Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece orasul

Joi, 18 Mai 2017, ora 12:20
22767 citiri
Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece orasul
Foto: Facebook / Emil Boc

Emil Boc anunta ca Primaria Cluj-Napoca va fi prima din Romania care va aplica "bugetarea participativa", un nou pas pe calea informatizarii orasului. Astfel, clujenii vor putea sa propuna si sa sustina online proiecte pentru dezvoltare si modernizare, avand la dispozitie o suma totala alocata de pana la 4 milioane de euro.

"Primaria Cluj-Napoca: prima din Romania care va implementa bugetarea participativa cu ajutorul tehnologiei (online). Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiti o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite si taxe locale. Cluj-Napoca va fi primul oras din Romania care va aplica bugetarea participativa utilizand tehnologia moderna", a scris pe Facebook Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Acesta anunta ca va fi alocata o suma "intre 1 milion si 4 milioane de euro" pentru proiecte pe care cetatenii sa le propuna in vederea dezvoltarii si modernizarii orasului.

Printre domeniile vizate se numara:

  • parcuri/spatii verzi/ locuri de joaca
  • strazi/alei/trotuare
  • puncte gospodaresti/deseuri
  • spatii publice
  • cladiri publice si modernizarea de scoli

"Vom utiliza modelul bugetarii participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Manastur, insa de aceasta data vom include si componenta tehnologica - o aplicatie inteligenta pentru telefoane mobile si calculator, prin care clujenii sa se poata inscrie pentru a propune proiecte si pentru a evalua proiectele trimise de cetateni.

Fiecare proiect propus de cetateni, potrivit domeniilor mentionate, va trebui sa se incadreze intr-o limita pe care o vom stabili, intre 50.000 si 80.000 de euro", precizeaza primarul Emil Boc.

Primaria va fi cea care va "filtra" proiectele si va asigura "legalitatea si viabilitatea lor", urmand ca ulterior ele sa fie "supuse votului cetatenilor, pe domenii, fiecare cetatean avand posibilitatea sa voteze cate un proiect din fiecare domeniu".

Mai mult, "clujenii pot sa isi faca o campanie pentru promovarea unui anumit proiect", anunta edilul, dupa care "primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate si supuse din nou unei campanii publice de mediatizare si informare, pentru al doilea vot".

"In ordinea numarului de voturi, proiectele vor fi incluse in planificarile de buget ale anului urmator, pentru a fi finantate de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca", precizeaza Emil Boc.

Primarul profita de ocazie pentru a sublinia faptul ca "astazi, Clujul este recunoscut ca un hub al inovarii, cercetarii si dezvoltarii, la nivel national si international, dar totodata un oras cu un mediu local extrem de creativ si inovativ", reamintind ca in luna iunie orasul va gazdui Open Innovation Conference 2.0.

"De asemenea, Clujul si orasul Braga (Portugalia) au fost desemnate orase pilot pentru un proiect al Uniunii Europene, Starts - Science, Technology and the Arts, care reprezinta o combinatie intre tehnologie, inovare si cultura, promovand proiecte care se afla la intersectia dintre cultura si inovare", mai precizeaza Emil Boc.

Cluj-Napoca este si primul oras din Romania care a reusit sa introduca eliberarea documentelor de urbanism in format electronic. Clujenii mai beneficiaza de aplicatii pentru parcari sau pentru sesizari, reaminteste edilul.

"Toate acestea sunt doar primii pasi in transformarea Clujului intr-un oras 'inteligent', unul in care tehnologia ajuta zi de zi cetateanul pentru a avea o viata mai buna in orasul nostru", subliniaza Emil Boc.

Postarea primarului din Cluj-Napoca a strans in scurt timp peste 3.600 de likes si peste 100 de comentarii laudative si propuneri de proiecte.

"Emil Boc, daca tot esti coleg de partid cu Nicolae Robu, poti te rugam sa il inveti si pe el ce trebuie sa faca pentru a avea si noi la Timisoara asa ceva? Am fi foarte bucurosi", a comentat un internaut. "Se poate face un share si la Bucuresti?", a intrebat un altul.

Emil Boc este foarte activ pe Facebook, promovandu-si pe pagina sa oficiala initiativele apreciate de clujeni.

De exemplu, in doar 5 zile de la primirea unor strazi de la Ministerul Transporturilor, acestea au fost deja reabilitate.

De asemenea, clujenii asteapta cu nerabdare finalizarea proiectului de modernizare a laturii de vest a Pietei Unirii.

Un studiu realizat recent de Banca Mondiala arata ca peste 15% dintre romani s-ar muta la Cluj, atrasi de calitatea vietii.

Marcel Ciolacu, viral pe TikTok. Cum se îmbracă premierul pe trendul generației Z, GRWM. „Dacă nu merge ca președinte, poate merge ca influencer” VIDEO
Marcel Ciolacu, viral pe TikTok. Cum se îmbracă premierul pe trendul generației Z, GRWM. „Dacă nu merge ca președinte, poate merge ca influencer” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD și fost candidat la alegerile prezidențiale, publică constant clipuri pe TikTok. În plus, face trenduri cunoscute de cei care utilizează această...
Candidatul comun la prezidențiale, ecuație complicată: „Ar arăta că nu au învățat nimic la ultimul vot”
Candidatul comun la prezidențiale, ecuație complicată: „Ar arăta că nu au învățat nimic la ultimul vot”
După eșecul de la alegerile prezidențiale, în care se contura deja o victorie a candidatului independent pro-rus Călin Georgescu, partidele tradiționale, PSD, PNL, dar și USR se găsesc în...
#Boc informatizare proiecte online buget , #Primaria Cluj
  1. Pământul pe cale să-și schimbe harta. Un al șaselea ocean se naște în Africa
  2. Misteriosul castel polonez ridicat pe o insulă artificială. Cine îl deține și de ce a fost construit VIDEO
  3. Liderul rebelilor sirieni cere comunității internaționale să oprească bombardamentele Israelului
  4. Presiunile lui Donald Trump au dat roade. Liderii europeni vor discuta cu Zelenski şi cu şeful NATO despre trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina
  5. Care sunt alimentele care ne scurtează viața și cele care ne-o prelungesc STUDIU
  6. O cercetare șocantă pune sub semnul întrebării secretul longevității extreme. Ce se ascunde în spatele „zonelor albastre”
  7. Schimbare importantă în armata ucraineană, în încercarea disperată de a opri avansul rapid al rușilor
  8. De ce liderii țărilor dezvoltate au devenit tot mai nepopulari. Ce viitor au democrațiile
  9. Livrare în bătaie de joc. Cum a fost surprins un curier că manevra „colete fragile”
  10. Iarna pune stăpânire pe o parte din România. Cod galben de ninsoare şi vânt puternic pentru mai multe județe din țară