Boc: Putem sa privim cu optimism iesirea din recesiune

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:45
1536 citiri
Boc: Putem sa privim cu optimism iesirea din recesiune

Datele pe primele doua luni ale anului 2011 confirma ca Romania iese din recesiune daca tendinta de crestere economica s-a mentinut si in luna martie, a declarat miercuri prim-ministrul Emil Boc.

Guvernul a analizat, in sedinta, o serie de date furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Comisia Nationala de Prognoza (CNP), insa aceste informatii trebuie completate cu cele pe care Institutul National de Statistica le va furniza privind cresterea economica si pe luna martie.

"Datele de pe primele doua luni ale acestui an confirma ca Romania va avea cresterea economica pe trimestrul I daca aceasta directie crescatoare se mentine si in luna martie, in urma primirii datelor de la Institutul National de Statistica. Datele pe luna ianuarie si februarie, pe care le avem deja oficiale, daca merg in aceeasi directie si pe luna martie, putem sa privim cu optimism iesirea din recesiune la sfarsitul primului trimestru si ea sa fie consolidata prin datele pe care le va comunica INS", a spus Boc.

Premierul a precizat ca, "daca si pe luna martie se mentine aceeasi directie, atunci, la sfarsitul primului trimestru, asa cum s-a prognozat, vom avea o iesire tehnica din recesiune, ca prim pas spre consolidare si crestere economica, ceea ce confirma directia buna in care tara merge dupa aceste vremuri grele".

Potrivit indicatorilor descrisi de premier, veniturile bugetare in primele trei luni din 2011 sunt cu 9,8% mai mari decat veniturile bugetare din primele trei luni ale anului 2010. De asemenea, investitiile straine directe din primele doua luni ale anului 2011 sunt in valoare de 267 milioane de euro, in comparatie cu 140 de milioane de euro, cat erau in primele doua luni din anul 2010, a precizat Emil Boc.

Industria, turismul si comertul ne scot din criza

La randul sau, directorul CNP, Ion Ghizdeanu, a aratat ca media lunara din primele doua luni ale anului 2011 este superioara celei din trimestrul IV al anului 2010, cu exceptia constructiilor, dar in martie autoritatile asteapta o revigorare si in acest domeniu.

Pe primele doua luni ale anului 2010 principalele activitati care sustin economia nationala, ca industria, turismul, comertul, au cresteri de 10, 12, 13%, se arata in datele autoritatilor.

De asemenea, Ghizdeanu a subliniat ca sectorul cu cea mai mare crestere este sectorul industrial cu piata externa. In privinta turismului, cresterea estimata pe 2011 este de 9-10%, a adaugat directorul CNP.

Referitor la cursul valutar, Comisia Nationala de Prognoza se asteapta la o apreciere a leului in raport cu euro de la 4,22 la 4,20 de lei pentru un euro.

Si somajul s-a redus

Si somajul s-a redus in primele doua luni ale anului 2011 comparativ cu perioada similara a anului trecut, a mai sustinut seful CNP, insa a precizat ca este vorba de persoanele fara serviciu care primesc ajutor de somaj.

"Daca pe ansamblu somajul a scazut doar cu 20.000, pe categoria de somaj indemnizat scaderea a fost de 43.700 de persoane, ceea ce inseamna ca au intrat in campul muncii mai multi decat cei care au iesit, credem ca estimarea nivelului somajului pe anul acesta, de maximum 6%, fata de 6,6%, cat este in prezent, va fi depasita, dar asteptam jumatatea anului sa vedem daca va scadea sub 6%", a spus Ion Ghizdeanu.

Eveniment Quarterly Report

Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Sorin Nicolau este Co-Fondator al Clinicii Oana Nicolau, parte din rețeaua de clinici Regina Maria, un antreprenor care a apucat un drum neobișnuit pentru piața de business din România, și...
Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet de acasă a fost de 85,7%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). ”Din totalul gospodăriilor din...
#Emil Boc recesiune, #iesire criza Romania Boc , #stiri Emil Boc