Schimbarea lui Boc. Si mutarea lui Basescu (Opinii)

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 12:49
6813 citiri
Schimbarea lui Boc. Si mutarea lui Basescu (Opinii)

Poate n-o fi Boc cel mai simpatizat personaj din Romania. Poate n-o fi cel mai temut. Dar detine un record greu de egalat. Este cel mai schimbat om din Romania. Din 2009 incoace, toata lumea vorbeste despre schimbarea lui iminenta. De cateva ori, eram convinsi ca e o chestiune de zile sau de ore. Doar ca Boc e un mare supravietuitor politic.

Bun. Dar acum? Ei bine, o legenda care circula in Romania politica de pe la sfarsitul lui 2010 spune ca Boc nu mai vrea sa plece. Ca Traian Basescu incearca din rasputeri sa-l schimbe din functie, insa nu reuseste. Ca Boc s-a revoltat.

Chiar asa greu i-ar fi lui Traian Basescu sa-l schimbe pe Emil Boc. In primul rand, de ce si-ar dori asta? Unde ar mai gasi un om care sa-i fie atat de fidel? De unde sa inventeze un om cu ajutorul caruia sa controleze si Guvernul si Partidul Democrat Liberal? Care sunt semnele, cat de mici, ca Emil Boc ar fi facut vreodata, o fronda cat de mica fata de Traian Basescu? Ce contradictie publica, fie ea in declaratii sau in politici, cat de neinsemnata, ati observat intre ei?

Pentru cei care nu-si amintesc, uite o proba de memorie. Undeva la inceputul guvernarii Aliantei D.A, intr-o emisiune televizata, Emil Boc era intrebat daca l-a contrazis vreodata pe Traian Basescu. "Sigur ca da", a spus Emil Boc. "Cand mi-a cerut sa fie presedinte executiv la PDL", spunea actualul premier, povestind ca el ii argumenta sefului statului ca nu se simte in stare, ca e un deputat aflat la abia primul mandat. Atat. Altceva nu mai avem. Ii pare cumva omul care i s-ar opune cu cerbicie lui Traian Basescu intr-o chestiune atat de importanta, de aproape doi ani de zile?

Dar, mai presus de asta, i se pare cuiva ca Traian Basescu e omul care nu scoate nici macar un singur cuvant despre un om pe care vrea sa-l schimbe si care il sfideaza astfel in cel mai deschis mod? Ca nu l-ar submina in niciun fel, printr-o presiune publica sau printr-una discreta, prin numeroasele mijloace prin care l-ar putea presa? Ei bine, Traian Basescu nu e omul. N-a facut-o.

In ciuda a ceea ce sustine Opozitia, si nu prin oricine, ci prin cea mai mare parte a liderilor sai, nu vedem nici macar un indiciu ca Basescu ar fi incercat sa-l schimbe pe Boc si acesta s-ar fi opus.

Pastrarea lui Boc - de ce da

Hai sa ne gandim putin daca e asa simplu pentru Traian Basescu sa-l schimbe pe Emil Boc. Daca e, pur si simplu, ceva ce faci dintr-odata, usor, fara responsabilitati prea mari. Adevarul? Intr-o tara democratica si care se vrea functionala, e foarte, foarte greu ca seful principalului partid de guvernamant sa nu fie si prim-ministru. Chiar merge greu. Tara. E greu de condus.

Pentru ca doar un naiv crede ca ai puterea daca ai ca premier o persoana loiala. Nu, iti mai trebuie si o majoritate solida. Si un partid care sa te urmeze si sa te sprijine.

Problema lui Traian Basescu nu e sa-l dea jos pe Emil Boc. Asta s-ar putea face intr-o zi. As paria ca Boc ar fi de acord. Chiar si cand Basescu a vorbit despre un premier tehnocrat - mai mult ca sigur, o strategie inainte de congresul PDL, care sa-i asigure lui Boc realegerea - actualul sef al Guvernului n-a zis nimic. Stia, dupa vorbele lui "ca trebuie sa-i asigure o majoritate" lui Basescu si dupa 2012.

Adevarata problema a lui Traian Basescu e ca e mai greu sa gasesti pe cineva sa-i ia locul. Un om si competent, si fidel, dar care sa fie si acceptat de UDMR si o parte din PDL. Asta e marea problema. Unde e omul ala?

Pastrarea lui Boc - de ce nu

Chiar si asa, Puterea are nevoie de schimbarea lui Boc. Fie ca e vina lui sau nu, din punct de vedere al imaginii, nu mai poate aduce nimic. Ba din contra. Schimbarea lui Boc ar aduce, cu siguranta, un suflu nou. O schimbare politica de care actuala Putere are nevoie ca de aer. Sigur, cu riscurile de rigoare.

Ce altceva ar aduce socul ala de care are nevoie Puterea ca la alegerile din 2012 sa nu ramana la nivelul la care e acum? O remaniere? Cat de consistenta sa fie incat sa conteze? Si cu ce oameni?

Dar poate ca Traian Basescu nu vrea s-o faca. Poate ca nu asta e marea lui miza. Poate ca se gandeste ca are sanse mai mari de reusita facand altceva. Schimband in alte domenii. Inca o data, am fi surprinsi sa nu avem o surpriza din partea lui Basescu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#schimbare Emil Boc, #demisie Emil Boc , #premier