Uniunile de creatori vor sa discute cu Boc despre plata CAS

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 16:27
1240 citiri
Uniunile de creatori vor sa discute cu Boc despre plata CAS

Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori (ANUC) din Romania ii cer premierului Emil Boc o audienta pentru a discuta despre intentia Guvernului de a ridica exceptia de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor.

Scrisoarea trimisa lui Boc a fost scrisa in numele Uniunii Arhitectilor (presedinte Peter Derer), Uniunii Artistilor Plastici (presedinte Dumitru Serban), Uniunii Cineastilor (presedinte Mihnea Gheorghiu), Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor (presedinte Octavian Lazar Cosma) si Uniunii Teatrale UNITER (presedinte Ion Caramitru).

"Legiuitorul nu a chemat la consultari privind prevederile unei initiative legislative cu impact asupra drepturilor legale ale creatorilor de arta si artistilor interpreti organizatiile cele mai indreptatite sa ii reprezinte pe acestia.

Legiuitorul nu a realizat si prezentat opiniei publice un studiu de impact economico-financiar care sa fundamenteze decizia de a impune obligativitatea platii contributiei CAS atat la nivelul titularului de drepturi intelectuale, cat si al utilizatorului/ platitorului de drepturi, care, in majoritatea lor, sunt institutii publice culturale sau organizatii culturale care primesc granturi publice pentru producerea actului artistic sau a produsului cultural", noteaza reprezentantii ANU, citati de Mediafax.

ANUC cere premierului acordarea in cel mai scurt timp a unei audiente in cadrul careia reprezentantii ANUC sa-si expuna obiectiile fata de initiativa "menita sa prejudicieze statutul creatorilor de arta".

Cererea are loc in contextul in care Guvernul discuta posibilitatea ridicarii exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Cei 13.000 de artisti si oameni de cultura membri ANUC acuza guvernantii de lipsa de responsabilitate si consideratie fata de membrii uniunilor.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Uniunea Creatorilor, #discutii Emil Boc, #CAS drepturi autor , #premier