Boc: Nu mai e nevoie de sacrificii suplimentare

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 19:36
3300 citiri
Boc: Nu mai e nevoie de sacrificii suplimentare

Premierul Emil Boc a estimat ca anul viitor nu vor mai fi disponibilizati alti bugetari, avand in vedere ca masurile de austeritate "sunt in grafic", iar numarul angajatilor la stat la finalul lunii octombrie se apropie de cifra convenita cu FMI.

Seful Guvernului a anuntat ca, la data de 31 octombrie 2010, in Romania mai erau 1.291.527 de bugetari, foarte aproape de cifra convenita cu FMI pentru a incepe anul 2011, anume 1.290.000 de persoane, ceea ce ar demonstra ca masurile de austeritate sunt in grafic si nu va fi nevoie de sacrificii suplimentare.

Invitat miercuri la Radio Romania Actualitati, Boc a anuntat in premiera numarul de bugetari existenti in Romania la 31 octombrie, asa ca "nu este nevoie de alte disponibilizari suplimentare ci doar de parcurgerea celor incepute deja".

In ceea ce priveste problema Legii Salarizarii unitare, "este primul pas important si decisiv spre normalizarea sistemului de salarizare a personalului platit din fonduri publice. Este o lege riguroasa, rationala, fara populisme, care ofera cat poate da Romania in acest moment".

"S-a lucrat mai bine de 9 luni la aceasta lege cu sindicatele, experti ai Bancii Mondiale, care au facut o ierarhizare ca in UE a profesiilor si a coeficientilor. Legea a doua este legea salarizarii pe 2011. Daca ar trebui sa se aplice grilele inca din primul an ar trebui ca fondul de salarii actual sa se majoreze cu 46,3%. Din aceasta situatie, anul viitor se poate acorda doar o marire de 15%", a precizat Boc.

"Toti bugetarii incepand cu 1 ianuarie 2011 vor primi cu 15% mai mult, atata se poate da in acest moment".

In plus, persoanele care refuza de doua ori un loc de munca, in conditiile in care beneficiaza si de asistenta unui consilier de la agentia pentru ocuparea fortei de munca, nu vor mai primi ajutor de somaj. Boc a apreciat ca, in Romania, somajul nu este foarte ridicat, situandu-se sub media Uniunii Europene, dar ca doreste ca locurile de munca disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, sa fie ocupate.

Emil Boc: Nu se va acorda al 13-lea salariu in 2011

In chestiunea Legii Educatiei nationale, premierul este de parere ca "in acest moment, lucrurile s-au clarificat si simplificat in urma deciziei CCR. Aceasta a zis ca exista un conflict intre Parlament si Guvern, si ca aceasta procedura de asumare o data pornita nu mai poate fi oprita, iar Parlamentul trebuie sa programeze calendarul asumarii raspunderii in sensul finalizarii procedurii".

"Noua lege introduce ierarhizarea universitatilor si programelor de studii - nu vor mai primi toti aceiasi bani de la stat. Nu se incurajeaza acum performanta. De-acum, parintele stie cand isi trimite copilul la universitate ca diploma lui va valora nivelul 1 sau 3-4, si nu va mai cantari la fel pe piata muncii", a apreciat premierul, subliniind ca "rezistenta la schimbare este enroma. Aceasta lege dauneaza mediocritatii si celor care nu au performata".

Despre modificarea cotei unice

Intrebat ce parere are despre votul din Senat privind modificarea cotei unice la 10%, Boc a tinut sa precizeze ca, "desi masura poate parea benefica, in momentul de fata Romania nu si-o poate permite, de aceea bugetul de anul viitor e construit pe cateva cifre care sa dea predictibilitate - TVA de 24%, cota unica de 16%, care vor fi mentinute in continuare pentru ca nu ne putem juca cu o totala lipsa de predictibilitate. Romania doar atat isi poate permite deocamdata".

Cei care nu-si lucreaza pamantul ar putea sa nu mai ia subventie sau sa fie penalizati

Guvernul trebuie sa ia o decizie prin care cei care nu-si lucreaza pamantul sa nu mai primeasca subventii, sa plateasca penalitati sau sa fie impozitati astfel incat sa fie obligati sa vanda, sa arendeze sa sa-si lucreze terenul.

"Am asigurat inca din acest an finantarea corespunzatoare pentru plata subventiilor in agricultura, ramane o prioritate pentru Guvern plata subventiilor pentru fermieri, astfel incat agricultura romaneasca sa poata produce ceea ce cu totii asteptam. Din nefericire, nu ni se intoarce suficient din agricultura pe masura a ceea ce noi am astepta", a explicat primul-ministru la postul public de radio, aratand ca in Romania sunt foarte multe terenuri agricole nelucrate, desi se acorda subventii.

Boc a enuntat ca posibile solutii eliminarea subventiilor pentru terenurile nelucrate, posibilitatea ca proprietarii sa fie penalizati sau o forma de impozitare care sa descurajeze pastrarea unui teren agricol neexploatat. "Pentru ca e pacat de Dumnezeu, alte tari n-au pamant si fructifica pe bucatele extrem de mici tot ce au acolo si fac productie agroalimentara, iar noi avem teren si-l lasam nelucrat", a spus Emil Boc.

Boc a mai spus ca imprumutul de 1,3 miliarde de euro contractat de Ministerul Finantelor de pe piata cu o dobanda de 4,8% este un semn ca sistemul bancar considera credibile politicile pe care Romania le promoveaza.

"Acest imprumut pe care astazi l-a luat Ministerul Finantelor eu cred ca este un semn de credibilitate a tarii prin faptul ca bancile au acceptat un randament maxim de 4,8% pentru 1,3 miliarde de euro, pentru o perioada de 3 ani, in conditiile in care in perioada anterioara erau pe termen scurt cu dobanzi mult mai mari. Acest imprumut este un semn ca exista credibilitate in sistemul bancar cu privire la politicile pe care Romania le promoveaza si ca mergem in directia corecta", a spus primul-ministru.

Pe calea cea buna

In fine, premierul Boc a tinut sa precizeze: "Guvernul pe care il reprezint aduce Romania pe sine, pe drumul unei cresteri economice sanatoase. Marea noastra batalie cu reforma statului tocmai acest obiectiv vizeaza. Sa consumam atat cat ne permitem...UE deja ne-a confirmat ca masurile sunt corecte si nu e nevoie de masuri suplimentare".

"Promitem doar ceea ce putem, iar ce am promis facem in 2011. Datele pe care le avem ne arata ca putem avea crestere economica de 1,5- 2% in 2011. Romania nu poate creste decat daca punem accent pe munca", a conchis premierul.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#boc, #Emil Boc, #boc reforma, #Boc legea salarizarii, #Boc legea educatiei, #boc rra , #stiri Emil Boc