Va pleca sau nu Emil Boc? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Martie 2011, ora 10:37
4567 citiri
Va pleca sau nu Emil Boc? (Opinii)
Foto: Reuters

Acum, ca motiunea de cenzura a picat, Codul Muncii a fost adoptat si conventia PD-L se apropie cu pasi repezi, intrebarea devine tot mai stringenta: va parasi sau nu Emil Boc Palatul Victoria pentru a se dedica exclusiv bataliei cu Vasile Blaga si, in ipoteza unei victorii, relansarii partidului?

Nu cred ca raspunsul e facil, desi unele surse sustin ca ar fi fost deja decis. Si nu e usor in primul rand pentru ca functia de premier include multe dintre argumentele cu care Emil Boc se poate impune la Conventia din mai.

Asadar, daca ramane premier, Emil Boc va avea in continuare la dispozitie o resursa extrem de valoroasa - bugetul statului, mai ales rezerva aflata la dispozitia sa.

Ce cadouri frumoase se pot face din ea s-a vazut inainte de motiunea de cenzura de saptamana aceasta, cand premierul a distribuit niste bani pentru a-si asigura un parcurs fara emotii. Daca pierde acest argument, lui Emil Boc nu-i raman prea multe in fata lui Vasile Blaga, cu exceptia sustinerii prezidentiale, desigur.

Un Emil Boc fara inalta demnitate pe care o ocupa ar ramane destul de mic, caci autoritatea sa cam la puterea din Palatul Victoria se reduce. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu are nicio garantie a victoriei la Conventie, asa ca risca sa ramana si fara functia de la guvern, si fara cea de la partid, ceea ce nu ar fi tocmai placut, mai ales avand in vedere criza de popularitate in care se afla.

Pe de alta parte, mentinerea in functia de premier l-ar face vulnerabil la acuzatia de partid - stat, pe care tabara adversa, complet iesita din Executiv, nu se va jena sa i-o aminteasca direct sau indirect de cate ori va fi cazul.

Vasile Blaga si sustinatorii sai s-au pronuntat deja cat se poate de ferm pentru separarea functiei de premier de aceea de sef al PD-L, tocmai pentru a forta o alegere pentru Emil Boc.

In plus, este foate greu sa duci o campanie electorala, chiar interna, dintr-o functie atat de solicitanta. Caci in timp ce tu faci ordonante si socoteli bugetare, adversarii tai negociaza om cu om in teritoriu.

Si din perspectiva lui Traian Basescu este o alegere grea, pentru i-ar fi foarte greu sa-i gaseasca inlocuitor lui Emil Boc. Daca numeste un tehnocrat, asa cum ameninta, sau vreun PD-L-ist neagreat de partid, ii sperie rau pe democrat liberali tocmai acum cand incearca sa-i recucereasca in perspectiva Conventiei din mai. Iar daca ar fi sa numeasca un premier dorit de greii din PD-L, si-ar semna singur condamnarea la o coabitare de iad cu acesta.

La fel de adevarat este ca nu intotdeauna zaharelul este mai eficient decat parul. Asa ca partidul ar putea fi readus la ordine si printr-o demonstratie de forta deja oarecum anuntata de presedinte la o recenta intalnire cu conducerea PD-L, cand a subliniat ca este prerogativa sa exclusiva sa numeasca premierul.

Si daca el nu convine PD-L, ce-o sa fie? Poate tranti guvernul la investitura, dar este partidul dispus sa se duca la anticipate tocmai acum, cand este pe fundul prapastiei? Ma indoiesc sincer.

Cum ar fi mai bine pentru tara? Cel mai probabil Romania are nevoie, intr-adevar, de un nou premier tehnocrat, care sa relanseze economia, caci iesirea din recesiune nu e si iesirea din criza, si mai ales, sa taie robinetele pe care un premier politic le tine larg deschise sub presiunea partidului.

In plus, Guvernul a ajuns la o cota periculoasa de neincredere care trebuie rapid corectata. Chiar daca Emil Boc ar fi eroul neinteles si neapreciat, despre care tot vorbesc de la o vreme presedintele si reprezentantii sai, va mai trece multa vreme pana cand oamenii sa-l perceapa astfel.

Deocamdata insa de numele sau se leaga nu doar masurile de austeritate extrem de dureroase ci, mai ales, haosul, indecizia si impredictibiliatea care macina in egala masura bugetarul, angajatul din mediul privat si patronul.

Iar acestea trebuie sa ramana o amintire daca vrem sa o luam din loc. Ceva imi spune insa ca nu interesul tarii va prima.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#Emil Boc demisie, #Emil Boc premier, #pleaca Emil Boc , #premier
Comentarii
Poza Boc Emil
Boc Emil
rank 5
MAC ! MAC ! MAC ! (Desi psihiatrul de la SPP mi-a spus sa nu mai macai ca un ratoi, nu ma pot abtine! Ce frumos se exprima ratoii: mac, mac, mac! Tata stie ca-mi plac ratele si strange toate ouale de rata ca sa-mi dea in cap de Pasti!)