Vor scadea bancherii dobanzile de buna voie pentru "Prima casa"?

Marti, 26 Mai 2009, ora 19:23
1518 citiri
Vor scadea bancherii dobanzile de buna voie pentru "Prima casa"?

Fara sa stie cum o sa convinga bancile sa accepte un avans mai mic sau sa reduca dobanzile, premierul Emil Boc anunta deja, la mai putin de o saptamana de la anuntarea programului, ca este pregatit sa majoreze plafonul de garantare pentru "Prima casa".

Premierul sustine ca programul va demara initial cu un plafon maxim de 60.000 de euro, pe care o sa-l modifice de indata ce "viata le va demonstra ca va trebuie sa gandeasca o alta formula".

Afirmatile au fost facute in contextul in care tot mai multe voci au reclamat faptul ca nivelul garantiei nu acopera decat valoarea unei garsoniere din Bucuresti, iar punerea in aplicare a programului "Prima casa" ar urma sa antreneze cresteri de preturi pe piata imobiliara.

Pana sa acorde garantii mai mari, Executivul ar trebui sa gaseasca o solutie prin care sa forteze bancile sa reduca dobanzile. Din pacate, tocmai de acest aspect nu este preocupat Emil Boc, seful Guvernului fiind convins ca "bancile vor fi de acord cu scaderea avansului solicitat la acordarea unui credit pentru cumpararea primei locuinte si cu reducerea dobanzilor, deoarece vor imparti cu statul riscul nerambursarii creditului".

Ingrijorarile bancherilor se indreapta tocmai in aceasta directie. "Cand isi recupereaza banca banii? In mod normal, banca trebuie sa ia casa, in cazul in care clientul nu mai poate plati, dar pentru ca are garantie, o ia statul", sustin bancherii citati de Business Standard.

Teoretic, garantiile statului reduc riscurile pe care si le asuma o banca in momentul acordarii unui credit, deci si dobanzile ar trebui sa fie mai mici. In realitate, bancherii nu au niciun interes sa faca acest lucru.

In primul rand, bancherii sustin ca dobanzile nu mai sunt atat de mari ca in urma cu cateva luni, creditatarea fiind tinuta in loc in prezent de conditiile de eligibilitate.

"Dobanzile nu sunt exagerat de mari fata de cum erau inainte, pentru ca a scazut foarte tare dobanda de baza. Pe o dobanda de baza, cu o marja un pic mai mare, te plasezi tot la nivelul unde erai cand dobanda de baza era 5%. Piata treneaza, in principal, din cauza ezitarii clientilor ca sa-si angajeze un credit in aceasta perioada, iar criteriile de calificare sunt mai restrictive", considera presedinte executiv Alpha Bank.

In alta ordine de idei, reprezentantii marilor banci, cele pe care ar trebui sa se bazeze statul in implementarea programului "Prima casa", se intreaba de ce ar trebui sa scada ei nivelul dobanzilor cand in piata exista banci cu dobanzi mult mai mari decat cele practicate de institutiile pe care le conduc.

"Daca dobanda pe care o practica banca mea pentru un credit ipotecar este de 11,5%, iar o alta banca da credite ipotecare cu dobanda de 18%, de ce as reduce dobanda cu un punct procentual, la 10,5%, cand cealalta banca va percepe 17%?", se intreaba Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, citat de Business Standard.

Aceasta afirmatie este cu atat mai surprinzatoare cu cat a fost facut de presedintele celei mai mari banci de stat, una dintre singurele institutii prin interdiul careia Cabinetul Boc ar putea forta imprimarea unui trend descendent in piata.

Chiar daca CEC Bank va recurge la scaderea dobanzilor, cota de piata scazuta pe care o are - sub 5% - nu ii confera forta necesara sa traga in jos dobanzile in piata nici macar cu un punct procentual.

Potrivit analistilor, daca dobanda la creditele ipotecare va cobori foarte putin, cu un punct sau doua procentuale, relansarea creditarii va fi egala cu zero.

In acest caz, rata se va reduce doar de la 450 de euro, media pentru un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani, pana la cel mult 410 euro, ceea ce nu va determina in niciun caz un impuls masiv pentru cumparare. Pe de alta parte, daca dobanda va scadea, in urma garantiei oferite de stat, la 3-4%, astfel incat rata la acelasi credit sa fie de 200-220 de euro, atunci lucrurile vor stat cu totul si cu totul altcumva, scrie Ziarul Financiar.

Cum sansele autoritatilor sa provoace astfel de scaderi in piata sunt foarte mici, in conditiile in care premmierul este convins ca bancherii o sa reduca dobanzile de buna voie, atunci si sansele reale de reusita ale Programului "Prima casa" sunt pe masura.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Program Prima Casa, #Emil Boc, #dobanzi credite, #reactie bancheri, #reducere avans , #premier