Boc: Avocatul Poporului doarme, trebuia sa sesizeze CCR pe ordonanta privind taxele

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:19
2517 citiri
Boc: Avocatul Poporului doarme, trebuia sa sesizeze CCR pe ordonanta privind taxele

Primarul Clujului, Emil Boc, sustine ca Avocatul Poporului ar trebui sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a declara neconstitutionala ultima ordonanta a Guvernului privind majorarea taxelor de catre primariile cu datorii, el spunand ca Avocatul Poporului "doarme si este complice cu puterea".

Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ceea ce a facut Guvernul Ponta cu taxele locale este "o bataie de joc", fiind emise trei acte normative pe aceasta tema.

"Este o bataie de joc ceea ce face Guvernul Ponta cu taxele locale. In 25 ianuarie e a treia hotarare in Guvern prin care ne pune conditii administratiilor locale pe care trebuia sa le fi indeplinit la 31 decembrie 2012. In mod normal, este retroactiva si daca am avea un Avocat al Poporului care isi face datoria ar sesiza imediat Curtea Constitutionala pentru a declara neconstitutionala ultima ordonanta a Guvernului care cere in 24 sau in 25 ianuarie sa indeplinim conditii pe care ar fi trebuit sa le fi indeplinit la 1 ianuarie legate de datoriile primariilor.

Este inadmisibil sa se intample acest lucru intr-un stat de drept, dar se pare ca si acest Avocat al Poporului pe care il avem doarme si este complice cu puterea, cu abuzurile la adresa platitorilor de taxe si impozite din Romania. Este un caz tipic, clasic, de retroactivitate, o incalcare flagranta a acestui principiu din Constitutie. Nu poti sa pui in 25 ianuarie 2013 conditii pe care trebuia sa le fi indeplinit la 31 decembrie 2012", a spus Boc.

Potrivit acestuia, "balbaielile" Guvernului Ponta au pus administratiile locale la 1 februarie in situatia de a nu sti ce sa le comunice cetatenilor.

"Adevarul este altul. Ponta si Guvernul pe care il reprezinta s-au angajat in fata FMI ca vor avea venituri cu 16 la suta mai mari de la administratiile locale si dupa ce au vazut ca acest angajament este obligatoriu pentru promovarea bugetului au dat trei acte normative pentru a obliga autoritatile locale sa aiba taxele majorate. Acest lucru trebuia sa il spuna de la inceput, din decembrie, nu sa o tot balbaie, ca nu guvernul majoreaza, ci primarii", a afirmat primarul.

Acesta a adaugat ca Primaria Cluj-Napoca nu are datorii, dar a cerut Directiei de Finante explicatii cu privire la termenul "arierate" pentru a vedea daca nu se incadreaza aici si datoriile inregistrate de asociatiile de proprietari la firmele de constructii implicate in proiectul de reabilitare termica a blocurilor.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05 la suta, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20 la suta.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Emil Boc Avocatul Poporului sesizare CC, #Boc sesizare CCR ordonanta taxe, #Emil Boc taxe locale, #Victor Ponta taxe locale , #Primaria Cluj