Puterea simte primejdia, Stolojan vorbeste (Opinii)

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 10:02
7694 citiri
Puterea simte primejdia, Stolojan vorbeste (Opinii)

Premierul Boc a salutat, saptamana trecuta, convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, care a avut loc luni. Formidabil! Sa-i fi revenit brusc deschiderea spre prima putere a statului, cea pe care a ignorat-o de atatea ori prin asumari repetate de legi, ucazuri, decrete? Nici pomeneala. A fost incercarea tardiva de a intredeschide capacul unui vas in care clocoteste inversunarea populara. Una din supapele amintite de catre un reputat editorialist.

Mai spunea premierul ca in Legislativ vor fi luate la puricat toate fatetele situatiei politice din Romania. In opinia mea, nu exista decat una cu adevarat majora si de maxima prioritate. Detensionarea relatiilor dintre cele doua tabere devenite adeversari ireductibili, la un pas de pragul critic: stapanirea si restul tarii.

Prima a constituit cauza, cealalta efectul unor confruntari surde si mute, cel putin din partea unei ocarmuiri ce s-a trezit cu focul la usa. Mintea cea de pe urma a yesman-ului basist l-a indemnat sa graiasca public ca: "pentru guvernanti, pentru intreaga clasa politica semnalul e ca este nevoie de alt mod de a face politica, care sa tina mult mai mult cont de ce gandeste cetateanul". Dixit.

Vreme de trei ani, coalitia guvernamentala a adoptat o sfidatoare "silenzio stampa" in raport cu tot ce (inca) mai misca de la ea in jos. Exceptiile, mai rare decat floarea de colt, s-au numit personajele din randurile 2 si 3 ale Puterii, strans unite intru protejarea inaltilor stapani.

Imi vin in gand sporadicele aparitii ale Andeei Vass, o doamna cu vorba strepezita, izvorata doar din suficienta si dispret la adresa oricarui indraznea sa-i puna intrebari inghesuite, dar cu deplin suport real. Eventuale raspunsuri de ceferist grabit, insotite invariabil de zambete cabotine au mai emis deputatul-sef, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Sever Voinescu, Daniel Funeriu, Sebastian Lazaroiu.

Un joc de scena fals, insipid, cu rol emfatic rapid derulat printr-o interventie telefonica sau pe parcursul celor cativa metri pana la limuzina caratoare de pretiosi demnitari ce sunt. Acestea au fost atitudinile la care au recurs pana de curand fapturile de camarila pedelista.

Intre timp, gluga de coceni platitoare de taxe si impozite, asa cum era ea vazuta din prepeleacul Puterii, demna doar pentru desfatarea unui buget mamos cu elita cleptocrata, s-a aprins. De la un "fleac" cu nume palestinian prevazut a fi ciuruit mintenas.

Nemultumirea aproape totala generata de un sistem politic ce s-a considerat exclusivist, sigur pe sine, infailibil a vazut de dincolo de crenelurile turnului sau de fides ca filmul in care-si joaca pseudodemocratia nu se indreapta spre un happy end. Atunci, regizorul de la Cotroceni a ordonat: "cut!".

A urmat regruparea intr-o liniste cu mult mai incitanta pentru miile de "nimeni". Cvasicomunicarii de circumstanta de pana in urma cu 10 zile i-a luat locul o pantomima interpretabila. Teama, rabdare impusa, asteptarea stingerii de la sine a inversunarii revarsate mai peste tot in tara, credinta ca "nevertebratele" asfaltului vor fi cuprinse de proverbiala lehamite romaneasca au fost motivele principale pe care a mizat Puterea. De aceasta data nu au functionat.

S-a trecut la planul B. Acelasi domn Boc zicea in urma cu o zi ca a cerut prefecturilor, prin intermediul comisiilor pentru dialog social, sa aiba in derulare consultari pentru identificarea problemelor si gasirea de solutii. Figurile acre despre care aminteam s-au imputinat in exprimare publica, iar cele ramase pe subrede metereze de comunicare au adoptat fraze goale de continut, evident insotite de tonuri edulcorate.

Au fost desemnati sa inchege discutii credibile Baconschi si ministrul Sulfina Barbu. Deocamdata, nimic nou convingator sub soarele portocaliu. In schimb, presedintele pesedist Ponta s-a gandit sa contribuie la activarea punctului 7 din Tratatul European, acela care poate impiedica accesarea de catre Romania a banilor europeni.

E drept ca suntem de tot rasul la capitolul impricinat, cu un rusinos procentaj de 3%. Astfel, duminica s-a derulat speech-ul lui Theodor Stolojan, ce suna astfel: "Consider ca mesajul toxic propagat de domnii Ponta si Antonescu in afara tarii este unul extrem de grav, daunator in totalitate Romaniei de astazi. Este profund decrebilizator si antiromanesc. Din pacate, acesti lideri politici uita ca Romania are o datorie externa de 97 miliarde de euro, iar din aceasta suma 77 apartin populatiei si sistemului privat".

In ultima perioada a fost si exista o presiune sociala categoric indreptatita. Ea este conjugata sau, ma rog, in curs de punere in opera cu un demers politic ale carui consecinte sunt dificil de deslusit.

Vinovatii insa, nu. Au nume, averi si candva pusi in fruntea bucatelor prin vot. Nu vor renunta cu detasare la o astfel de mana cereasca. Prin urmare, isi doresc anticipatele...la termenul stabilit de ei insisi.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Boc demisie Guvern, #Boc proteste, #Ponta Antonescu Boc demisie , #premier