Revista presei: "Tunul" de la Interne, criticat dur de Basescu inaintea americanilor

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 07:59
3950 citiri
Revista presei: "Tunul" de la Interne, criticat dur de Basescu inaintea americanilor
Foto: Arhiva

Decizia coalitiei de guvernamant ca Executivul sa-si asume raspunderea, in termen de 10 zile, pe un proiect de lege prin care majorarile salariale obtinute de profesori in instanta vor fi anulate este tema dezbatuta de presa centrala de vineri.

Totodata, declaratiile premierului Emil Boc, potrivit carora economia nu poate suporta o crestere de 50 de procente, apare pe prima pagina a cotidienelor de vineri.

Nu scapa de lupa presei nici noile dezvaluiri WikiLeaks, razboiul dintre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si Sebatistian Ghita ori liderul de sindicat Marius Petcu, arestat pentru 29 de zile.

"Guvernul a decis sa plafoneze majorarea salariilor in educatie" titreaza Gandul, adaugand ca actul normativ pe care urmeaza sa si-l asume Guvernul in fata Parlamentului prevede reducerea salariilor celor peste 13.000 de cadre didactice care si-au castigat in instanta drepturile banesti.

Si Adevarul dezbate subiectul, completand ca premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% in 2008 si cu 15% in 2010".

Pe de alta parte, cotidianul Puterea reia subiectul liderului sindical Marius Petcu, acuzat ca ar fi primit mita. De asemenea, precizeaza jurnalistii, "Marius Petcu a fost arestat pe o perioada de 29 de zile prin decizia definitiva a Curtii Supreme".

Scandalul cablogramelor WikiLeaks continua, Evenimentul Zilei precizand ca, potrivit unei note diplomatice, "Tunul de la Interne este criticat dur de Basescu inaintea americanilor".

Tot despre textele redactate de oficialii americani la Bucuresti scrie si Romania Libera, care rezuma "Cele mai tari dezvaluiri din Wikileaks".

Pe de alta parte, "Razboiul Vantu-Ghita intra in faza actelor falsificate", apreciaza Jurnalul National, explicand ca angajatii Realitatea Media risca sa fie tinuti la usa institutiei si sa nu-si mai poata exercita meseria din cauza unei semnaturi falsificate.

Gandul: Guvernul a decis sa plafoneze majorarea salariilor in educatie

Coalitia a decis plafonarea salariilor profesorilor, cerand Guvernului sa-si asume raspunderea pe aceasta lege.

Guvernul s-a intrunit joi intr-o sedinta extraordinara in care s-a discutat solicitarea coalitiei, scrie Gandul.

Astfel, actul normativ pe care urmeaza sa si-l asume Guvernul in fata Parlamentului prevede o reducere cu 33% a salariilor celor peste 13.000 de cadre didactice care si-au castigat in instanta drepturile banesti.

Adevarul: Emil Boc - "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% in 2008 si cu 15% in 2010"

Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca proiectul de act normativ a fost discutat in prima lectura si va fi transmis Consiliului Economic si Social.

"Astazi nu ne permitem sa platim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal si de dorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilitatii financiare", a spus Boc, citat de Adevarul.

"Astazi, Romania nu isi poate permite, inca, sa plateasca majorarea salariilor cu 50%. In Romania, astazi, sunt profesori care au salariile majorate cu 50%, iar altii nu le au", a afirmat premierul, care a vorbit despre legea adoptata de Parlament in 2008 prin care salariile profesorilor erau majorate cu 50%.

Puterea: Marius Petcu, arestat pe o perioada de 29 de zile prin decizia definitiva a Curtii Supreme

Pe de alta parte, Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, decizia fiind luata de judecatorii Curtii Supreme, care au analizat recursul procurorilor DNA impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti care a respins cererea sindicalistului de a fi cercetat in stare de arest pentru luare de mita.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat, joi, recursul procurorilor anticoruptie impotriva deciziei din 25 martie a Curtii de apel Bucuresti, care a decis cercetarea in libertate a lui Marius Petcu, caruia i-a impus obligatia de a nu parasi tara, explica Puterea.

Petcu este suspectat pentru luare de mita in forma continuata, el fiind prins in flagrant, pe 24 martie, in timp ce primea 40.000 de euro de la omul de afaceri Petre Scrieciu. Petcu i-ar fi acordat firmei lui Scrieciu un contract de constructie a unui centru de recreere din Snagov, contra a 20% din valoarea contractului, care trebuia platita in transe lunare, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, potrivit DNA.

Evenimentul Zilei: WikiLeaks: "Tunul" de la Interne, criticat dur de Basescu inaintea americanilor

In alta ordine de idei, o telegrama elaborata de Ambasada SUA la Bucuresti in martie 2005 noteaza ca presedintele Traian Basescu, abia instalat in functie la vremea respectiva, privea cu suspiciune controversata afacere "Frontiera" incheiata in 2004 de Guvernul Adrian Nastase cu grupul franco-german EADS.

Traian Basescu descia mega-afacerea de un milard de euro perfectata de Ministerul de Interne in 2004 pentru securizarea frontierelor nationale ca fiind "corupta si redundanta", relateaza Evenimentul Zilei.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA in Capitala este cel care subliniaza suspiciunea Palatului Cotroceni in privinta onestitatii afacerii, intr-un document care pregatea vizita adjunctului secretarului de stat american, Robert Zoellick.

Romania Libera: Cele mai tari dezvaluiri din Wikileaks

Tot cablogramekle WikiLeaks sunt dezbatute si de Romania Libera, care face un sumar al celor mai importante note diplomatice aparute in presa.

"Premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania", sublinia o telegrama care releva implicarea presedintelui Traian Basescu in cazul soldatului american care l-a ucis pe Teo Peter.

Marian Vanghelie facea subiectul unei alte note diplomatice. "Marian Vanghelie evoca imaginea unui agent electoral din Chicago, anul 1924. Sincer pana la limita obrazniciei, imbracat tipator, dar intotdeauna constient de axioma lui Tip O'Neil ca 'toata politica este locala', Vanghelie se bucura de o larga popularitate in randul sectorului sau populat de muncitori", scria oficialul american la Bucuresti.

De asemenea, "ei sunt adevaratii sefi (generalul Iliescu, Toma Zaharia si generalul Voicu n.r.), Vanghelie va ramane intotdeauna doar cel care plateste in locul lor", subliniaza o alta nota oficiala, care-l are in prim-plan pe Vanghelie.

"Adevaratul pericol pentru coalitieeste existenta continua a PNL ca al treilea mare partid si ca alternativa de centru-dreapta pentru PD-L", se arata, de asemenea, intr-o alta cablograma.

Jurnalul National: Razboiul Vantu-Ghita intra in faza actelor falsificate

Pe de alta parte, razboiul dintre dintre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si Sebastian Ghita capata noi dimensiuni.

O semnatura falsa a fost folosita in instanta de compania Coresi pentru a scoate Realitatea Media din spatiile inchiriate in Casa Presei, explica Jurnalul National.

Angajatii Realitatea Media risca sa fie tinuti la usa institutiei si sa nu-si mai poata exercita meseria din cauza unei semnaturi falsificate. Totul a inceput la sfarsitul anului trecut cand Compania Coresi, proprietara a spatiilor inchiriate de Realitatea Media in Casa Presei, a cerut in instanta evacuarea societatii de presa din aceste spatii din cauza unor datorii si a expirarii contractului.

Semnatura directorului general Sorin Enache de pe adresa trimisa de catre Realitatea Media Companiei Coresi este falsa. Sorin Enache a adus acest lucru la cunostinta Consiliului de Administratie al Realitatea Media printr-o adresa in care arata ca precizarea depusa in instanta de Compania Coresi privind intentia Realitatea Media de a ceda spatiile este insotita de copiile unei adrese si a trei procese verbale de predare-primire.

Sorin Enache arata ca aceste documente, datate pe 3.02.2011 sI 11.02.2011, nu au numar de iesire/inregistrare de la Realitatea Media, dar poarta stampila societatii si contine o semnatura care nu-i apartine.

De asemenea, pe site-ul postului de televiziune a fost postat recent un comunicat de convocare a Consiliului de Administratie "pentru a pune in discutie contractul de management incheiat cu compania Asesoft", controlata de Ghita, care administreaza financiar si editorial statia.

Semnat "Consiliul de Administratie al Realitatea Media S.A.", comunicatul acuza in termeni duri si categorici, de genul "sabotare a companiei", managementul.

D.R.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#emil boc plafonare salarii profesori, #Wikileaks Romania , #premier