Ziare.com

Emil Boc: Codul Muncii va fi suspus unei schimbari majore

de Alexandra Ilie
Duminica, 20 Februarie 2011, ora 16:43

   

Emil Boc: Codul Muncii va fi suspus unei schimbari majore
Codul Muncii va fi supus unei schimbari majore, a spus premierul Emil Boc, duminica, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii la Palatul Victoria.

"Codul Muncii trebuie si el supus schimbarii. Noul cod isi propune sa flexibilizeze piata muncii, sa-i ajutam pe oameni sa-si gaseasca mai usor loc de munca", a declarat Emil Boc.

Prima schimbare va fi in cadrul prevederilor privind contractul individual de munca pe durata determinata, "pentru ca angajatorul are in momentul de fata retineri sa angajeze o persoana pe durata determinata, pentru ca activitatea lui se desfasoara pe 3-4 ani de zile, si atunci ar prefera munca la negru.

Din aceasta cauza, se propune extinderea contracului pe 36-48 de luni, iar angajatii vor avea posibilitatea sa fie protejati in privinta pensiilor, somajului si a sanatatii", a precizat Emil Boc.

"In momentul de fata contractul pe durata determinata se poate face doar pana la 24 de luni, in conditiile in care un contract european este minim pe 3 ani", a explicat premierul.

Emil Boc a mai anuntat ca se vor inaspri si sanctiunile pentru angajatorii care utilizeaza munca la negru. "Daca si in aceste conditii, in care prelungim termenul contractelor, se mai angajeaza la negru, sanctiunea este inchisoarea pentru angajator", a explicat Emil Boc.

Alte masuri prevazute in noul Cod al Muncii sunt cresterea sporului pentru munca pe timp de noapte si extinderea perioadei in care un angajat poate sa stea in probe.

Sindicatele ameninta cu proteste

Pe de alta parte, liderii sindicali au anuntat ca vor iesi in strada ca sa protesteze fata de noua forma a Codului Muncii, pe care Guvernul este gata sa isi asume raspunderea.

Birourile Executive ale celor cinci confederatii sindicale se reunesc luni pentru a stabili calendarul protestelor.

Sindicalistii sunt nemultumiti de ultima varianta a Codului Muncii, eliminarea contractului colectiv de munca fiind principala prevedere contestata. Liderii confederatiilor spun ca lipsa acestui contract i-ar transforma pe angajati in niste sclavi.

O alta modificare importanta ce se regaseste in ultima forma a Codului este legata de somajul tehnic, care nu se va mai aplica si in cazul angajatilor la stat.

Daca aceasta masura va intra in vigoare, in cazul unor concedieri in masa, bugetarii nu vor mai primi salarii compensatorii. In plus, nici ei, nici sindicatul care ii reprezinta si nici Inspectoratul Teritorial de Munca nu vor fi anuntati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1914 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernele domnului Boc n-au facut pana acum nimic acceptabil!

Toate legile sau ordonantele adoptate, mai corect, sau mai putin, s-au dovedit fie incomplete, fie inaplicabile, fie gresite etc.! Nici acest nou Cod al Muncii nu va fi perfect! Din contra! Si, ca de obicei, cu cat e mai contestat, dl. Boc este tot mai inversunat in a adopta Codul asa cum a fost comandat de investitorii straini, care vor sa actioneze ca niste satrapi!

 

ATENTIE ROMANI LA DIVERSIUNEA LIDERILOR POLITICI DE SINDICAT-CEI MAI MARI MAFIOTI AI ROMANIEI SOCIALISTE!

CA SI...ROTULA LUI VANTU,CARE ASTEAPTA ALINIEREA LUI

PLUTO CU O GAURA NEAGRA,DERBEDEIIDIN FRUNTEA

SINDICATELOR DORESC RAZMERITA AIUREA SI DEGEABA,

PENTRU CA NOUL COD AL MUNCII ESTE PENTRU BUGETARI

FACUT,DOAR DOAR LI SE VOR STERGE URMELE AGONISELILOR

NEMUNCITE!

"NOUL COD AL MUNCII ESTE PENTRU BUGETARI"?!

Mare-i "grădina" și iar ai "sărit gardul", ori ți s-a rupt lesa!
Un cod, oricare ar fi el, are caracter general aplicabil, ci nu se referă doar la o anumită categorie socială. Atunci cand legiuitorul dorește, potrivit condițiilor materiale ale societății la un moment dat, iși manifestă formal voința legislativă, printr-o lege specială, aplicabilă unor categorii restranse (sociale, profesionale, etc.). Capisci?

nCodul muncii este pentru toti, deoportiva patoni,stat. angajat ori muncitot de orice gen

Este un cod al muncii atotcuprinzator, general.

Ceea ce incearcă Guvernul, in realitate, este o dereglementare a pieței forței de muncă din Romania.

Oricum in cadrul raportului juridic de muncă există o situație privilegiată a angajatorului in raport cu lucrătorii și asta nu datorită gradului de subordonare specific relației de muncă, ci posibilităților financiare diferite, care crează premisele unor posibilități reduse ale lucrătorului de a-și susține financiar un demers calificat in plan juridic, in cazul unei eventuale situații litigioase.
In forma actuală, Legea 53/2003 - Codul muncii, fiind armonizat cu prevederile legislației comunitare, este acoperitor cu privire la un relativ echilibru in privința mijloacelor și instrumentelor juridice puse la dispoziția părților, pentru evitarea abuzului de drept.
Nu se conștientizează faptul că "dereglementarea" urmărită, in mod real, prin modificări, nu este același lucru cu "flexibilizarea" invocată. In condițiile actuale ale Codului muncii, nimic nu impiedică incetarea raportului juridic de muncă, iar perioada nedeterminată a contractului individual de muncă nu constituie un impediment in această direcție, după cum nici perioada determinată nu constituie un avantaj, de vreme ce un contract individual incheiat pe perioadă determinată poate inceta inainte de termenul extinctiv, in cazul in care oricare dintre părți iși incalcă obligațiile asumate, similar celui pe perioadă nedeterminată.
Așadar, relevantă este respectarea de către părți a drepturilor și obligațiilor corelative (privitor la executarea contractului), ci nu durata de existență - prevăzută in contract - a raportului juridic de muncă.
Lenea intelectuală determină invocarea lipsei de flexibilitate a raportului juridic legată de durata actului juridic ce face obiectul său, cand in realitate, din perspectiva raportului trebuie avute in vedere părțile, obiectul raportului și cauza juridică a acestuia. Or, contractul individual de muncă, constituind obiectul raportului (actul juridic pe care se intemeiază), prevede prin clauzele sale limitele de exercitare a drepturilor și executare a obligațiilor, așa cum au fost consimțite prin acordul părților, fiind fără relevanță durata (determinată sau nu), dacă una dintre părți incalcă drepturile celeilalte, neonorandu-și obligațiile asumate.
Pentru aceste cazuri legea impune condiții procedurale minime, exprese, strict și limitativ prevăzute, tocmai in scopul de a crea oricărei părți posibilitatea de apărare, in conditii de simetrie juridică, impotriva abuzului de drept. Or, a lăsa la latitudinea părtilor stabilirea unui cadru de executare extins, semnifică dereglementare si lărgire a sferei de manifestare a arbitrarului, creandu-se conditii propice abuzului de drept.

sunt de acord cu noul Cod

contractele colective sunt o aberatie comunista sub care se ascund toti betzivanii si taietorii de frunza la caini.

cine are chef de munca bine, cine nu sa stea acasa.

 

De acord cu dumneavoastra, in totalitate.

Liderii de sindicat stiu ca contractul colectiv de munca este CONSTITUTIA care accepta existenta acestor lideri, de care nimeni nu are nevoie.
E vorba de proteste care sa-i sustina pe acestia.
Cu sau fara voia lor, guvernul i-si va asuma raspunderea pe aceasta lege in favoarea adevarului,dreptatii si echitatii in relatia PATRON-ANGAJAT.

ma uimesti wert,tu gindesti ca un liberal adevarat si ai putea avea neplaceri din partea lui crin

mi se pare mie sau ai cam fugit de usl cu maxima viteza ?
da,judecata ta e corecta,dar,daca ai curaj,incearca sa sustii cele spuse pe realitatea sau antena 3...

Saracii sindicalisti bogati.

Sunt foarte curios, cam cati sindicalisti "nemultumiti" de noua forma a Codului Muncii vor putea fi scosi in strada de nababii sindicali, mai ales acum cand s-a mai risipit norul de fum in spatele caruia bravii nostri lideri de sindicate isi doseau agoniseala, ca sa nu spun direct furaciunile. Ca daca pana acum gloata de sindicalisti era adusa la Bucuresti mai mult cu arcanul, si in contrapartida cu transport, masa, lichide bahice din abundenta si plata zilei de activitate sindicala la serviciu, acum mercurialul va creste, cu mare probabilitate. Ca a aflat si amaratul ala de sindicalist, ca liderul sau a furat intr-atat de mult, incat daca nu il mai usureaza de povara averilor discutabil obtinute, risca sa fie strivit de propria agoniseala.

 

"Săracii sindicalisti bogați", n-au apărut din cauza Codului muncii...

Ci datorită neaplicării legii penale, acolo unde s-ar fi impus acest lucru. Nu mai amestecați lucrurile, intr-un mod atat de "ințelept" și invățați, dacă nu știți incă, să separați lucrurile in mod corect!

Atunci sa le amestecam corect.

Argumentul forte al liderilor sindicali in fata salariatilor care dovedeau o oarecare retinere in a adera la organizatiile sindicale, si implicit de a cotiza la sindicat era exact Contractul Colectiv de Munca, prevazut de actualul Cod al Muncii. Mai exact, liderii sindicali spuneau ca ei sunt cei care au negociat aceste contracte, deci de acel Contract pot beneficia doar cei pe care ei ii reprezinta, adica exclusiv membrii de sindicat. Iar unii mai "descurcareti" amenintau chiar ca aceste contracte sunt valabile doar daca respectivii lideri sindicali sunt mentinuti in functie, fiindca acele contracte sunt semnate de ei in calitate de lider sindical, si daca ei nu mai sunt lideri sindicali, nu mai este valabil contractul. Poate acum veti intelege mai usor cam care ar fi legatura "ombilicala" intre liderii sindicali si Contractele Colective de Munca.

Aveți carențe majore in materie juridică...

Drept pentru care ar fi bine să vă abțineți in a comenta lucruri la care nu vă pricepeți. Dar, cum fiecare are un drept la opinie, incerc să vă fac să ințelegeți următoarele:
1. in calitatea sa de REPREZENTANT al lucrătorilor, liderul sindical (la diferite niveluri) negociază și semnează acorduri (contracte colective) IN NUMELE și PE SEAMA celor pe care ii reprezintă (REPREZENTAȚI - lucrători, membrii de sindicat afiliați respectivei structuri sindicale), deci nu in nume propriu și pentru sine; dar
2. CLAUZELE contractului colectiv de muncă, incheiat la un anumit nivel (unitate, grupuri de unități, ramuri de activitate, grupuri de ramuri de activitate și/sau, in fine, la nivel național) sunt APLICABILE, fără discriminare, tuturor lucrătorilor din respectivul domeniu de activitate, indiferent dacă sunt membrii sau nemembrii ai unui sindicat.
Dacă, măcar, ați fi lecturat Legea nr. 53/2003-Codul muncii, Legea nr. 54/2003-legea sindicatelor și/sau Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel național pe anii 2007-2010, v-ați fi putut da seama că scrierea dvs. este profund incorectă și că sunteți intr-o stare de confuzie.
Ei bine, tocmai pe asta se mizează: lipsa de pregătire și preocupare, cvasigeneralizată, a omului de rand (lucrătorul obișnuit, aflat intr-un raport de muncă sau de serviciu) și veți vedea rezultatele in viitorul apropiat.

In altă ordine de idei...

Un "amestec corect" este cel sistematic, care separă lucrurile, după o analiză atentă critică. Intotdeauna adiția intre un MĂR și o PARĂ va avea drept rezultat FRUCTE, ci nu MERE sau PERE.

Bai astia portocalii va prostiti pe zi ce trece?

IN LOC SA PEDEPSITI ANGAJATORII CU INCHISOAREA NU ESTE MAI SIMPLU SA DIMINUATI TAXAREA MUNCII??
NU ANGAJATORII SUNT VINOVATI CA ANGAJEAZA LA NEGRU CI VOI ASTIA DIN GUVERN CA SUPRATAXATI MUNCA SI NOI CEI CARE OFERIM LOCURI DE MUNCA NU PUTEMPLATI LA ADEVARATA VALOARE OAMENII CAPABILI SI MUNCITORII HARNICI.
aPLICATI MODELELE DIN VEST CARE AU VECHIME DE PESTE 200 ANI SI CARE FUNCTIONEAZA SI O SA VEDETI INTRADEVAR DIMINUAREA SOMAJULUI.
NU CU LEGI FACUTE PE GENUNCHI DE INCOMPETENTI O SA ADUCETI PIATA MUNCII LA ZI CI CU OAMENI CAPABILI SCOLITI AFARA ,CU EXPERIENTA SI FARA SINDICATE.
SINDICATELE DIN ROMANIA IMPREUNA CU ILIESCU,CONSTANTINESCU,SI BOMBONEL AU DISTRUS ROMANIA PRIN CONCEPTUL
NU NE VINDEM TARA MAI BINE MURIM SARACI SI CINSTITI.
ACUM ASTA AU.
AU DISTRUS:
COMBINATE CHIMICE
FABRICI DE TRACTOARE SI UTILAJE AGRICOLE
UZINE MECANICE
AGRICULTURA
FABRICI DE LOCOMOTIVE
FABRICI DE MOBILA
SI UITATI-VA UNDE SUNT LIDERII SINDICALI SI 2 FOSTI PRESEDINTI.
DACA SI VOI II URMATI PRIN INCOMPETENTA SA NU MAI AUZIM DE VOI

 

Nu, domnule !. Angajatorul trebuie protejat, e afacerea lui la privati si a statului la bugetari. Astia au afacerea iar muncitorul/angajatul are cartea de munca si.....

....cantecul"INTERNATIONALA".

Relatiile de munca intr-un stat trebuiesc reglementate de tguvern si nu de liderii de sindicat. Timpul lidwerilor a trecut pe acest interes.
Ei pot folosi formele de protest,doar, daca reglementarile guvernului nu sunt aplicate corect pentru muncitori/angajati.

sindicat

Mai desteptilor,
Daca nu era un sindicat in Polonia in urma cu niste ani, ce afaceri faceati acuma ? Erati niste pigmei in masa muta de robotei. Sunteti orbiti de pofta de bani si de avere si nu socotiti ca oamenii au dreptul la demnitate.Oare liderii de sindicat fac legile, mai manipulatilor, ca nu stiti decat sa stati cu chii in televizoare si sa va descarcati ura aiurea,uraciosilor si invidiosilor. Sindicalistii sunt vocea care urla in pusti pustie mai desteptilor...

zztop

hai nu ma omora chiar poti pune semnul egal intre solidaritatea si sindicatele romanesti ? ca impact !!!

Mai bine fara niciun Cod !

Ce nevoie avem de un Cod al Muncii ?! Cine vrea sa angajeze forta de munca neaparat sa dea un anunt la mica publicitate ! Cine vrea sa isi vanda forta de munca calificata sau necalificata sa negocieze direct cu angajatorul si eventual sa faca o intelegere scrisa. Plata sa fie facuta saptamanal si daca stiti sa va chivernisiti, puneti deoparte bani albi pentru zile negre. Nu mai asteptati Pensie de la Stat ! Mancati si traiati sanatos pentru a nu vizita medicul ! Daca aveti probleme cu angajatori rai platnici sau hoti, sunati niste prieteni ! In general daca va prejudiciaza cineva, sunati-va prietenii ! Nu aveti prieteni ? Imi pare rau pentru voi daca pana la varsta asta nu aveti niste prieteni de nadejde. Poate pentru ca sunteti prea egoisti ! Poate aveti ceva lasitate in caracter ! In acest caz deveniti sclavii sistemului aparati de o forta sindicala iluzorie. Succes !

 

Ar fi o soluție excelentă!

Dar statul nu va fi de acord să-mi restituie ceea ce am plătit pentru niște prestații de care n-am beneficiat niciodată și de care, intr-o atare ipoteză, nici nu mai pot beneficia vreodată. Plățile efectuate vor fi trecute, in patrimoniul meu, la capitolul "pierderi", fără să mai pot spera la "recuperare" sau să dau statul in judecată pentru "imbogățire fără just temei"?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor