Boc vrea referendum in 2009 pentru revizuirea Constitutiei

Duminica, 31 August 2008, ora 15:09
1894 citiri
Boc vrea referendum in 2009 pentru revizuirea Constitutiei

Presedintele PD-L, Emil Boc, vrea organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei odata cu alegerile pentru PE din 2009 si a calificat drept "nastrusnica" ideea lui Tariceanu referitoare la posibilitatea introducerii monarhiei constitutionale.

"Ne indreptam spre un sistem in care presedintele sa fie ales de toti romanii sau spre unul in care presedintele este ales de catre Parlament? Cred ca o asemenea situatie trebuie transata printr-un referendum, care poate fi organizat simultan cu alegerile europarlamentare", a precizat Emil Boc, vorbindu-le tinerilor democrat-liberali despre optiunile PD-L in ce priveste forma de guvernamant.

Boc a declarat ca sustine "un sistem prezindential consolidat, cu prerogativa pe masura alegerii sefului statului de catre cetateni" adica un sistem care sa-i permita presedintelui sa isi puna in aplicare programul politic pe baza caruia a fost ales.

"E clar ca actualul regim politic ar trebui rediscutat. Avem un conflict instutional si constitutional intre legimitatea sefului statului, ales prin vot direct de cetateni si puterile primului ministru, produsul unui compromis politic si care are puteri mult mai mari decat presedintele", a adaugat presedintele PD-L.

Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata ca, dupa alegeri, trebuie sa aiba loc o dezbatere serioasa privind revizuirea Constitutiei, precizand ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie si acuzand presedintia ca a incalcat spiritul legii fundamentale generand conflicte intre institutiile statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
#Emil Boc, #referendum, #constitutie, #europarlamentare, #alegeri, #2009 , #stiri Emil Boc