma, mai in serios, spuneam ca pe vremea dacilor erau drumuri mai bune spre cetatile dacice decat are acum Consiliul Judetean", a afirmat primul ministru.

Premierul a apreciat ca cetatile dacice din Muntii Orastiei detin un important potential de dezvoltare culturala, cercetare istorica si organizarea de evenimente turistice.

Premierul Emil Boc s-a aflat marti in Muntii Orastiei insotit de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, de prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi, de membri ai Comisiei Nationale de Arheologie si de alti reprezentanti ai autoritatilor locale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sarmizegetusa, #boc sarmizegetusa, #sarmizegetusa boc solutie , #premier