Cand Puterea se impune cu japca la microfon

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 23:45
7370 citiri
Cand Puterea se impune cu japca la microfon
Foto: Realitatea Tv

Cand puterea se impune cu forta, iar adevarul Puterii, (deci doar al unei singure parti) este impus si urlat prin orice mijloc, atunci premierul dintr-o tara democratica smulge microfonul din mana unui jurnalist si isi spune of-ul, invocand in plus si cenzura la care a fost supus.

Toate acestea petrecandu-se, culmea!, in ciuda faptului ca faptuitorul stie prea bine ca tot el este cel care refuza constant invitatiile si aparitiile la posturile carora le-a luat cu japca microfonul si a tinut sa isi strige durerea si nedreptatea.

Emil Boc stie foarte bine de cate ori a refuzat invitatiile posturilor care nu ii canta in struna, care nu il preaslavesc si nu ii prezinta intrebarile inainte de emisiune, care nu il lasa sa "editeze fraze perfecte" fara sa il intrerupa cu intrebari incomode la care raspunsurile nu sunt tocmai usor de dat, care invita alaturi de tine jurnalisti incomozi (denumiti generic de seful statului "tonomate") ce nu te lasa sa iti prezinti doar maruntele realizari, ci te chestioneaza si despre adevaratele reusite si succese.

Dincolo de penibilul gestului in sine in care Emil Boc smulge microfonul reporterului de la Realitatea TV si isi spune in forta mesajul, fapta premierului tradeaza exact situatia in care ne aflam. Puterea insista sa ne spuna adevarul, sa ne faca sa credem ca acela si doar acela este adevarul, ca noi toti suntem pe drumul gresit, ca noi presa si "tonomatele" nu stim decat sa mintim, sa manipulam, sa inselam si sa distorsionam mesajele lor. Si mai ales daca facem asta dupa ce tot ce primim din partea lor este refuzul de a dialoga si tacerea prelunga.

Adevarul lui Boc nu este nici macar Boc in persoana. Adevarul lui Boc il transcende si vine de undeva de sus, unde el doar poate privi si consemna primirea lui, impreuna cu promisiunea ca il va trimite intocmai si la timp mai departe. Gestul lui Emil Boc tradeaza mai ales insa dorinta de a spune cu forta, de a impune, de a stabili definitiv un lucru, o relitate si un adevar care sa nu mai poata fi nicicum si de catre nimeni contrazise sau schimbate. Nu exista decat un singur adevar: japca cu care a fost luat microfonul postului de televiziune si urlata frustrarea in el.

Dupa ce Boc ia cu japca microfonul Realitatii TV, se intreaba semi-ironic si semi-batjocoritor de ce ne agitam din moment ce el este atat de calm. Chiar, de ce nu suntem si noi la fel de calmi, precum niste vaci duse la islaz si hranite cu forta cu iarba rara si uscata de pe pasunea cheala si plina de gropi a Puterii? De ce nu intelegem noi ca realitatea e una singura, iar aceea e doar cea pe care ne-o prezinta Puterea? De ce nu inchidem noi televiziunile si ziarele si, in general, toata presa care contrazice, critica sau prezinta si un alt punct de vedere decat cel oficial al Puterii?

De departe, gestul lui Boc este cel mai violent dintre toate manifestarile pe care vreun oficial le-a avut fata de presa si opinia publica dupa Revolutie. El demonstreaza ca unii au mai multe drepturi si detin mai mult adevar pentru simplul motiv ca detin Puterea, iar, mai devreme sau mai tarziu, nu vor ezita sa foloseasca aceasta putere pentru a isi impune total si fara urma de echivoc adevarul lor.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Emil Boc microfon Realitatea, #Emil Boc emisiuni televiziuni, #Emil Boc presa tonomate , #stiri Emil Boc