Unde greseste Guvernul Boc? (Opinii)

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 12:51
2496 citiri
Unde greseste Guvernul Boc? (Opinii)
Foto: cvlpress.ro

Pretul carburantilor l-a infuriat atat de tare pe Emil Boc incat Adrian Nastase a devenit principlaul vinovat pentru derapajul de pe linie al acestor costuri.

Privatizarea Petrom a fost luata in colimator, inecepand de la premier si terminand cu ministrul de finante, Ialomitianu. Cata dreptate are Emil Boc si cat la suta din spusele lui reprezinta manipulare ieftina?

Premierul Boc clameaza puterea statului, in conditiile in care acesta ar fi detinut inca majoritatea in cadrul celei mai puternice companii romanesti, Petrom. Astfel statul ar fi putut tine in frau preturile pe o piata din ce in ce mai imprevizibila. Emil Boc uita insa un lucru. Statul este un prost manager, dovedind in 20 de ani ca pe ce a pus mana s-a les praful.

Petrom, alaturi de Sidex, reprezenta la momentul privatizarii in 2004 una dintre gaurile negre ale bugetului de stat. In 2004, Guvernul a sters datoriile acestei companii catre bugetele de asigurari sociale care se ridicau la 9525 miliarde lei, pentru ca un investitor sa-si arate interesul.

E drept nu a fost fair fata de alti contribuabili din piata, dar acest mamut, ramas sub obladuirea statului pentru mai mult timp, avea sa devina o adevarata amenintare la adresa finantelor tarii.

O tara nevoita sa transfere bani din bugetul consolidat catre bugetele de pensii si asigurari sociale. Riscam ca in loc de contributor solid la bugetul statului, Petrom sa devina un aspirator enorm al resurselor din ce ce in ce mai secatuite ale tarii.

Compania OMV anunta ca Petrom a inregistrat in perioada 2000-2004 pierderi cumulate de peste 1 miliard euro. La un an de la privatizare, compania Petrom-OMV inregistra un profit net de 391 milioane de euro. Intr-un an de zile, austriecii au dus afacerile pe plus, inregistrand si profit. Ce lectie avem de invata de aici?

Compania trebuia privatizata de mult. Probabil ca a fost vanduta de-abia atunci cand s-a considerat ca buzunarele Puterii sunt pline, bugetele de pensii sunt prea goale si nu prea mai e mare branza de capusat.

Managementul statului a fost defectuos timp de 20 de ani ramanand la fel si in acest moment. Una peste alta, privatizarea Petrom a fost singura sansa pentru statul roman de a mentine in viata aceasta mare societate.

Petrom a devenit din datornic catre bugetul de stat cel mai mare contributor cu sume care in anul 2009 asigurau 12 la suta din bugetul tarii.

CFR SA, SNLO, Complexele energetice de la Turceni si Rovinari. Cei mai mari datornici catre bugetele asigurarilor sociale si cele mai infometate guri cand vine vorba de transferat bani de la buget catre salarii, prime si comisioane.

Sunt companii nerestructurate, neprofitabile si mari consumatoare de resurse. Desi FMI face presiuni pentru privatizare lor, Guvernul se face ca ploua. De ce oare?

Pentru ca se apropie alegerile locale si generale. Marea promisiune de relansare a CFR Sa s-a lasat cu o majorare de capital social de 8,2 milioane euro. In 2008 s-a procedat la fel. Datoriile CFR catre furnizorii de energie electrica au fost achitate tot printr-o majorare de capital social de 1,2 miliarde lei.

In momentul cand societatea nu are afaceri profitabile, iar lipsa de cash e acuta, actionarii vin cu bani de-acasa si numesc aceasta injectie majorare de capital social. In cazul CFR, statul aduce bani de-acasa de fiecare data cand societatea nu se mai poate mentine pe linia de plutire. Bani de-acasa, insemnand din buzunarele celor multi sau putini care mai muncesc prin Romania si inca mai pot contribui la buget.

Este o metoda de mascare a incapacitatii manageriale a statului si un exercitiu care pe termen lung se va dovedi falimentar. Exemplul Petrom, care intr-un an a inregistrat un profit considerabil, ar putea fi repetat cu siguranta de CFR in cazul unei privatizari. Rusia deja a trecut la privatizarea pe bucati a companiei nationale de cai ferate. Ar trebui s-o faca si Romania.

Din pacate la noi procentele electorale sunt mult mai importante decat grija fata de banul public. Pe care il cheltuim prin majorari de capital social sau aport de capital, dupa cum declara un parlamentar UNPR ca se practica in cazul in care sustii Guvernul, iar apoi primesti bani in teritoriu. Cuvinte pompoase pentru ca oamenii sa nu inteleaga nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Se scumpește benzina. Care sunt noile prețuri ale carburanților standard și premium
Se scumpește benzina. Care sunt noile prețuri ale carburanților standard și premium
Prețul benzinei este din nou în creștere, fie că este vorba de benzină standard sau premium, în timp ce în cazul motorinei prețul rămâne la fel. Românii care se pregătesc să...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#privatizare Petrom Nastase, #Boc Ialomitianu guvern, #preturi carburanti, #pierderi profit Petrom CFR Sa, #Anca Boagiu , #premier
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
CODUL SCLAVIEI va intra in vigoare de la 01.05.2011....Prin TAXA FORFETARA ILEGALA - au inchis toate I.M.M.-urile , ce nu le-au convenit...