Opinii: Masura politica a lui Emil Boc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Septembrie 2010, ora 13:08
3376 citiri
Opinii: Masura politica a lui Emil Boc

Epopeea si rezultatul remanierii guvernamentale au dat intreaga masura a staturii politice a lui Emil Boc.

Prins intr-un razboi prea mare pentru el, premierul n-a facut decat sa-si scape pielea, cel putin temporar, nereusind sa ramana cu adevarat fidel niciuneia dintre taberele inclestate.

Sub presiunea baronilor locali, l-a tradat pe Traian Basescu refuzand sa puna in practica planul acestuia - depunerea mandatului intregului guvern.

L-a tradat astfel pe omul caruia, practic, ii datoreaza nu numai pozitia de acum, ci intreaga sa ascensiune politica. Proximitatea si presiunea enorma a greilor din PD-L, de care era flancat si la partid si la guvern, a fost mai puternica.

Cand insa a trebuit sa infrunte replica demolatoare a lui Traian Basescu: remaniere extinsa sau vot de neincredere la motiune, solidaritatea sa cu baronii s-a topit de parca n-ar fi fost si capetele a doi dintre ei au ajuns pe tava intinsa de Elena Udrea. Totul in interval de mai putin de 24 de ore.

Daca socotea cu adevarat, dupa cum a declarat de nenumarate ori, ca "remanierea se face si nu se discuta", iar decizia in aceasta privinta este atributul exclusiv al premierului, de ce a avut nevoie de doua foruri ale partidului pentru a ajunge la lista finala?

Daca avea, intr-adevar, curajul unei depuneri de mandat, dupa cum a pretins in fata parlamentarilor democrat-liberali, de ce a refuzat ca aceasta varianta sa fie transata prin vot secret?

Daca a crezut, cu adevarat, ca nu se impune o remaniere mai extinsa decat cea initial intentionata, de ce nu si-a sustinut in continuare ministrii? Daca stia de la inceput ca ei ar trebui sa plece, de ce a incercat sa-i pastreze?

Daca voia, intr-adevar, o desprindere de Traian Basescu, de ce nu a avut curajul sa o duca pana la capat? Daca nu dorea sa fie pe cont propriu, de ce a incercat sa-l dribleze pe presedinte?

Sunt prea multe intrebari care duc in aceeasi unica directie: se confirma scenariul avansat, cu catva timp in urma, de Cristian Preda, care vorbea despre premierul cramponat de functie, dupa modelul Calin Popescu Tariceanu sau Radu Vasile.

Exact asta face acum Emil Boc: sta cramponat de o functie esentiala pentru care nu mai are nici increderea electoratului, nici a propriului partid si, se pare, nici a presedintelui. Iar pentru a o pastra pare dispus la orice dezicere, la orice inconsecventa.

De ce o face e destul de simplu de inteles: altceva nu prea i-a ramas din punct de vedere politic. Daca pierde sefia guvernului, pierderea sefiei partidului devine o chestiune de timp.

Ceea ce nici nu ar fi o spaima suprema pentru un poltician puternic si carismatic. Nu e cazul lui Emil Boc.

In plus, domnia sa iese din aceasta experienta guvernamentala cu imaginea complet distrusa: un premier slab, fara autoritate, adesea ridicol si demagog, un politician ajuns intr-o functie pentru care, in mod evident, nu avea nici anvergura profesionala, ci cea politica necesara.

Nu cred ca o asemenea carte de vizita, confirmata de sondajele de opinie, este indicata pentru castigarea unor noi alegeri. Mitul lui Emil Boc cel destoinic si serios s-a spulberat, iar dupa remaniere s-a dus si cel al lui Emil Boc cel onest.

De fapt, ceea ce se intampla acum este doar incununarea unui parcurs politic marcat mai mult de inconsecvente, decat de atitudini principale si ferme.

Emil Boc penduleaza mereu intre ceea ce ar trebui sa fie, cu premier puternic de dreapta, dar nu i se potriveste, si ceea ce este cu adevarat, dar nu are curajul si realismul sa fie, adica un politician de stanga de anvergura medie a unui primar sau parlamentar.

In pofida eforturilor sale, viitorul lui Emil Boc ar putea fi destul de sumbru. Nu cred ca Traian Basescu ii va ierta tradarea de la remaniere si va uita la ce mijloace a fost nevoit sa recurga pentru a forta un rezultat cat de cat multumitor.

Nu sunt convinsa nici ca tripleta BVB, mai ales aripa smulsa din guvern, va uita, la randul ei, ca a fost abandonata in ultima clipa. Asa ca zilele sale in fruntea guvernului ar putea fi numarate, depinzand exclusiv de rapiditatea cu care Traian Basescu ii va gasi un inlocuitor sau un plan alternativ.

Scriam cu ceva timp in urma ca Emil Boc este un personaj tragic al politicii romanesti. L-am supraestimat. Un personaj tragic ar putea deveni Traian Basescu. Emil Boc este doar un personaj jalnic al politicii romanesti.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Emil Boc politica , #premier