Reuters: Premierul roman are de castigat de pe urma austeritatii

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Mai 2011, ora 21:57
3629 citiri
Reuters: Premierul roman are de castigat de pe urma austeritatii

"Popularitatea premierului roman a cazut pana la 16% pentru ca Emil Boc a facut ce nu a indraznit niciun lider post-comunist: taierea salariilor bugetarilor, cresterea TVA si concedierea a zeci de mii de angajati publici".

Asa incepe o analiza Reuters publicata de Trust.org sub titlul "Amaraciunea austeritatii fructificata de premierul roman".

Cu toate acestea, continua analiza, cand partidul de guvernare va organiza alegeri pentru functia de presedinte, se crede ca Boc isi va pastra pozitia si va ramane si favorit pentru functia de premier, dupa alegerile de anul viitor, multumita reputatiei ca duce lucrurile la bun sfarsit si, cel mai important, multumita legaturilor sale cu presedintele.

Traian Basescu detine o influenta semnificativa in PD-L si in tara, in ciuda unui rol mai mult ceremonial.

"Avand in vedere ca democrat-liberalii depind de ce face Basescu in 2012, dorinta lui Basescu va conta la 14 mai. Si Basescu il prefera pe Boc", a spus analistul Bogdan Teodorescu, citat de Reuters.

Cu exceptia cazului in care Opozitia poate obtine majoritatea absoluta in Parlament anul viitor, mai mult ca sigur ca Basescu isi va folosi puterea pentru a-l numi din nou pe Boc premier, intrucat acesta a supervizat un imprumut international de 20 de miliarde de euro si o revenire economica.

Analistii consultati de Reuters sustin ca Opozitia nu pune probleme.

Cele trei partide de opozitie au construit o alianta lejera, care obtine 59% in sondajele de opinie, insa analistii sustin ca sunt slabe sanse sa-si mentina cooperarea si sa castige alegerile ca o forta credibila. Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu sunt tineri si fara experienta si le lipseste o agenda clara, iar credibilitatea Opozitiei a fost subminata de esecul repetat al motiunilor de neincredere impotriva Guvernului.

Coalitia de guvernare, cu trei partide, are doar 25% in sondaje, insa recupereaza, iar democrat liberalii ar putea reinnoi aceasta coalitie sau forma una noua.

Analiza continua sa enumere masurile de austeritate luate de Romania, care se "fructifica" acum pentru premierul Boc, intrucat economia si-a reluat cresterea, leul s-a intarit si dobanzile la datoria Romaniei au scazut.

Acum Boc - pe care criticii il numesc "omul presedintelui" sau "yes man" pentru ca oglindeste intru totul temele si discursurile lui Basescu - a ajuns la un acord cu FMI sa imprumute bani doar la nevoie, asa ca ar trebui sa fie capabil sa continue politicile, precum grabirea privatizarilor si potentiala relaxare a taxelor de asigurare sociala.

Conducerea partidului de guvernare nu este o conditie pentru a fi premier, insa este un factor important in mentinerea imaginii lui Boc si ar transmite un semnal ca el va conduce campania electorala.

O infrangere ar crea tensiuni in Coalitie si ar ridica intrebari cu privire la functia de premier si programul FMI.

Basescu si-a facut cunoscuta preferinta, criticandu-l pe principalul rival al lui Boc, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, care a fost laudat de Comisia Europeana pentru masurile anti-coruptie luate.

"Este clar ca Romania nu poate fi guvernata populist", a spus Basescu in mai, o remarca interpretata drept sprijinirea evidenta a lui Boc in alegerile interne din PD-L.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Emil Boc, #emil boc masuri austeritate, #Emil Boc congres PDL , #premier
Comentarii
Poza pisica_alba
pisica_alba
rank 5
Popularitatea premierului roman a cazut pana la 16% pentru ca Emil Boc a facut ce nu a indraznit niciun lider post-comunist
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Premierul roman are de castigat de pe urma austeritatii - MANDAT de PUSCARIE pe viata pentru :