Ca va sta scris pe placutele de intrare si iesire din Cluj: Anuntul facut de Emil Boc

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 16:53
6854 citiri
Ca va sta scris pe placutele de intrare si iesire din Cluj: Anuntul facut de Emil Boc
Foto: Arhiva Hepta.ro

Emil Boc a anuntat, vineri, ca va amplasa indicatoare multilingve la intrarile si iesirile din oras, in limbile romana, maghiara si germana, dar si in limba latina, asa cum a fost numita localitatea la infiintare, in timpul imparatului roman Hadrian.

Primarul orasului Cluj a spus ca, pentru a adopta o formula corecta, care sa respecte si dimensiunea istorica si cea multiculturala a orasului, a apelat la istoricii Universitatii Babes-Bolyai, iar in urma analizei s-a ajuns la concluzia ca orasul sa poarte denumirile Cluj-Napoca, Kolozsvar si Klausenburg, la care sa se adauge, pe un alt panou, denumirea Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138).

"Vom avea prima tabla care reflecta denumirea administrativa in cele trei limbi si cea de-a doua tabla, deasupra, care reflecta dimensiunea istorica a municipiului nostru. Aceasta formula subliniaza dimensiunea istorica a orasului nostru, din antichitate pana in prezent, precum si caracterul multicultural si european al municipiului nostru.

Solutia propusa de Primarie reflecta o realitate istorica validata stiintific si, nu in ultimul rand, este o solutie care isi propune in continuare sa uneasca si nu sa dezbine comunitatea clujeana. Este o solutie europeana a timpului prezent", a spus Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa.

El a mai afirmat ca in acest fel ar urma sa se stinga si procesul in instanta privind inscriptionarea multilingva a indicatoarelor orasului.

Pe 21 februarie, Tribunalul Cluj a admis o cerere prin care il obliga pe primarul Emil Boc sa amplaseze placute indicatoare cu denumirea in limba maghiara a municipiului Cluj-Napoca.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, a declarat, atunci, ca denumirea orasului in limbile romana si maghiara trebuie sa fie pe acelasi indicator, insa nu se precizeaza pe care, daca e vorba doar de indicatoarele de la intrarile in oras sau de toate placutele pe care apare denumirea orasului.

"S-a admis in parte actiunea formulata de Asociatia Minority Rights si a fost obligat primarul municipiului Cluj-Napoca sa inscriptioneze placutele cu denumirea Cluj-Napoca si in limba maghiara, pe aceeasi placuta cu denumirea in romana", a spus Simona Trestian.

Asociatia respectiva a formulat cereri ca placutele sa fie inscriptionate cu denumirea orasului si in alte limbi, dar acestea au fost respinse.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cluj placute intrare iesire, #Boc placute Cluj Napoca , #Primaria Cluj