Ziare.com

Se intampla in Romania si arata ca se poate. Cum a ajuns Clujul un oras viu, in care oamenii se gandesc cu optimism la viitor - Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 31 Martie 2018, ora 18:22

   

Se intampla in Romania si arata ca se poate. Cum a ajuns Clujul un oras viu, in care oamenii se gandesc cu optimism la viitor - Interviu
"As emigra, dar parca nu de tot, doar pan' la Cluj", gandeste bucuresteanul care citeste cu invidie pe Internet despre minunatiile care se tot intampla in capitala neoficiala a Transilvaniei.

Bucuresti si Cluj-Napoca: Doua orase mari din Romania, doua tipuri de administratii, doua viziuni politice complet diferite.

E suficient sa arunci o privire doar la postarile de pe paginile oficiale de Facebook ale celor doi primari, Gabriela Firea si Emil Boc, ca sa-ti faci o prima impresie. Primarul PSD al Capitalei ciupeste "coarda sensibila" a privitorului: multe poze cu propriii copii sau cu alte rude, diverse urari cu teme religioase sau temeri legate de vremea de afara, acuzatii la adresa opozitiei, precum si cateva promisiuni cu iz preelectoral.

Mult mai rational si mai vesel, primarul liberal al Clujului iti povesteste despre intalnirile avute cu diversi ambasadori si comisari europeni, despre Salonul International al Cercetarii Stiintifice, Inovarii si Inventicii "PRO INVENT", conferinta de la Sofia la care a vorbit despre Politicile educationale ale Clujului, despre primul functionar public virtual din Romania, ANTONIA, dar si despre marea premiera care va avea loc in luna iulie: Olimpiada Internationala de Matematica.

Cu o asemenea perspectiva, orientata catre cunoastere, nici nu e de mirare ca, de exemplu, municipiul Cluj-Napoca este, dupa Praga, orasul din UE unde se gaseste cel mai usor un loc de munca, potrivit Eurostat, si nici nu te intrebi de ce jurnalistii de la Vogue povestesc despre Cluj ca despre un oras in care ti-e drag sa traiesti. Iar in mai putin de trei saptamani Clujul va gazdui Conferinta Oraselor Inteligente din Europa de Est - Smart Cities CEE, la care sunt asteptati invitati de seama.

S-a ajuns aici pentru ca la Cluj administrarea orasului nu se face dupa ureche sau dupa cum dicteaza partidul, ci in baza unei strategii de dezvoltare pe termen lung, despre care ne-a vorbit coordonatorul ei, Calin Hintea, decanul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si profesor asociat la Michigan State University.

Doctor in stiinte sociale si politice, absolvent al mai multor stagii de pregatire in administratie efectuate in SUA, Franta si Austria, prof. Calin Hintea a facut in ultimii ani cercetari pe sute de comunitati mai mici sau mai mari din Romania, observand atat problemele majore care apar peste tot, cat si oportunitatile care ar putea fi exploatate. De primarii care vor, bineinteles.

Clujul s-a dezvoltat foarte frumos in ultimii ani. Cine a avut initiativa adoptarii unei strategii pe termen lung?

Initiativa a venit din partea noastra, a universitatii. Am vrut sa facem un parteneriat cu municipalitatea si sa vedem in ce masura reusim sa identificam problemele strategice mari si sa furnizam municipalitatii idei de interventie pe termen lung.

Cine a lucrat la aceasta strategie?

Am plecat de la ideea ca in comunitati exista grupuri de oameni care pot furniza o expertiza foarte mare, daca ii intreaba cineva. Au fost 26 de grupuri de lucru. Cam 600 de oameni au lucrat in total la proiect, timp de doi ani, pe o metodologie comuna, pentru ca la sfarsit sa putem face o analiza comparata. Analiza statistica a datelor a tinut cam 6 luni, colectarea datelor insa a fost extrem, extrem de grea.

O surpriza foarte placuta la Cluj a fost rata de refuz. Stiti cat a fost? Zero. Eu ma asteptam la o rata de vreo 30% cand i-am sunat pe toti acesti oameni, fiecare dintre ei cu interese diferite, joburi diverse, afilieri politice, prietenii diferite. Nimeni nu a spus nu.

Ce i-a motivat?

Procesul acesta a fost lipsit de orice fel de motivatie financiara. Nimeni n-a platit nimic. Si sa stiti am avut aceleasi reactii si in alte localitati, mici sau mari. Daca ii intrebi, oamenii chiar vor sa vina si sa participe. La unele dintre dezbateri au venit suparati, pe buna dreptate de multe ori. Dar chiar si suparati, vin cu opinii pe care daca le asculti, poti sa afli lucruri foarte interesante. Vin pentru ca sunt interesati de modul in care traiesc in comunitatea lor.

Va dau un exemplu: Ma aflam intr-un oras cu vreo 10.000 de locuitori. Vorbeste directorul scolii, spune ca are o clasa cu profil industrie textila si nu gaseste locuri in care sa plaseze copiii. Urmatorul care vorbeste (chiar langa el!) ne spune: Eu am o fabrica de textile si nu gasesc cu cine sa lucrez! Dupa care se uita unul la altul mirati. Oamenii de multe ori nu comunica si rolul universitatilor nu este numai metodologic, adica sa stii sa faci o planificare, ci si de facilitator.

Nu stiu daca, in cazul in care administratia locala ar chema toti oamenii astia, ar zice toti "Da", dar daca o face universitatea, atunci reactia este mult mai buna, oamenii sunt mai interesati sa participe.

Citeste si: Gabriela Firea plateste aproape jumatate de milion de lei unei companii private pentru elaborarea Strategiei de Smart City a Capitalei.

Ce obiective ati urmarit prin elaborarea acestei strategii?

Strategia are un singur rost: sa te poti focusa pe ceva. Restul sunt povesti. Din sutele, miile de idei, tu trebuie sa vezi care sunt "factorii strategici cheie". Acestia au doua caracteristici: influenteaza pe termen lung si de o maniera puternica, structurala. Intr-o comunitate mica nu poti gasi mai mult de 1-2 factori cheie. In Bucuresti poti gasi 5-6, in Cluj am gasit 3.

Noi am definit conceptul strategic de calitate a vietii acum aproape 10 ani. Foarte pe scurt, am spus asa: Daca reusesti in Cluj sa tii resursa umana educata (pe care o furnizeaza universitatile) sa nu plece, daca atragi resursa educata din afara, acesti oameni iti vor da motorul economiei.

Calitatea vietii are doua parti: una pe care o poti masura (de ex. cate evenimente culturale, cate scoli, baze sportive etc.) si a doua - perceptia, care e foarte importanta, pe care trebuie sa o masori periodic. Noi tocmai am terminat acum la Cluj ultima analiza de calitate a vietii - peste 70 de indicatori am masurat, pentru ca trebuie sa vezi ce le place oamenilor si ce ii enerveaza, pentru ca tu poti sa ai multe scoli sau evenimente culturale, de exemplu, dar oamenii sa fie nemultumiti de ele.

In Cluj sunt trei factori strategici cheie.

Primul este universitatea (nu o anumita universitate, ci conceptul) . Tot ce inseamna avantaj primar si secundar se leaga de universitati. Universitatile sunt mina de aur a comunitatilor moderne, pentru ca furnizeaza exact ce au ele nevoie: astazi nu mai vorbim despre munca manufacturiera clasica, ci despre inteligenta, educatie superioara, atragerea acestui tip de economie. Un efect secundar este acela ca studentii cheltuiesc multi bani. S-a facut un studiu recent de catre un doctorand de la noi despre cat cheltuiesc studentii in Cluj, iar sumele anuale sunt imense. Iar un al treilea efect este legat de profilul orasului. De ce se dezvolta TIFF in Cluj, de exemplu? Sigur, pentru ca exista manageri foarte buni, dar si pentru ca exista o populatie care consuma asa ceva. Universitatea este un avantaj imens. Pe care il are si Bucurestiul!

Al doilea factor strategic cheie este inovatia - constructia unei economii locale bazate pe cunoastere, in engleza expresia este "knowledge based economy". Ultima noastra analiza arata ca jumatate din profitul firmelor din Cluj a ajuns sa fie furnizat de economia bazata pe cunoastere. IT-ul este cel mai cunoscut, dar e vorba si despre alte tipuri de industrii relationate, inclusiv manufactura bazata pe cercetare-dezvoltare.

Faptul ca reusesti sa modifici textura orasului inspre o astfel de economie este extrem de important, pentru ca economia bazata pe cercetare este o economie pe termen lung, care foloseste inteligenta si care iti aduce venituri mai mari, un tip de oras diferit etc.

Al treilea factor cheie este participarea. Nu o spun doar ca mecanism democratic, care este foarte important, ci ca implicare a comunitatii, pentru ca multi oameni gandesc mai mult si mai bine decat putini oameni. Daca reusesti sa aduci la un loc mai multe grupuri, lucrurile se schimba. La noi s-au dezvoltat diverse procese, cum este bugetarea participativa, ideea ca oamenii pot vota pentru proiecte etc. Exista un centru care se ocupa de proiecte participative.

Rezumand, este vorba despre un concept strategic - calitatea vietii - si trei factori cheie: universitate, inovatie si participare. Aceasta este esenta.

Noi am sugerat primariei sa nu gandeasca institutia ca pe un lider local - liderul pe cal alb care decide ce e bine si ce e rau, pentru ca de aceea avem comunitati in Romania care nu au drum si trotuare, in schimb au fantani care canta in centru. Primaria, in special intr-un oras mare, trebuie sa fie cea care lucreaza cu comunitatea, o stimuleaza, ca sa avem nu doar o sursa de dezvoltare, ci 100 de surse de dezvoltare.

Care a fost replica factorilor politici? Vi s-au pus piedici?

La proiect au participat oameni din tot spectrul politic posibil, atunci cand s-a lucrat in grupuri. Iar in Consiliul Local strategia s-a votat in unanimitate, ceea ce a fost, iarasi, o surpriza placuta. Cred ca participarea larga a ajutat foarte mult. Si implicarea universitatii a fost relevanta.

Cum privesc investitorii Clujul?

Va raspund tot in baza datelor recente pe care le am. Am masurat diferit perceptia investitorilor straini si a celor romani. Si unii si altii au anumite nemultumiri legate de contextul general - lipsa de stabilitate pe termen mediu si lung la nivel national (toti spun: 'Nu stim la ce sa ne asteptam in 2-3 ani') sau problemele de infrastructura. Insa, la intrebarea 'Ati recomanda Clujul pentru un alt investitor ca si posibila baza de investitie?' 91% au raspuns 'Da'. Iar romanii sunt un pic mai sus, cam la 93%.

Si sa stiti ca multe dintre business-uri vin pe acest tip de relatie directa. Am discutat cu reprezentantii unui investitor american foarte mare si i-am intrebat cum au ajuns la Cluj. Mi-au spus ca vorbisera cu o alta mare firma americana, intentionand sa se mute undeva in Europa Centrala sau de Est, sa faca un fel de baza pentru toata zona. Cand l-am intrebat pe CEO-ul lor de ce a venit la Cluj, ma gandeam ca o sa imi dea un raspuns econometric, cu fluxuri de marfa, cu... Dar stiti ce mi-a spus? Resursa umana, in primul rand. "Aveti populatie educata in oras, ne intereseaza". Dupa aceea mi-a zis asa: "E un oras sigur (ceea ce pentru americani e o idee importanta), se ajunge usor de la aeroport in oras si aveti restaurante foarte bune".

Sa nu va mire acest raspuns, e tot o chestiune de calitate a vietii, pentru ca sunt investitori care muta 5-600 de oameni odata, iar ei au asteptari.

Citeste si: Bosch face angajari la Cluj si un program de internship platit pentru sute de studenti.

Vorbiti-ne putin si despre rezultatele care au inceput deja sa se vada.

Strategia se aplica de cativa ani. Au fost doua faze. In 2007 a fost trecerea dinspre industrie spre servicii, iar din 2015 s-a facut trecerea inspre economia bazata pe cunoastere. Datele pe care le avem ne arata ca aportul acestui tip de economie in economia locala creste rapid. Rata participarii in oras, evenimentele, vitalitatea, dinamismul toate ne arata ca orasul e viu. Viata culturala este extrem de efervescenta, sunt sute de initiative locale.

Sigur, au aparut si chestiuni punctuale: imbunatatiri in parcul auto de transport in comun, constructii de baze sportive cu acces gratuit, ameliorari la nivelul Centrului vechi si altele.

Dar ce imi place mie cel mai este ca in analiza privind calitatea vietii, incheiata in urma cu cateva saptamani, a aparut un nivel destul de mare de optimism vizavi de viitor si asta cred ca e foarte bine.

Insa, dezvoltarea unui oras duce si la aparitia unor probleme majore. In primul rand, probleme de mobilitate, de trafic. Apoi, probleme legate de costul vietii, pentru ca ati vazut ca preturile apartamentelor si chiriile la Cluj au crescut spectaculos. Si mai apare si un tip de infractionalitate specifica - cresterea cersetoriei, a prostitutiei, numarul furturilor etc. Orasele care se dezvolta rapid au astfel de probleme. Si, iarasi, numai lucrand in grupuri se pot structura idei despre cum s-ar putea limita aceste probleme.

Ce credeti dvs despre felul in care este administrata Capitala?

Am citit analize despre ce se intampla si am observat cateva lucruri. Bucurestiul este un oras extraordinar de bogat, chiar si raportat la media europeana. Ganditi-va la bugete: Clujul cred ca are undeva la 300 de milioane, in Bucuresti cred ca s-a trecut de 1 miliard. Sigur, Bucurestiul are oportunitati imense, dar si provocari imense. Una dintre provocari este structura administrativa, aceasta impartire in sectoare, care da nastere unui sistem complicat de luare a deciziei.

Mai ales cand e vorba despre primari din formatiuni politice diferite.

Exact. E complicat. Ce cred eu ca ar functiona foarte bine in Bucuresti ar fi un parteneriat intre municipalitate si universitati, pentru un proces de planificare strategica extins. Exista oameni foarte buni in universitatile din Bucuresti care ar putea sa lucreze la el. Exista, cred, si dorinta de a lucra. Iar genul acesta de parteneriat ar ajuta foarte mult comunitatea sa treaca putin dincolo de acest clivaj, aceasta ura generata de politica.

S-ar putea stabili astfel niste obiective mari pentru oras si nimeni nu ar avea de pierdut: nici municipalitatea, nici universitatile si, mai ales, nici comunitatea. Toata lumea castiga.

Dar stiti ca multi suspecteaza ca alesii nostri nu prea se gandesc la binele bucurestenilor, ci mai mult la binele lor, al partidului din care fac parte...

Eu merg pe ideea ca orice primar, teoretic, isi doreste si sa aiba rezultate in comunitate, isi doreste sa fie reales, prin urmare oricine ar putea fi deschis la un parteneriat de genul acesta.

Cunoasteti cazul primarului din Ciugud, aflat la al cincilea mandat, care a transformat localitatea in bijuterie, dar a fost exclus din partid pentru ca "nu se mandrea cu afisele" puse de colegii lui in comuna?

Il stiu, dansul a si facut o prezentare la noi la facultate despre rezultatele sale...

Cum a reusit primarul din Ciugud? De ce unii primari pot sa dezvolte comunitatea si altii nu?

Pentru ca unii primari inteleg ce inseamna sa gandesti pe termen lung. Si spun inca o data: trebuie sa identifici locul in care esti bun. Daca joci pe sapte terenuri diferite, s-ar putea sa nu castigi nimic. Sa stiti ca sunt orase in Romania cu un potential incredibil, nedezlantuit inca.

Dati-ne cateva exemple.

Constanta are un potential absolut incredibil, Timisoara are potential foarte, foarte bun, Brasovul, Iasiul, bineinteles, unde se si vede o anumita dinamica si vitalitate. Sunt orase care isi pot devolta in timp o prosperitate semnificativa.

Dar asta depinde si de cetatean, pe cine voteaza el la alegerile locale si parlamentare. Conteaza sau nu pe cine votezi?

Intotdeauna, intr-o democratie.

Ei bine, in Bucuresti senzatia e ca indiferent pe cine votezi esti in continuare furat, pacalit, problemele sunt aceleasi de ani si ani, traficul e infernal...

Sa stiti ca problemele in trafic vin la pachet cu dezvoltarea orasului.

Si totusi, chiar nu exista solutii? Alte tari cum s-au descurcat?

Exista pana la un punct. Ati vazut ca in fiecare oras mare din Europa se iau astfel de decizii, de la varianta londoneza, care presupune sa descurajezi traficul in centru impunand o taxa la pachet cu un transport public exceptional, la varianta franceza, in care folosesti metroul foarte mult si iti lasi masina la intrarea in oras, si asa mai departe.

Sunt solutii, nu de rezolvare definitiva a problemei, dar de imbunatatire a situatiei. De exemplu, legat de aglomeratia de dimineata, in SUA exista solutia ca scolile sa inceapa la ore diferite - 8:00, 8:10, 8:20. Pentru a limita momentul superaglomeratiei. Exista si ideea de car-sharing, scolile fac un fel de sistem intern, in care parintii duc la scoala mai multi copii.

Pentru problemele din administratie exista solutii pe care le poti gandi, dar nu poti sa le definesti decat impreuna cu comunitatea.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 121031 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
53 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se vede clar difirenta dintre cele 2 orase.

Fi-REA ..este numai piele P***....din cei Multi si PRO***psd.
Nu se compara cu Boc cu adevărat un gospodar si car se gandește mai mult la concetățeni decat la el insusi!
Veniți si luati din...FATA....Maneliști Sudiști.

 

Apa calda.

Nu la Cluj a fost brevetata apa calda.
De milenii toti marii conducatori s-au inconjurat de invatati si au ascultat povetele lor.
Ginghis Han a fost analfabet.
Napoleon in toate campaniile lui a fost insotit de oameni de stiinta.Cand a dat legi acestea au fost elaborate de academicieni si savanti,conf indicatiilor lui desigur.Legile date de Napoleon se aplica si azi nu numai in Franta ci si in alte tari.
Clujul a apelat la invatati si urmarile se vad.
Parlamentul si Guvernele colcaie de condamnati,penali,plagiatori si agramati.Urmarile le suporta toata tara,inclusiv si mai ales Clujul crunt lovit de aberatiile legislative!!!
"Marii savanti" nicolicea,toodorel si ciordache fac legile!!!
....

 

acest Koloszvar a fost din toate timpurile patria hotilor

Ceausescu i-a zis Napoca,apoi Caritas a facut Mecca prostimii dintr-un oras prafuit din provincie,Ghita Funar le-a vopsit bancile in tricolor,Boc a ajuns primar in loc sa infunde puscaria,iar azi Arpy si toti escrocii profita de imbecilitatea unor visatori.Ei se cred buricul pamantului,dar sunt in realitate,niste provinciali cu statut de parveniti.

 

in centrul orasului au piata Mátyas Király tér,redenumita

Unirii,in epoaca noua.Acolo au statuia lui Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Tiganii din Cluj declarati la ultimul recensamant,sunt pe locul 2,ca numar in tara,dupa Medias. Apoi vine Tg Mures

Pai unde

ai vrea sa aiba statuie daca acolo s-a nascut? Cat despre tigani... or fi reusit sa-i spele si sa-i civilizeze si pe astia, ca pe strada nu prea ii vezi...

Is there, perhaps

A point to your comment
Or it’s just a waste of time and space

asta este situatia

Cluj Napoca beneficiaza de promovare masiva si inegala in media din tara, in defavoarea altor orase medii. Cluj Napoca este oras mediu dupa nr. de locuitori in Europa, si trebuie sa treaca de 500.000 de locuitori daca vrea sa fie cunoscut in exterior suficient precum : Bratislava, Chisinau, Wroclaw, Gdansk, Sarajevo, Salonic, cateva orase medii din Turcia, Rusia. Cluj Napoca sa fie aratat la rubrica meteo de la Euronews (alte orase mai sarace, mai mici sunt aratate). Cluj primeste mai putini turisti straini anual decat orase medii si mari precum : Varna, Wroclaw, Krakow, Odesa, Liubliana, Plovdiv. Fara crestere al numarului de locuitori mult, nu va deveni oras important in Europa (pe glob este considerat oras mic). Romania nu are orase mari de nivel mondial (doar Bucuresti).

Cu rare exceptii,citesc numai laude la adresa Clujului!

Imaginati-va cum ar fi aratat azi Romania daca dl.Boc ar fi ramas premierul tarii si romanii ar fi eliminat din viata lor derbedei ca Ponta,sau nulitati ca Dancila!
Dl Boc este un administrator serios,eficient si dedicat interesului colectivitatilor pe care le administreaza!
Gratie spiritului sau de sacrificiu,Romania a evitat colapsul economico-social,in timpul crizei internationale,
in conditiile in care un alt premier inept,Tariceanu facuse praf miliardele obtinute de statul roman in urma vanzarii unor active,risipindu-le iresponsabil,ca si actualele guverne PSD,pentru pomeni electorale!
Intrebat ce o sa se intample cu tara dupa risipa rezervelor respective ,raspunde cinic si iresponsabil ca nu va mai fi problema lui ci a celor ce ii vor urma!
Dl.Boc,la plecarea de la Palatul Victoria lasa tara cu o structura solida macro-economica,facuta praf de PSD!
Norocul clujenilor!Teo

Bravo celor cu viziune. Restul, ura si la gara.

Clujul si toate localitatile ce-l inconjoara au o sansa foarte frumoasa. Banii se concentreaza unde materia cenusie se concentreaza - axa Cluj, Turda, Alba Iulia, Sibiu, etcetera. Asta e o lege de business universala de mii de ori mai puternica decit neghiobia celor ce denigreaza succesul. Papagalii ramin cu injuraturile, Clujul ramine cu avutia si viata frumoasa. Sa vedem cine cistiga in final. Succes celor cu viziune. Restul, vint in buzunare. Mars la Teleorman.

ce este de facut

Comunismul a dezvoltat multe orase in tara aproape egal. Perioada actuala este favorizanta pentru orasele, metropolele unde creste numarul de locuitori, al investitiilor, al emigrantilor, al turistilor. Multe orase romanesti pot lua exemplu de la Cluj Napoca in dezvoltarea lor, incepand cu multa promovare in mass media si internet.

Dl Boc a fost premier si s-a vazut ca Romania e

..prea mare pentru el! Poate ar fi facut mai multe dar nu cu Basescu! E suficient sa cauti pe google imagini cu "Basescu Boc" si vei vedea cum radea lumea de el la vremea respectiva!
Sa continue la Cluj! Face foarte bine!

 

Nu-i injura pe toti miticii, caci nu toti sint

vinovati de ce se intimpla acum in Romania. Multi mitici si-au dat viata pentru unirea cu Ardealul, multi au murit si in ‘89 si in ‘90 pentru drepturi democratice. Inapoierea multor zone din regat si Moldova se datoreaza conditiilor istorice si sociale specifice, iar nu vreunei mutatii genetice. Comentariul trolului nobil1 a avut ca scop numai insulta si atitarea regionalismului, iar dezbaterea vreunei idei spre mai buna intelegere.

Mai ali-baba, tu si nobil1 sunteti de fapt 2 fetze

...ale aceleiasi medalii, sunteti doi tipi macinati de resentimente care deja v-au ajuns in ADN.
Poate daca v-am combina intr-unul singur vi s-ar anula reciproc pornirile opuse si unidirectionale si ar iesi din voi o persoana normala la minte.

Hmm! Cheia oricarei comunitati de succes sunt 2

lucruri clare din articol, restul este umplutura:

1. Iti trebuie 'strategii de dezvoltare pe termen lung', deci strategii umane care contravin capitalismului salbatic care se gandeste doar cum sa faca un ban astazi si maine poate sa falimenteze tot.

2. Trebuie sa 'reusesti sa tii resursa umana educata (pe care o furnizeaza universitatile) sa nu plece, daca atragi resursa educata din afara, acesti oameni iti vor da motorul economiei.'

 

 

"Invatamantul si cultura sunt transmisibile"

Da? Uita-te la comentariile de mai sus, sa vezi cum s-au prins la ei.

...

...ai si tu dreptate: nu se prinde cultura si invatamantul la toata lumea insa...nobilulunu si aiacarerezistainca sunt exemple grozave de frustrati pe care atunci cand ii intrebi daca au fost la Cluj ei iti raspund ca au fost in Egipt la all-inclusive si stiu ei mai bine...
...sunt clujean si imi place cum s-a dezvoltat orasul si nu e doar meritul lui Boc! Universitatile atrag foarte multi tineri (practic din tot Ardealul si mare parte din tara) si cei mai multi raman sa lucreze aici..

Pentru Alibabe

Nu uita Alibabe ca miticii bucurestenii platesc taxe de 8 ori mai mult cat tot ardealul . Stai linistit ca nu e clujul la nivelul bucurestiului si nu va fi niciodata , voi sunteti doar un cartier din Bucuresti si atat .Fratele bunicului a murit in partea clujului pentru a elibera ardealul .Recunosc ca ardealul este mult mai educat si evoluat , dar si mult mai ........ ardelenii denumiti si jidanii romaniei :)))

Bei no bile

Una e nobil sa furi pt tine si alta e sa fi nobil sa furi impreuna cu altii...

 

Si mai am ceva mai nobile...

Ori cat as trage apa... nu te duci...

 

Sa il comparati pe DOMNUL Boc cu TOVARASA Firea, este stupid.

In afara de Cluj, puteti sa va uitati si la Oradea.
Alta versiune de succes municipal, de primarie respectuoasa.
Romanii stiu cum sa faca. Din pacate nu au loc din cauza sobolanilor rosii si a statului paralel socialist.

Aderati la RO+, viata poate fi schimbata !

 

...

...ai dreptate. Si Brasovul arata foarte bine, Iasiul si Timisoara din cate am auzit (n-am mai fost dupa revolutie). Si cred ca am omis fara intentie si alte orase unde primarii si-au facut treaba destul de bine

bun comentariu: "iarna nu-i ca vara" bravo!!

*

Ai omis

Ai omis una din perlele actuale.Sibiul!.Si mai sunt si altele.
Bucurestiul a fost acaparat de hoti + incompetenti.

O fi Banatul fruntea dar Ardealul e mintea tari.Articolul dovedeste.

Nu-i pamant ca si ardealul nu e om ca ardeleanu.

Daca Ghita Munteanu si Raba o zice apoi base eswte.

Oare?.

Oare o fi in stare primareasa Bucurestiului sa citeasca si mai ales sa INTELEAGA ce se zice in articol si ce se FACE la Cluj?.
Ori a ramas tot la citit doar promptere?.
Emil Boc,motul cel mic,mare primar la Cluj.Nu cred ca ar fi supravietuit in "macelaria" din Bucuresti.

 

Este f. simplu.

Acolo , majoritatea timpului , au fost in fruntea primariei doar primari cu intentii bune si nu pusi pe jacmaneala. Boc exceleaza, niciodata nu ia trecut prin cap sa fraiereasca, sa se imbogateasca, sa avantajeze vreun interlop, etc. Si uite asa, de aveam si la Bucuresti un "Boc", ar fi fost cu totul altfel. Mai sunt orase, mai mici si tot la fel de ingrijite si reusite si tot primari fara ganduri de inavutire au avut. Asta-i motivul.

 

...

...Boc ar fi fost mancat de viu la Bucuresti...firea nu merita sa fie primar nici in ultima comuna daramite in capitala...probabil la urmatoarele alegeri o sa iasa lumea la vot si sa scapati de ea!

new....

Pe Fi Rea o face Ragnea primareasa la Belina.Vorba aia "omul potrivit la locul potrivit".

@rasvanus

Bati cimpii numai ca sa nu recunosti meritul acolo unde exista. Pai se tot promoveaza Firea prin media si prin afara ei si tot degeaba, ca Bucurestiul arata mai rau ca Beirutul. Prin munca, idei, si colaborare civica, asa se construieste o urbe civilizata, iar nu prin smecherii si scandal continuu.

 

@jeu

Hai sa-ti spun cum tine Bucurestiul Romania in spate. Totul e fals, in stil tipic dambovitean. Pib-ul ala imens raportat e facut de legea aia idioata care prevede ca toate firmele cu capital mai mare de nu stiu cat sa aiba sediul la Bucuresti. In general au acolo un apartament... Asa Buurestiul se mandreste cu Banca Transilvania, Combinatul siderurgic Galati, Santierul naval constanta, Dacia Pitesti, Ford Craiova si altele. Ca sa nu mai vorbim de pleiada de firme de stat gen Electrica, Transelectrica, Romgaz si altele care in Bucuresti au vreo 5 politruci pe posturi de directori si 20 de amante dar concureaza cu sarg la PIB-ul produs cica acolo. Si si asa Bucurestiul e in fata doar pentru ca statisticile il compara cu judetele, nu cu alte orase. Pe real capitala e o sugativa care suge economia zonelor dezvoltate din tara si impiedica progresul. Asa ca mai usor cu Bucurestiul care tine trara in spate... e exact pe dos.

Bucuresti

Adevarul este ca ardelenii chiar se cred buricul pamantului. Ei si cand vorbesc o fac cu un aer de superioritate chiar daca spun cea mai mare tampenie. In schimb Bucurestenii si populatia limitrofa Bucurestiului tac si fac. Bucurestiul tine in spate jumatate de Romania. Orasul este cu mult superior Clujului, Sibiului si care mai vreti voi alt oras din Romania. Si este asa datorita muncii locuilorilor si nu ca fura de la altii, cum sustit ardelenii.

 

Boc ii prosteste pe clujeni cu articole platite.

AM observat aceste gogosi ce apar periodic in presa, articole platite care chipurile compara Bucurestiul cu Cluj si le arata clujenilor ce bine traiesc. Ei aceleasi probleme cva in BNucuresti, dar au impresia ca o duc bine. Si cand stau cate 4 ore in masina sau cand umbla 3 saptamani dupa un act, isi aduc aminte ca i-a laudat Boc si lasa fruntea in jos.

Bine ca SULEmanu de teleorman va unge cu miere

la gurita!
realitatea este sa iei de AICI https://youtu.be/7ezjeIXH5i8
Voi singuri va considerati Pielea P*** ! asa ca ciocul mic!

Cred ca sunt niste provinciali frustrati

Cine incearca sa compare Bucurestiul cu Clujul este ca si cum ai compara un pigmeu-Clujul- cu un urias Bucurestiul.Acesta ramane Capitala Romaniei iar Clujul cel mult o capitala locala.Restul sunt comparatii de oameni frustrati care vor Palatul Cotroceni,Palatul Regal,Parlamentul Romaniei,cladirea Guvernului, Ministerele alte edificii guvernamentale,parlamentare sau prezidentiale,sus in dealul Clujului,pe dealul Feleacului sa para mai mari.Ceva de genul celor care au facut stadioane in panta,pe dealuri.

@cititor de ziare.com

Asa o fi... ai dreptate. Probabil ca in toate institutiile astea europene care fac statistici lucreaza niste idioti si tot ce scrie in statisticile alea sunt aiureli. Nici n-ar putea fi altfel ca nu prea sunt genii teleormanene pe acolo :)) Bucurestiul e fruncea, si palatul parlamentului mintea... sper ca de pe urma.

Adevarul?? voi de la ora exacta ...luati din FATA!

Manelistii Sudisti din PSD se dau destepti de Bubuie!
Vestul Ro prospera si ar fi fost mai departe fara capusele de la Ferrentari!

je_ule

daca guvernul ar decentraliza toate chichitele administrative si financiare, Bucuresti-ul ar ramine in urma multor orase de marime mijlocie! Daca guvernul romaniei ar fi fost la Husi, toate bancile si serviciile financiare ar deschide un birou si ar figura in acte ca si contributori acolo, desi majoritatea serviciilor financiare provin din afara oraselului! Asta asa numai ptru cultura ta generala!
Cit despre buricul pamintului, denota mai mult inferioritatea proprie perceputa de tine in privinta ardelenilor, dar nu am intilnit nici un ardelean care sa se simta superior altui roman!

Jeul are un “chip on the shoulder" si simte nevoia

de ai trage pe altii in jos, daca el nu se poate ridica la nivelul lor. Gasesc absolut neavenit tribalismul care razbate din tonul replicilor. Da, Bucurestiul este mai mare, mai populat, si mai complex, dar si beneficiaza de un buget mai mare, pentru ca gazduite multe institutii cu caracter national, precum si birourile multor firme importante.
Succesul este bazat pe cooperare, dialog, si planuri pe termen lung, ceea ce nu se intimpla in Bucuresti, unde orgoliul pesonal si interesele partinice primeaza.

1.Oare ce ar trebui sa faca d-l Romanescu, ,,primarul de Tg. Jiu"

si toti ceilalti, ca orasul sa porneasca pe urmele Clujului?
La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda cetatenii, presa locala, Consiliul Judetean Gorj, Universitatea "Constantin Brincusi", Prefectul de Gorj si mai ales fiecare din primarii judetului, deoarece dezvoltarea economica si industriala locala presupune cuprinderea intregii zone in acest efort de schimbare pozitiva.
Urmeaza sa le pun fiecaruia (in scris) aceasta intrebare, odata cu textul de prezentare a Clujului viu, model national de iesire din stagnarea postcomunista.
Daca Romania nu are clasa politica si mai ales Guvernele care sa cunoasca, evalueze si promoveze "proiectul de reindustrializare" pe care l-am propus, iata ca Universitatea din Cluj (impreuna cu cetetenii) a construit si Primaria a adus la indeplinire "proiectul de dezvoltare economica, industriala si sociala a Clujului".Efervescenta economica si culturala din Cluj angreneaza intreaga zona (nu doar a Clujului) in procesul de dezvoltare generala.
2.Articolul de prezentare generala a iesirii in lume a Clujului poate fi o buna ocazie, ca cititorii sai sa puna aceeasi intrebare administratorilor miilor de localitati care stagneaza in saracie si inapoiere generala.Acolo unde nimeni nu face nimic mai mult, decit sa astepte ca altii sa miste lucrurile spre progres si dezvoltare locala...
Caliman I. Eugen,
consultant independent - dezvoltare industriala

 

Zapada innegrita de la Bucuresti

"As emigra, dar parca nu de tot, doar pan' la Cluj", gandeste bucuresteanul care citeste cu invidie pe Internet despre minunatiile care se tot intampla in capitala neoficiala a Transilvaniei."
Duduia camelia , toti bucurestenii sunt negri de invidie , iar multi dintre ei se pregatesc sa trimita formulare la Comisia pentru migratii din Cluj , condusa ( inca ?) de o anume Ana Salagean , pentru a repeta valul de migratie miticisto-ceausista care a inspaimantat Ardealu.
Asta si fiindca la Bucuresti , pana si zapada adunata de pe strazi e cam neagra , asa cum scria cineva mai deunazi.
Asadar intarata-i drace ( clujeni vs. bucuresteni) , ca si noua ( adica voua ...) mult ne place.

 

Anetoooo, lasa veninul! Daca Clujul este cum scrie in articol,

...e meritul TUTUROR clujenilor, mai vechi sau mai noi!
Asa ca NTMCCPT!

Fraiere

Uita-te la tvr la telejurnal si ai sa vezi numai grozavii din partea de sud si cea de est a tarii (adica regat) , dupa care urmeaza o poveste frumoasa cu berzele de la Zarnesti , de exemplu . In realitate oamenii ( fiindca si acolo sunt oameni , in "regat" ) , traiesc bine mersi , Bucurestiul e un oras destul de bogat si cu probleme pe masura , la Iasi , Piatra Neamt , Galati , Bacau sau Constanta sunt oameni minunati si locuri mult mai interesante decat sectiile de urgenta ale spitalelor.Pe cine deranjeaza asta?
Dambovita nu e neagra de invidie , cum nu sunt nici bucurestenii .Zapada se innegreste dupa ce e adunata , ca intotdeauna in ultimii 100 de ani , atat la Viena cat si la Bucuresti.
Citeste inca odata articolul si ai sa vezi formularea 'capitala neoficiala a Transilvaniei" ; si ar fi multe , dar tre sa accepti ... ;suntem impinsi incet , incet , dar sigur , spre dezastru ;ma intreb ce ar face unii , daca s-ar sparge Romania , adica unde s-ar duce ?

Oamenii sfintesc locul..

si la fel si la primari...uita-te la firea ce"sfinta" este ..si boc o fi el mic da e de pe loc..pe cind firuca..e psdista si are specificul psd..multe spune da face..NU..noa dreptu-i!!!Student fiind in Bucuresti, eram intrebat..cum pot trai in Ardeal cu ungurii...si raspundeam-Bine, merci..si-apoi multi din colegi care erau faini(cit de indoctrinati erau..) spuneau da, tu esti tip de treaba...le-am mai dus si-o palinca sa vada si ei ce inseamna aia adevarata...si nu pot sa nu ma bucur ca sunt din"provincie" de-a dreptul ma si mindresc cu asta, si multumesc ca port in vene sangele entitatilor care-au facut Transilvania sa fie comparata cu Elvetia..

 

dupa stiristi in politica vor urma actorii: asa e si in India!

Nu conteaza ce spui, important e "sa apari pe sticla" sa te "vaza" poporul votant!!!

Strategia

pe termen lung, implicarea oamenilor, tradiția fac din Cluj un oraș viu și vibrant.Aici se stabilesc foarte mulți din tinerii veniți la studii, atrași de facilitățile urbei și de locuri de muncă.Noi, ardelenii nu ne considerăm superiori nimănui! Din păcate, imbolnăviții de ciumă roșie nu pot comenta decat cu ură și dipreț orice realizare a oamenilor trăitori pe pămantul binecuvantat al Transivaniei.Pentru ei, politica Rusiei și a mafiei psd-alde sunt repere de conduită!

 

Ai dreptate, dar si UNII ardeleni baga batul prin gard...

...si imi cam inchipui eu ce limba vorbesc astia in familie, dar evident, e doar o banuiala...

Arde3lenii se implica in toate, inclusiv in buna

....vecinatatea din sat, ora, si tara.
Ungrul vorbeste romaneste cum poate, dar vorbeste,
romanul vorbeste ungureste cum poate, dar vorbeste.
Pricipal este sa putem comunica, sa ne putem face intelesi,insa nu e caqzul, ungurii stiu vorbi romaneste ca si noi. Doar in secuime cu populoatia sateasca e mai greu cu vorbirea romaneste.
In secuime cei ce nu te servesc in pravalie,la comanda romaneasca, stiu romaneste dar sunt instruiti de cercul interesat al preotilor catolici si protestanti sa nu vorbeasca romaneste, in special femeile.
Asa e in Ardeal,nu ne batem ci tragem tare la munca,educatie, cultura.
Daca romanii au fete prea frumoase nu scapa de indraznetii flacai unguri.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor