Majoritate fragila in Senat - pedelistii care nu asigura cvorum, sanctionati

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 19:49
3905 citiri
Majoritate fragila in Senat - pedelistii care nu asigura cvorum, sanctionati
Foto: Antena 3

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a convocat, miercuri seara, senatorii PDL la o sedinta in sala de grup a partidului, dupa ce Mircea Banias si-a anuntat demisia din partid si trecerea in barca Opozitiei, la PC.

Senatorii democrat-liberali au cerut ca premierul Emil Boc sa vina de urgenta la Senat pentru a participa la sedinta, conform televiziunilor de stiri, insa prim-ministrul nu a participat la discutii.

"Cvorumul este de 68 de senatori, Puterea are obligatia sa asigure acest cvorum.

Nu va pleca niciun ministru sau senator PDL intr-o zi de luni in delegatie, solutii sunt. Subiectul sedintei a fost coordonarea si mobilizarea tuturor senatorilor Puterii", a declarat Vasile Blaga la sfarsitul sedintei.

Potrivit acestuia, in cadrul intalnirii intre senatorii PDL, "nu au avut loc discutii de genul 'vrem sa plecam'", asa cum au anuntat televiziunile, pe surse.

Vasile Blaga a accentuat insa ca senatorii care vor lipsi de la sedinte vor fi "sanctionati de partid, de electorat".

Lideriul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a explicat ca "subiectul a fost coordonarea si mobilizarea in conditiile in care putem asigura la limita cvorumum. 68 de senatori, chiar la limita, avem. Am discutat necesitatea si modalitatile ca in fiecare moment cand este necesar sa fie acest cvorum sa fim cu totii la voi. Suntem 68 cu totul cu domnul Iulian Urban, care a anuntat ca voteaza alaturi de PDL".

Cristian Radulescu a precizat ca senatorul UDMR Verestoy Attila, in concediu medical pentru inca aproape o luna, va reveni in curand la munca.

Majoritate fragila

Dupa demisia lui Banias, situatia este incerta la Senat: Din totalul de 137 de mandate, in prezent sunt ocupate 135, iar doua posturi sunt vacante.

Demisia lui Banias face acum grupurile parlamentare din arcul guvernamental sa se bazeze in acest moment pe doar 67 de voturi, fata de cele 68 necesare pentru a-si putea trece legile organice prin Camera superioara.

Totusi, senatorul Iulian Urban, care a demisionat din PDL, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca intentioneaza sa voteze alaturi de Vasile Blaga.

I. Urban: Antonescu e in greva de la preluarea mandatului - Interviu Ziare.com

"Voi vota in continuare absolut toate legile si toate initiativele care implica luarea unor masuri de reforma in Romania, voi vota, in general alaturi de grupul PDL, dar acum, din postura de independent, imi voi putea permite sa nu mai votez orbeste orice act normativ care, ulterior, esueaza pe undeva pe la Curtea Constitutionala sau in alta parte", a spus Urban.

Incert este votul lui Mircea Geoana, exclus din PSD, care este in prezent senator independent. Opozitia - PSD, PNL si PC - are 66 de senatori, dupa ce Banias s-a inscris in PC.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#sedinta senatori PDL Boc, #Banias demis PDL , #premier