Opinii: Guvernul Boc a intrat in panica

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 07:07
4191 citiri
Opinii: Guvernul Boc a intrat in panica
Foto: arhiva

Evenimentele din ultimele zece zile arata ca PD-L, guvernul Boc si, nu in ultimul rand presedintele s-au speriat. Guvernantilor le este evident ca au intins coarda prea mult si ca este din ce in ce mai probabil sa fie indepartati.

Oricat ar afirma liderii portocalii ca nu se tem si ca sunt mai stabili ca niciodata, oricat ar clama faptul ca toate masurile au urmarit binele romanilor, in fine au inteles ca funia s-a apropiat de par si ca pericolul in ceea ce-i priveste este iminent.

Puse cap la cap, cateva declaratii ale saptamanii trecute sunt tot atatea motive de fiori pe sira spinarii pentru Boc si ministri sai. Pe de o parte, amanarea deciziei CCR, privind legea pensiilor, amanare care nu miroase deloc bine pentru pespectiva de aplicare a legii.

La aceasta se adauga declaratiile reprezentantilor UDMR, elegante, dar categorice, referitoare la masurile de austeriate si la conditionarea cresterii reala a salariilor de ramanerea la guvernare. Ca sa nu mai pomenim declaratia unor lideri ai UDMR care au spus explicit ca sunt deschisi la propuneri din partea PSD si PNL.

Boc are cosmaruri si din cauza Opozitiei, care a dovedit ca poate ajunge la o pozitie comuna si lasa impresia, chiar si la o analiza foarte atenta, ca este mai solida ca niciodata. In fata unei Opozitii care a depasit pana si conflictul major referitor la impozitarea progresiva, sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt reale.

O alta spaima a lui Boc vine de la unii din membri PD-L, care nu mai accepta principiul batistei pe tambal. Nemultumiti, nesatisfacuti, multi pedelisti se uita din ce in ce mai des spre barca de salvare a Opozitiei. Iar Boc nu a uitat nicio secunda ca a ramas la guvernare, la ultima motiune de cenzura, doar cu avantajul a opt voturi. Asa mic si vanjos cum este, Emil Boc n-ar avea curajul sa faca o estimare a votrilor pe care mai poate conta azi, in Parlament.

Nu in ultimul rand, Boc stie ca daca pierde Palatul Victoria, repolarizarea intereselor in Parlament se va consuma instantaneu, iar din acel moment ceasul o sa inceapa sa ticaie ultimul sfert de ora si pentru "vremelnicul locatar" din Cotroceni. O recunoaste chiar Radu Berceanu care afirma ca un referendum l-ar trece pe line moarta pe Basescu.

Puse cap la cap toate acestea au declansat o reactie in lant in randul liderilor PD-L si a minsitrilor din Guvern. In primul rand, promisiunile facute in cor, referitoare la cresterea salariilor bugetarilor in 2011.

Indiferent pe cate voci s-a cantat aceast angajament, nici Boc, nici Udrea, nici demisionarul Blaga nu au avut indrazneala sa dea exemple concrete, in cifre absolute, din care oamenii, lasati in voia saraciei, sa inteleaga cati bani vor primi, in plus, din ianurie 2011. Toti s-au limitat la procente, care suna bine, dar care nu acopera nici jumatate din diminuarea de salariu si cresterea TVA.

Boc a lansat pe piata si promisiunea celor 10.000 de euro pentru tinerii debunatnti (dar nu spune ca fondul este de doar un milion de euro si ca de prevederile ordonantei vor beneficia, in cel mai bun caz, maxim 200 de tineri). Tot in cor, se anunta ca pensiile in 2011 nu vor scadea (de fapt vor fi inghetate, iar cresterea in raport cu inflatia va fi sarita), iar in soapta, ca sa nu auda FMI, Boc mormaie ca cel mai greu interval a fost depasit.

Tot cu acordul Palatului Victoria a fost trecuta pe linie moarta aberatia referitoare la ajutorul de incalzire, daca ai in batatura mai mult de trei vaci, iar primariile din orasele unde nivelul nemultumitilor a devenit vizibil (vezi situatia din Bucuresti) vor acorda subventii si in iarna care vine, tuturor.

In toata ecuatia trebuie luat in calcul ca spaima prin care trece Boc este in masura sa-i creasca vigilenta, sa-i sporeasca inteligenta si sa-l stimuleze. Avalansa masurilor populiste va continua, in speranta ca va ascunde vuietul strazii. Agresivitatea liderilor PD-L va atinge cote maxime, fiind direct proportionala cu spaima. Fiecare din afirmatiile ironice, amenintatoare sau artagoase la adresa Opozitiei trebuie intelese ca tot atatea strigate de spaima.

Este evident si pentru Boc si pentru PD-L si pentru comandantul din Palatul Cotroceni, ca Puterea si Opozitia au inceput ultima repriza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Emil Boc, #motiune de cenzura, #Traian Basescu, #Traian Basescu moguli , #premier
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
PDL in razboi cu Romania
Poza I_deea
I_deea
rank 5
Guvernul Boc a intrat in panica