Opinii: Tristetea lui Emil Boc

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 18:00
1959 citiri
Opinii: Tristetea lui Emil Boc

Abia acum realizeaza si Emil Boc ca denumirea functiei de Premier vine de la cuvantul "Primul". Ca, pana acum, a fost, mereu, al doilea.

Motiunea a cazut. Fara prea mare emotiune!

Domnul Boc zambeste sagalnic. Cunoscandu-l prea bine din anii de pre-adolescenta politica ai domniei sale, nu pot decat sa recunosc, in zambetul cimentat al domniei sale, un gust amar-dulce-acrisor-uleios-lacrimogen de pucioasa imputita, izvorata din danele portului Constanta.

Emil Boc si-a mancat papara! Tocmai de la aia pe care-i protejase si-i inaltase in ranguri si-n functii. Acuma asteapta verdictul de la Curtea Constitutionala. De la fostul lui profesor de drept, de la facultate dela Cluj. Daca-l pica iarasi la examenul asta ?

Domnul Boc are toata simpatia mea. Chiar, realmente, imi este simpatic si nu numai atat: stiu ca este un profesionist. Mai are anumite stangacii in formularea unor legi neconstitutionale si ordonante cu tenta anti-democratica dar am incredere in cunostintele sale juridice solide si in doctoratul sau in Drept Constitutional.

Stiu ca-si doreste foarte mult sa aduca morala sa transilvaneana pura in administratia bucuresteana dar nu poate, uneori, sa se opuna presiunii de tip "miticist" ale neamurilor sale ardelene, ale partenerilor de afaceri ai lui Videanu si a "febletelor" dobrogene sau buzoiene ale lui Traian. De aceea, si nu din alt motiv, si-a calcat pe principii si a mai pus cate o vorba buna pentru cate o nepoata, cate un var, cate vreo "prietena" a vreunui sef sau pentru vreun sofer.

L-as compatimi, dar nu pot, deoarece caciula asta damboviteana pe care o poarta pe cap nu si-a pus-o de drag, fiindca a vrut, ci fiindca asa a fost ordinul histrionicului sau sef.

Orbit de capacitatile sale intelectuale, domnul Boc nu a sesizat la timp ca pe distinsa catedra de lector universitar (doar atat?) i s-au montat diverse borduri din marmura de Ruschita, invelite, la fiecare infatisare la Cotroceni, cu cate o dunga rozalie de fusta scurta care abia-abia mai acoperea cate o noua parcare. Toate inmiresmate de-un damf de whisky putrezit vreme de 15 ani in niste butoaie scumpe la Anvers.

Balans pe talazurile Dambovitei

Ii inteleg frustrarile matinale cand isi vede tot programul de guvernare dat peste cap de toanele nocturne ale marelui sef. Pai, de exemplu, isi drege si el vocea ca sa se otarasca la cate vreun ministru mai sugubat da' n-are loc de buldogul de la Suceava care-i da si cate-un cot ca sa se bage el in fata, doar doar o mai creste in ochii sefului si l-o chema inapoi la Bucuresti. Vrea si el sa mai bata tara, sa-l mai vada lumea ca-i preocupat de pensii si de criza. Credeti ca poate? As, ca oriunde se duce, satu-i pustiu, ca s-a adunat lumea la biserica sa pupe poala scurta a Blondei. Vrea si el sa mai scuture cate un sef de administratie din teritoriu...hop si Berceanologul care-l umple de fum de gratar de-i lacrameaza omului ochii toata ziua !

Apuca si el sa deschida gura pentru vreo initiativa de-a lui da' imediat apare un sol grabit de la Cotroceni fluturand naframa de mazilire! Vrea si el sa mai dea cate vreo dezlegare pentru Criza. Crezi ca poate? As, ca imediat apare Vladescu si-n sictir ii calculeaza repede niste zecimale de-l umple de "respect". Vrea sa mai taie si el din niste lefuri si pensii de 'jde milioane! Crezi frate ca poate? As, ca-l trage de maneca aghiotantul de la SPP care vrea si el s-ajunga general.

Unde mai pui ca ar vrea si el saracu' sa-i ticneasca macar vreo excursie dintr-aia organizata de guvern la Bruxelles. Ti-ai gasit! Ca vine si "dirigintele", sa-l poarte de manuta, sa-l arate la toata lumea cat de silitor este el, de nu-i mai prieste berea aia Leffe si-o bea cu noduri la terasa.

De multe ori fierbe de ciuda ca trebuie sa-i crape de rusine obrazul lui de om cu frica lui Dumnezeu cand i se aduc la cunostinta toate prostiile pe care le fac si le spun toate patachinele alea de i le-a bagat pe gat seful, de trebuie sa curete dupa ele zile la rand. Ca toate-s niste inchipuite si niste tate si imediat dau fuga cu lacrimile siroaie la Cotroceni sa se planga la Zeus ca nu le-a luat Boc apararea. Il deranjeaza foarte mult asta. Ca el, Zeus, n-are incredere in el, de i-a infipt in coaste toate pupezele alea care-si dau ochii peste cap numai cand aud numele sefului!

Vede si el ca nimeni nu se mai deranjeaza sa-l mai consulte pentru nimic. Vin alea cu tot felul de fituici botite si mirosind a whisky si i le pun sub nas sa le citeasca cu vocea lui sacadata si ordonata. Primeste dispozitie sa convinga lumea ca tanti Criza incepe sa-si ia talpasita din Romania si-a doua zi iese seful pe sticla si se stropseste la toata lumea si zice ca taiem salariile! N-apuca s-o inteleaga pe asta ca imediat mai vine o pecete de la Cotroceni: cica azi taiem si pensiile!

N-ar fi o problema, ca el e baiat cu frica lui Zeus si-i ascultator, dar sa-l anunte si pe el, macar cu-o juma' de ora-nainte, sa nu-l ia, asa, cu lesin la lingurica, in mijlocul sedintei de guvern! In plus, tot pe el il lasa singur sa-i scoate ochii cu andrelele toate profesoarele alea isterice?

Elevul silitor

Fac astia tot felul de potlogarii pe la spatele lui, se imbuiba cu tot felul de contracte pe care el le semneaza "ca-s de-ai nostri"...da' macar sa nu mai faca misto de el. Se poate ?

Uite ca vrea si el sa mai reduca din plosnitele care sug bugetul. Crezi ca poate? As! Ca nu-i da Zeus voie. Ca sefu' vorbeste doar in linii generale despre contractele nesimtite. Cand e vorba de nume si prenume, incepe sa devina mai vag. Cica o sa-i trimita el, mai tarziu, lista cu ce poate si cu ce nu poate!

Acuma n-ar fi o problema tot spectacolul asta dar, el incepe sa sesizeze ca seful are mai multe date decat el sau are chiar datele reale. Ca n-o fi spus degeaba mai acum vreo cateva zile ca guvernu-i sabotat! Emil Boc e un pic uimit de modul magistral in care stie Zeus sa interpreteze lucrurile: cand ii convin treburile inseamna ca el, seful e intelept si le-a aranjat cum trebuie; cand lucrurile o iau la vale, guvernul e de vina. Si, cand treaba-i groasa rau de tot, sigur Opozitia si Greaua Mostenire comploteaza la adresa natiunii!

Pai, el, Emil Boc, a facut doar ce i s-a spus, ca un elev silitor si-acuma sa se lepede de el? Adica, la urma, tot el o sa fie principalul vinovat ?

Emil Boc stie ca nu este un premier de mana a doua. Chiar ar putea fi un premier excelent. Chiar si in conditii de criza. Numai sa fie lasat in pace de catre Marele Sef. Altfel nu este decat o mica papusa in mana marelui papusar. Pai, toti ministrii asculta de Zeus nu de el.

Acum, isi mai pune speranta domnul Boc in Partid. Ca cica o sa-l sustina. Oare cat o mai costa un bilet-dus, de clasa a II-a, pana la Cluj?

Scoala Ardeleana a politicii l-a fentat pe domnul Boc si, in mod cu totul si cu totul nemeritat, l-a facut sa fie ultimul care afla ca, totusi, cuvantul PREMIER vine de la numeralul ordinal "primul". Caci, dupa comportamentul domniei sale , mai ales dupa ce a aflat ca Basesccu ii pregateste o remaniere despre care el nu stia, pare-se ca Romania a fost condusa, pana acum, de un DOIER (de la numeralul ordinal "doi") si nu de un PREMIER. Singurul lucru pentru care nu-l fericesc pe domnul Boc este ranjetul ironic al studentilor domniei sale, atunci cand va rosti magistral, in Amfiteatru, de pe scaunelul pe care se va fi urcat, cuvantul CONSTITUTIE.

Totusi, ce se va alege de pleiada de tinere si blonde nepotele si verisoare ce-si facusera culcus caldut la Palat si care doar ce-si innoisera abonamentul la cursa saptamanala TAROM Cluj-Bucuresti si retur? Oare o sa le deconteze unchiul Traian ?

Macar pe luna iunie !?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Emil Boc reduceri salariati, #Boc masuri austeritate, #Emil Boc salarii bugetari , #premier