FMI ne da banii din mai, CE din vara

Joi, 26 Martie 2009, ora 19:33
946 citiri
FMI ne da banii din mai, CE din vara
Foto: Flickr

Prima transa a banilor de la FMI se situeaza la aproximativ 5 miliarde de euro si vor fi virate in mai, a declarat consilierul personal pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Vass.

Prima transa de la Comisia Europeana este asteptata in vara, potrivit spuselor Andreei Vass.

Perioada de gratie este de 24 de luni, iar rambursarea intre 3 si 5 ani. De la FMI, imprumutul este de 12,95 miliarde de euro cu o dobanda de 3,5%, iar de la CE vor fi imprumutate 5 miliarde de euro, cu o dobanda de 2,2-2,3%.

De la Banca Mondiala vor fi imprumutati intre 1 si 1,5 miliarde de euro pentru proiecte de investitii, iar de la BERD si alte cateva institutii similare vor fi imprumutati in total pana la un miliard de euro.

Pentru urmatorii doi ani, angajamentele se ridica la 7,1 miliarde de euro, in 2010, si 1,05 miliarde de euro in 2011, insa acestea sunt doar "angajate, ceea ce nu inseamna ca vor fi si disbursate", potrivit lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor sustine ca banca centrala ar putea reduce nivelul rezervelor minime obligatorii inainte ca Romania sa traga primele fonduri de FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#bani FMI, #imprumut extern Romania, #Andreea Vass FMI , #premier