CSM cere deblocarea posturilor vacante din justitie

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 23:06
4616 citiri
CSM cere deblocarea posturilor vacante din justitie
Foto: Cotidianul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis, marti, primului ministru Emil Boc, Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale o scrisoare pentru sistarea aplicarii prevederilor ordonantei prin care se blocheaza ocuparea posturilor vacante din sistemul judiciar.

"Daca prevederile acestei ordonante s-ar aplica si in cazul magistratilor, toate angajamentele privind resursele umane luate de CSM in fata organizatiilor europene ar fi compromise", a declarat miercuri pentru NewsIn, purtatorul de cuvint al CSM, Cecilia Morariu.

Morariu a precizat ca CSM a cerut sprijinul Ministerului Justitiei si Parchetului General in realizarea acestui demers.

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru, considera ca 2009 a inceput "cu stangul" pentru magistrati, din cauza recentelor ordonante de urgenta ale Guvernului, prin care plata salariilor restante a fost amanata, iar ocuparea posturilor vacante suspendata.

"Se va ajunge ca judecatorii sa judece pana la limita biologica si, in acest caz, nu o sa putem fi acuzati ca judecam prost", a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele AMR.

Mona Pivniceru a precizat ca, in prezent, exista 400 de posturi vacante, care nu vor putea fi ocupate din cauza Ordonantei de Urgenta 223/2008 care a intrat in vigoare in 2 ianuarie si care "blocheaza schema justitiei".

"Nu se poate sa dam societatii rebuturi juridice", a mai spus Mona Pivniceru, drept pentru care Consiliul Director al AMR se va reuni, saptamana viitoare, pentru a vedea ce este de facut.

"Prin OUG nr. 223/31 dec. 2008, privind unele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, este suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante, inclusiv din sistemul judiciar, pana la data de 31 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, postat, luni, pe site-ul institutiei.

Ministerul Justitiei a semnalat ca ordonanta de urgenta a guvernului afecteaza sistemul de probatiune, drept pentru care "Directia de Probatiune va intreprinde demersuri necesare pentru exceptarea de la prevederile OUG a acestui concurs, pentru a facilita finalizarea acestuia si a raspunde astfel nevoii institutionale de a gestiona deficitul de personal", potrivit unui comunicat postat pe site-ul MJ in data de 5 ianuarie.

Prim-ministrul Emil Boc a anuntat, pe 23 decembrie, ca Executivul a decis sa fie suspendata ocuparea a circa 145.000 de posturi din institutiile si autoritatile publice. Boc a precizat ca memorandumul aprobat de Guvern prevede ca pot fi scoase la concurs, "punctual", posturi din domeniul justitiei, de exemplu, unde exista un deficit de personal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Poliţiştii vor aduce pe 23 aprilie, din Germania, un bărbat de 53 de ani din Sri Lanka, pe nume Kumarasamy Navaneethan, ce avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, de către...
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
#CSM, #deblocare posturi, #Justitie , #stiri Emil Boc