Boc este confuz: Nu stiu ce sa fac cu taxele locale! Guvernul una zice, alta face

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 17:01
3438 citiri
Boc este confuz: Nu stiu ce sa fac cu taxele locale! Guvernul una zice, alta face

Primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat, sambata, ca nu stie ce sa faca in legatura cu taxele si impozitele locale pe anul 2013.

"Sunt intr-un impas, eu vreau sa fiu riguros in ceea ce priveste legea. Sa va expun situatia de la Cluj: noi am decis in decembrie, in Consiliul Local, sa nu majoram taxele si impozitele locale in 2013. Insa, in 30 decembrie, a aparut o HG, care obliga autoritatile locale sa le indexeze cu rata inflatiei. Premierul Victor Ponta a promis ca in 4 ianuarie va parea o modificare a codului fiscal, in care se va preciza ca nu este obligatorie cresterea lor. Insa in Monitorul Oficial nu a fost publicat nimic pana acum", a explicat Emil Boc, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Fostul premier a mai precizat ca daca pana luni nu se va introduce in codul fiscal ca taxele si impozitele locale pot ramane la nivelul lui 2012 sau pot scadea, atunci fiecare primar va fi nevoit sa le indexeze cu rata inflatiei, adica sa aplice o crestere de 16%.

"Problema este ca Guvernul una zice, alta face", a completat Boc.

Insa primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, l-a linisiti pe Emil Boc, precizand ca Guvernul va adopta aceasta Hotarare, cel mai probabil, in timpul sedintei de miercuri, mentionand ca detine informatia de la Secretariatul General al Guvernului.

Vicepremierul Liviu Dragnea a reiterat ideea ca Executivul va lasa la alegerea autoritatilor locale indexarea sau nu a taxelor si impozitelor locale.

"Guvernul a adoptat hotararea privind taxele si impozitele locale. Din trei in trei ani, conform Codului Fiscal, Guvernul avea obligatia prin lege sa indexeze, tinand cont de rata inflatiei, nivelul taxelor si impozitelor locale, existand in acelasi timp si obligativitatea autoritatilor locale sa indexeze aceste impozite si taxe locale.

Noutatea o reprezinta faptul ca, incepand cu anul 2013, Guvernul a stabilit, asa cum prevedea legea, ca impozitele si taxele locale sa poata fi indexate tinand cont de rata inflatiei, ramanand totusi la nivelul fiecarei autoritati locale decizia de oportunitate, daca maresc sau nu impozitele locale sau daca le actualizeaza asa cum a stabilit Guvernul", a afirmat Dragnea, dupa sedinta de Guvern de la sfarsitul lui decembrie.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...