Tara ca o boala. Sansa lui Boc (Opinii)

Marti, 07 Iunie 2011, ora 00:38
3733 citiri
Tara ca o boala. Sansa lui Boc (Opinii)
Foto: ziare-pe-net.ro

Pentru multi romani, viata inseamna doua zile in calendarul fiecarei luni. Cea in care vine postasul cu pensia, pentru a intinde din ea pentru lumina, spinari de pui si cate-un hap, si cea in care ajung la medicul de familie, pentru reteta compensata.

Fara leacuri, problema deficitului bugetar ar fi rezolvata, ar scapa tara de povara unor pensionari fericiti doar deoarece inca reusesc sa-si lege sireturile si nu uita sa stinga gazul.

Dar pofteste de spune asta unui om care nu-si prelungeste calatoria pe pamant cu ajutorul unui hipertensiv, sau care a strans bani destui incat sa aline batranetile parintilor.

Si cu ceilalti ce se intampla?

Medicii de familie au cerut interventia lui Emil Boc in conflictul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Nu stiu ce-si imagineaza. Sa fie crezuti pe cuvant atunci cand spun ca sunt de buna-credinta? Daca era asa, la intalnirea de ieri, cu reprezentantii furnizorilor si trimisii pacientilor, nu l-ar fi chemat si pe Eugen Nicolaescu, fostul ministru al Sanatatii, care a reusit, din grija pentru electorat, sa-i indemne pe medici sa nu semneze contractul pe 2011.

Nu politica trebuia facuta la respectiva intalnire, ci o citire cu voce tare a juramantului lui Hippocrate, poate isi aduceau aminte care e menirea tamaduitorilor cu diploma pe pamant.

Autoritatile au renuntat, la cerera medicilor, la unele sanctiuni trecute in contract, la impunerea unui plafon pentru prescrierea de medicamente (o sursa buna de bani pentru purtatorii halatelor albe), dar tin cu dintii de reducerea platii per persoana. Si e normal. Pana acum, grosul decontarilor venea pentru medicii care aveau liste nesfarsite cu pacienti, din care mai putin de jumatate treceau pragul cabinetului. Acum, banii au fost redusi, pentru a se acorda o mai mare pondere consultatiilor, ce vor fi platite dublu. Pe romaneste, se recompenseaza munca, nu celebritatea.

E drept ca autoritatile au avut in vedere eficientizarea sistemului prin reducerea banilor acolo unde nu este cazul, si sunt constiente ca numarul consultatiilor nu va creste. La prima vedere, medicii au dreptate.

Nimic nu-i impiedica insa sa presteze doua ore in plus pe zi la centrele de permanenta, sa faca vizite la domiciliu, asa cum se desfasoara activitatea breslei in alte tari. Adica sa puna osul, renuntand la impresia ca sunt o tagma privilegiata, care daca accepta sa asculte inima unui om, ii face o favoare.

Sper ca Emil Boc sa nu renunte la impulsul pe care-l da noua norma medicilor, acela de-a fi mai harnici si mai degraba preocupati de starea de sanatate a oamenilor, nu de locul unde-si vor face concediul. O groaza de romani asteapta sa nu mai fie tratati ca niste indivizi care, atunci cand se imbolnavesc, parca au furat o butelie.

Si sa reuseasca sa le spuna medicilor ca, de la inceputul acestei luni, parintii nostri stau cu inima cat un purice, intrebandu-se de unde vor scoate bani pentru leacurile la care au dreptul, dar pe care soldatii sanatatii refuza sa le prescrie deoarece au impresia ca daca au facut medicina, restul lumii trebuie sa le sarute picioarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#medici familie protest, #retete compensate medici familie, #contract cadru medici familie , #premier