Pana unde poate merge sacrificiul lui Boc (Opinii)

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 12:04
6358 citiri
Pana unde poate merge sacrificiul lui Boc (Opinii)
Foto: Arhiva

Sunt multi cei care-l admira pe Emil Boc pentru taria de a-si vedea de foaia de parcurs netulburat de poceala politica. Pana si din Opozitie s-au auzit voci care remarca puterea de a-si stapani pornirea de a lasa totul balta, pentru a nu pierde si bruma de capital politic ramas.

Tsunamiul prin care trece insa PDL din cauza arestarii pentru coruptie a celui pe care l-a instalat premierul la Primaria Cluj-Napoca, garantand pentru el, contine, insa, premisele recladirii increderii ardelenilor. Oricat de imbecil ar suna la prima vedere, pierderea Feleacului in 2012, o situatie anticipata acum de multi in urma incatusarii lui Sorin Apostu, este un fenomen reversibil.

Dupa mine, singurul care poate intoarce tendinta este Emil Boc, daca-si asuma competitia electorala pentru capitala Transilvaniei. Pe fondul austeritatii bugetare si al crizei economice, PDL a pierdut mult capital electoral inclusiv la Cluj-Napoca. Dar ostilitatile se duc acum pe terenul coruptiei, iar aici, Boc nu este susceptibil de a se fi manjit.

Ce le-ar putea spune premierul clujenilor, daramati de povestea pe care o traverseaza orasul castigat in 2004 cu mesajul preluat de la Traian Basescu, adica lupta impotriva mafiei pesediste, impotriva unui sistem unde coruptia devenise politica de stat?

Ca nu s-a schimbat. Ca vine sa recladeasca increderea oamenilor in politicieni, ca renunta la pozitia de premier pentru a le spune ca intr-o cloaca puturoasa exista si un firisor de speranta.

Ca-i este rusine, deoarece a fost prea naiv, dar ca le cere iertare. Ca pot sa-l priveasca in ochi, deoarece nu-si va feri privirea, pentru ca el personal nu are ce sa-si reproseze. Ca intr-o societate putreda pana in insasi esenta ei, nu sunt toti niste ticalosi.

Ar trebui, insa, sa-l puna la zidul infamiei pe Sorin Apostu, dar o poate face omeneste, nu ca un politician. Recunoscand ca s-a inselat, ca este dezamagit, ca il doare teribil. A la president, unde a tinut de fiecare data. Mai ales ca nici n-ar minti.

Ar avea un pic de furca din cauza imprudentei presedintelui de a spune ca era la curent cu ilegalitatile lui Apostu de cel putin sase luni, insa nu mi se pare o situatie imposibil de gestionat mediatic. Daca l-ar intreba clujenii de ce nu i-a spus primarului sa demisioneze, le-ar raspunde ca vremea cand politicienii blocau dosare a apus. Ca desi il durea inima, a ales sa lase institutiile statului sa functioneze.

Fara acest sacrificiu al lui Boc, PDL va pierde Clujul. Are prea putini oameni mai presus de banuiala, iar in contextul comasarii alegerilor va conta fiecare suta de mii de voturi. Unde mai pui ca ar rezolva partial criza de popularitate de la nivel central, unde un premier nou va ajuta la recredibilizarea Guvernului. Cu conditia sa nu fie blond.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...