Sondaj Ziare.com: Cat mai rezista Emil Boc in functia de premier?

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 16:02
2655 citiri
Sondaj Ziare.com: Cat mai rezista Emil Boc in functia de premier?

Guvernul Boc pare sa fi devenit in ultimele zile tinta predilecta a presedintelui Traian Basescu, si nu numai.

Parlamentarii democrat-liberali cunoscuti pentru opiniile lor transante, gen Sever Voinescu sau Ioan Oltean, continua sa critice activitatea Executivului si sa vorbeasca despre necesitatea unei remanieri rapide.

Nici Opozitia nu se lasa mai prejos, sustinand, ori de cate ori are prilejul, ca singura solutie este demiterea imediata a Guvernului Boc, indiferent care ar fi problema aflata in dezbatere: inundatiile de la Galati, cresterea preturilor sau impozitarea pensiilor.

In aceste conditii, intrebarea vine de la sine: Cat va mai rezista actualul Guvern si, mai ales, cat va mai rezista Emil Boc in fotoliul de la Palatul Victoria?

Un prim termen a fost dat chiar de presedintele Traian Basescu la intalnirea de la Snagov cu parlamentarii PD-L care a avut loc in urma cu trei saptamani. Abia scapat de motiunea de cenzura depusa de PSD, Executivul a primit atunci ragaz 60 de zile de la seful statului pentru aplicarea masurilor de austeritate si a programului de restructurare a aparatului bugetar.

Termenul nu s-a scurs inca si totusi presedintele pare sa-si fi pierdut deja rabdarea. Traian Basescu a lansat critici dure si directe la adresa Guvernului atat miercuri, la postul public de radio, cat si joi seara, la TVR.

Nemultumirile presedintelui

"Guvernul una a spus si alta a facut. Si in aparatul central au crescut cheltuielile. Se creeaza o anumita dificultate a mea in relatia cu Guvernul, pentru ca nu pot accepta ideea ca spunem ceva si cand tragem linia, dupa primul trimestru, constatam cresteri la cheltuieli", a declarat seful statului la TVR, precizand insa foarte clar ca "nu este o dificultate a relatiei intre mine si premierul Boc".

Presedintele nu i-a uitat nici pe unii ministri, cum ar fi cel al Transporturilor, Radu Berceanu, pe care l-a criticat ca spune "cu usurinta" ca nu are bani de la buget. "La Ministerul Transporturilor sunt 100 si ceva de 'competenti' platiti cu 75% mai mult la salariu si care nu au nici macar un proiect de 50 de kilometri aprobat la Bruxelles", a spus seful statului miercuri la RRA, adaugand ca daca era in locul lui Berceanu ii dadea pe toti afara si angaja altii prin concurs.

Dar cel mai inconfortabil pare sa se simta seful statului in legatura cu decizia Coalitiei de guvernare de a majora TVA la 24%, sugerand ca nu a avut nici o implicare directa.

"Sunt un adversar fara retinere a cresterii TVA-ului. Sigur, aici a existat si amenintarea unui partid, mi-a relatat premierul Boc: daca se umbla la pensii noi plecam din guvernare(...)Daca pretul nesacrificarii tarii in continuare este plecarea unui partid din guvernare, punctul meu de vedere este ca trebuie sa plece", a mai afirmat Basescu, adaugand ca sustine varianta impozitarii pensiilor si a altor venituri pentru a fi redusa TVA la nivelul initial de 19%.

Acesta pare sa fie un semnal puternic transmis de seful statului care arata ca are in vedere referitor la remanierea Executivului inclusiv solutia spargerii actualei coalitii de guvernare.

"Eu nici nu pot demite Guvernul, nici nu pot revoca ministrii fara initiativa premierului. Dar sper ca, la 1 septembrie, impreuna cu premierul, vom constata care sunt ministrii care nu si-au restructurat ministerele, agentiile din subordine pana la toate unitatile, inclusiv regiile, si vom trage concluzia ca acel ministru n-a inteles ca in Romania trebuie sa economisim banii bugetului de stat si sa ramanem cu personal atat cat ne trebuie", a mai declarat seful statului, indicand astfel cel putin o varianta la care ar trebui sa ne asteptam la inceputul acestei toamne.

Ziare.com te invita la vot. Cat timp mai rezista Emil Boc in functia de premier?

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com
Comentarii