Boc: Romania risca sa intre sub incidenta bugetului excesiv

Marti, 10 Februarie 2009, ora 10:52
1964 citiri
Boc: Romania risca sa intre sub incidenta bugetului excesiv

Emil Boc le-a promis, marti, primarilor ca in ciuda anului greu prin care trece si Romania din cauza crizei economice mondiale si sub premisa declansarii clauzei de intrare in deficit bugetar excesiv, proiectele deja incepute de acestia vor fi finalizate.

"Lumea a intrat intr-o criza economica care nu a mai fost de 60 de ani. Criza internationala are ramificatii si in Romania. Voi, primarii, poate vedeti la nivel local cum ne afecteaza criza.

Dar acum suntem intr-un alt context economic pentru ca venim dupa un an 2008 cand am avut o crestere economica de 7%, dar am terminat anul cu deficit bugetar.

Stiu ca este o nemultumire, domnul presedinte mi-a spus ca au fost aduse la bugetul de stat fondurile ramase, dar aceasta masura a fost luata pentru limitarea deficitului bugetar.

Dupa cum stiti limita deficitului bugetar este de 3% , dar noi l-am depasit si am intrat in procedura deficitului excesiv. Sa speram ca Comisia Europeana nu va declansa acesta procedura, desi exista aceasta posibilitate si vor fi taiate fondurile europene.

Facem eforturi cu toti colegii ca aceasta procedura sa fie anulata si, daca nu, sa nu va afecteze foarte mult. Pot sa va asigur ca acei bani vor reveni spre comunitatile voastre.

Venim in aceste contrangeri financiare ca poti sa ai deficit mare, dar daca nu il finantezi tara intra in colaps", a mai spus acesta.

Insa Boc a precizat ca in fiecare marti, indiferent daca ploua ninge sau e soare, comitetul instituit la Guvern de care se ocupa el si vicepremierul, Dan Nica, se va intruni la ora 12.00 pentru a cere raportul persoanelor care se ocupa de fondurile europene.

Premierul sustine ca, cu ajutorul lor, fata Romaniei va fi schimbata, inclusiv modernizarea satului romanesc si serviciilor pe care le ofera romanilor.

"Vrem modernizarea satului romanesc si serviciilor pe care le oferim romanilor. Sper ca vechea mea calitate de primar sa fie un atu in plus cand va spun lucrurile astea. Vremurile in care traim sunt total diferite de tot ceea ce am avut pana in prezent, de aceea masurile sunt diferite.

Comitetul interministerial sub coordonarea mea directa si a vicepremierului a fost infiintat si ii vom lua la rost pe cei care se ocupa de fondurile europene.

Pana acum am pierdut bani si resurse din cauza indolentei si incapacitatii oamenilor care au lucrat acolo. Stim de asemenea ca sunt greoaie procedurile si lucram la simplificarea acestora.

Avem sedinta la ora 12.00, in fiecare marti am instituit o intalnire operativa pe fondurile europene. Stiu ca pana acum erau respinse proiectele pentru greseli minore, cum ar fi o virgula. Aceste abuzuri vor inceta pentru ca obiectivul nostru este sa ajutam", a mai spus acesta.

Premierul a tinut sa precizeze ca bugetul pentru Ministerul Administratiei si Internelor este mai mare decat anul trecut.

Boc a reiterat ideea ca ministrii au conceput un buget care constrange, dar are si multe vesti bune, ca de exemplu un procent de 20% pentru investitii.

"Este primul Guvern din Romania care aloca procentul de 20% si face asta intr-un context economic fara precedent. Dar asta este solutia de iesire din criza. Va cred ca aveti nemultumiri ca nu sunt bani suficienti, dar proiectele deja incepute nu vor avea de suferit", a declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Emil Boc, #intalnire primari, #deficit excesiv, #declansare clauza, #Comisia Europeana , #stiri Emil Boc