Boc, la ONU: Romania sustine un acord international privind reducerea emisiilor

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 17:18
724 citiri
Boc, la ONU: Romania sustine un acord international privind reducerea emisiilor

Romania sustine ferm incheierea unui acord international cu titlu obligatoriu, privind sarcinile fiecarei natiuni legate de eforturile de reducere a emisiilor de carbon si a reducerii efectelor schimbarilor climatice, a declarat, marti, Emil Boc, in cadrul Adunarii Generale a ONU.

"Romania este ingrijorata de distrugerile cauzate mediului de noile conditii climatice, dar si de impactul lor asupra economiilor si comunitatilor din intreaga lume", a declarat Emil Boc, in fata participantilor la Summit-ul Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Schimbarile climatice sunt un fenomen al carui efecte negative se fac simtite din ce in ce mai mult, fie ca este vorba despre inundatii, seceta sau desertificare, furtuni puternice si incendii forestiere din ce in ce mai pronuntate.

"Ele isi fac deja vizibile efectele in ceea ce priveste siguranta alimentara, sanatatea, infrastructura sau accesul la resursele naturale", a declarat Boc, adaugand ca acum "este momentul sa actionam ferm si unitar", o intelegere la nivel global, la Copenhaga, fiind necesara in acest sens.

Boc vrea o reducere cu 30% a emisiilor de carbon

Premierul Romaniei s-a aratat increzator ca actiunile ferme ale tarii noastre, impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene, ar putea transforma obiectivul de a reduce emisiile de carbon cu 20% intr-unul si mai ambitios.

"Romania este semnatara a Protocolului de la Kyoto, si, in decembrie anul trecut, s-a angajat in calitate de stat membru al Uniunii Europene sa-si reduca din emisiile poluante cu 20 la suta, pana in 2020, si sa acopere 20 la suta din necesarul sau de energie din surse regenerabile."

"Acest angajament vizionar al Uniunii Europene ar putea fi transformat intr-un obiectiv si mai ambitios, anume o reducere cu 30 la suta a emisiilor poluante, daca celelalte tari dezvoltate insotesc acest obiectiv cu masuri adecvate", a declarat Emil Boc.

Premierul a subliniat ca, in Romania, implementarea masurilor de reducere a emisiilor nocive ar reprezenta "nu numai un instrument de management al riscului, ci si un motor de dezvoltare economica, dezvoltare sociala durabila si de creare de locuri de munca".

"Trebuie sa manifestam o mai mare grija pentru padurile, apele si bogatiile noastre naturale, in totalitatea lor. (...) In urmatorul deceniu, Romania se va concentra pe sprijinirea agriculturii si a dezvoltarii rurale durabile, care sunt in egala masura instrumente valoroase pentru combaterea efectelor nocive ale incalzirii globale", a conchis Boc.

Citește și:
Lideri ai USR transcriu în grabă doctoratul ”pierdut” al ministrului Bode. ”Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului” FOTO
Lideri ai USR transcriu în grabă doctoratul ”pierdut” al ministrului Bode. ”Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului” FOTO
Deputatul USR Iulian Bulai a transmis vineri, 7 octombrie, că, alături de alți membri din partid, s-a apucat de transcris lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, care era...
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu că "ușa partidului este deschisă" pentru fostul premier și lider al social-democraților Victor Ponta. „Lui Ponta i s-a oferit...