Emil Boc: Comasarea judetelor poate fi facuta fara revizuirea Constitutiei (Video)

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 16:06
4532 citiri
Emil Boc: Comasarea judetelor poate fi facuta fara revizuirea Constitutiei (Video)

Emil Boc, prim-ministrul Romaniei, a declarat sambata ca proiectul PDL de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii va fi decis in coalitie, iar acesta va cuprinde comasarea judetelor, care poate fi facuta si fara revizuirea Constitutiei, spre deosebire de varianta propusa de Opozitie.

"Reorganizarea presupune comasarea judetelor, iar aceasta se poate face si fara revizuirea Constitutiei,(...) respectand cadrul constitutional legal", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa. Acesta a daugat ca reorganizarea poate fi facuta doar prin respectarea legii administratiei locale si a legii deconcentratelor.

Liderul PDL a adaugat ca, spre deosebire de proiectul USL, care presupune revizuirea Constitutiei, si deci o amanare a reorganizarii pana in 2016, propunerea PDL este de a comasa judetele fara revizuirea Constitutiei. Liderul PDL a adaugat ca propunerea democrat-liberalilor ar urma sa accelereze absorbtia fondurilor europene, sa reduca retelele clientelare si sa conduca la finalizarea procesului de descentralizare.

Boc a respins si o parte dintre acuzatiile liderilor USL, care sustineau ca proiectul de reorganizare al PDL va duce la costuri suportate de cetatean, care isi vor schimba buletinele.

"S-a spus ca daca facem ceea ce se doreste prin propunerea PDL, vor creste costurile, pentru ca cetatenii vor trebui sa schimbe buletinele. Fals, si o spun clar si raspicat, nicun roman nu va cheltui niciun un leu in plus, pentru ca actele isi vor mentine valabilitatea pana la termenul de expirare", a declarat premierul.

Motivul pentru care USL se opune proiectului PDL de reorganizare este faptul ca s-au opus baronii locali, sustine Emil Boc.

"Este clar ca baronii au venit la Victor Ponta si la Crin Antonescu, au batut cu pumnul in masa si au spus: 'nu va atingeti de fiefurile noastre ca va decapitam'", a declarat Boc. Acesta adauga ca nu exista niciun impediment din partea Uniunii Europene, in privinta reorganizarii administrativ-teritoriale.

Reorganizarea teritoriala: CE e la curent, dar nu a primit notificare oficiala

"Nu exista niciun fel de obstacol de la UE, pentru ca Romania sa reorganizeze administrativ-teritorial, exista inca din 2003 un memorandum al Guvernului Romaniei in privinta procesului de reorganizare adm-teritoriala, iar intre propunerile lui Adrian Nastase de atunci se afla si propuneri aduse de PDL astazi. De ce nu a realizat Nastase reorganizarea atunci? De ce nu o realizeaza Victor Ponta acum? De teama baronilor", a mai declarat Emil Boc.

Modelul propus de USL duce la cresterea costurilor functionarii statului

Proiectul USL de reorganizare administrativa, prezentat sambata, duce la cresterea costurilor de functionare a statului, a declarat premierul Emil Boc, care argumenteaza ca acesta duce la crearea unui nou palier administrativ.

"Modelul propus de alianta socialista (n red. USL) propune infiintarea unui nou nivel administrativ, deci pe langa comune, orase, muniucipii si judete, propune inca o structura cu personalitate juridica, regiunea. Adica un nou palier administrativ", a declarat Emil Boc, explicand ca acest lucru ar duce la o crestere a costurilor de functionare a statului.

"De doi ani noi incercam sa reducem costurile, si ce face alianta socialista? Propune un nou model administrativ care sa cheltuie mai multi bani. Orice institutie nou infiintata isi va crea atributii pentru a-si justifica existenta, pe spatele taxelor si impozitelor platite de cetateanul roman", a declarat Emil Boc.

Premierul a adaugat ca o astfel de organizare ar duce si la ingreunarea implementarii proiectelor de dezvoltare, deoarece se va ajunge la "conflicte intre regiuni si judete", conflicte care "vor bloca orice proces de dezvoltare a tarii". In plus, modelul de reorganizare propus de USL infirma vointa cetatenilor exprimata prin referendum, adauga Boc, subliniind ca proiectul Opozitiei presupune Parlament bicameral, si nu parlament unicameral, conform referendumului din 2009.

Lakatos nu vrea graba cu asumarea: Reorganizarea e cea mai grea decizie din ultimii 20 de ani

Liderul PDL a subliniat ca proiectul privind reorganizarea administrativ-teritoriala in forma finala si ca acesta urmeaza sa fie aprobat in coalitie.

Conducerea PDL a propus reorganizarea administrativa a Romaniei, prezentand un proiect prin care se reduce numarul de judete: mai multi lideri al PDL, dar si presedintele Basescu, s-au pronuntat pentru o Romanie impartita in opt regiuni. Liderii UDMR s-au aratat a fi impotriva proiectului cu opt regiuni, urmand ca discutii sa aiba loc in coalitie pe aceasta tema.

Liderii Uniunii Social-Liberale, Crin Antonescu si Victor Ponta, au prezentat la randul lor un proiect de reorganizare administrativ-teritoriala, sustinand ca nu sunt de acord cu proiectul PDL.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...