Boc: Romania poate hrani 80 de milioane de oameni

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 21:24
7946 citiri
Boc: Romania poate hrani 80 de milioane de oameni

Infrastructura, agricultura si turismul. Sunt trei dintre prioritatile lui Emil Boc, enumerate in prima emisiune televizata de la investitura ca prim-ministru.

Emi Boc s-a declarat uimit de starea visteriei tarii si a declarat, vineri seara, in emisiunea "Clujul in realitate" a statiei Realitatea TV din orasul de pe Somes, ca nu-si explica de ce Romania a avut in 2008 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, adica 8,3 la suta, si cu toate acestea, deficitul bugetar depaseste 5 procente.

Intrebat pe ce si-a bazat, in campania electorala, promisiunea de-a aplica legea majorarii salariilor dascalilor, Emil Boc a dat vina pe Calin Popescu Tariceanu.

"Promisiunile, atat ale mele cat si ale PSD, s-au facut pe fondul declaratiilor lui Tariceanu, ca economia duduie. Luati declaratiile lui din septembrie", a spus el.

Premierul a evitat sa spuna transant daca legea va fi aplicata, si a precizat ca deocamdata, specialistii analizeaza care sunt resursele de care dispune tara.

Boc a subliniat faptul ca fostul guvern a avut o politica nesabuita in gestionarea banului public, exemplificand prin cresterea cu 30 la suta a cheltuielilor cu personalul, situatie calificata drept "dezmat incredibil".

Boc: "Am lasat orgoliul deoparte"

Primul-ministru a rememorat cateva dintre momentele de dupa anuntarea sondajelor la iesirea de la urne si a dezvaluit faptul ca i-a telefonat presedintelui PNL, cerand o intrevedere pentru a incerca sa realizeze un guvern alaturi de liberali.

"Am lasat orgoliul deoparte, desi toata lumea stie cum am fost dati afara de la guvernare, si am plecat la intalnire. A intarziat 30 de minute", si-a amintit Boc.

Presedintele PD-L nu a dezvaluit concret ce a discutat cu fostul premier, dar a afirmat ca a fost foarte dezamagit de faptul ca liberalii nu au renuntat la ideea ca Tariceanu sa conduca guvernul. "Atunci nu am avut ce face si am cautat alta solutie", a continuat Boc, referindu-se la negocierile cu PSD.

De altfel, intrebat ce parere are despre ministrii sai, Boc a rostit trei cuvinte: "Echilibru, maturitate si responsabilitate". Premierul a mentionat ca actualul Cabinet este, probabil unul dintre cele mai bune pe care le-a avut Romania, subliniind ca "fiecare partid a pus la dispozitia tarii cele mai importante resurse pe care le avea".

Primele sase luni vor fi foarte grele

Emil Boc a tinut sa precizeze ca nu se va crampona de functie in nici o situatie, dar si-a manifestat speranta ca Romania are resurse sa depaseasca perioada de criza, daca guvernul va sti sa stabileasca prioritatile tarii si va administra banii in conformitate cu strategia stabilita.

In acest sens, el a pus accentul pe infrastructura, fara de care o tara nu poate avea pretentia la o economie viguroasa, si a indicat ca o parte semnificativa din buget va fi directionata in acest sector.

Apoi a trecut la alta prioritate: agricultura. "Trebuie sa ajungem in situatia ca Romania sa nu mai fie o tara importatoare de produse alimentare, ci exportatoare. Noi putem hrani 80 de milioane de oameni", a punctat Boc. In fine, el s-a referit si la turism, un domeniu despre care crede ca, administrat cu cap, poate reprezenta o sursa de venit in stare sa atenueze din declinul economic.

Invitat sa faca o prognoza, Emil Boc a declarat ca "2009 va fi, poate, unul dintre cei mai grei ani de dupa 1989, dar cu intelegere si responsabilitate, echilibru, moderatie si stabilirea corecta a prioritailor, momentul poate fi depasit".

Premierul a precizat ca "primele sase luni ale anului vor fi foarte grele", dar s-a aratat optimist ca din iulie vor incepe sa se vada roadele masurilor Cabinetului sau.

Clujul e pe maini bune

Emil Boc a anuntat ca va demisiona luni din functia de primar al Clujului, ultimul act pe care-l va semna fiind protocolul de asociere cu consiliul judetean, in vederea realizarii noului stadion "Ion Moina". Premierul Romaniei si-a declarat sustinerea, in alegerile locale ce vor fi organizate pentru desemnarea succesorului sau, pentru Sorin Apostu, in prezent viceprimar.

Chiar daca organizatia judeteana a PD-L nu a luat o decizie in acest sens, Boc a subliniat faptul ca Apostu are calitati pentru a conduce orasul.

Cristian Chis

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...