Obligatiile fata de FMI, cauza reformelor dificile din Romania

Joi, 11 Martie 2010, ora 18:25
1479 citiri
Obligatiile fata de FMI, cauza reformelor dificile din Romania

Romania va continua reformele dificile, pentru a-si indeplini obligatiile fata de creditorii internationali, insa impozitele impuse mediului de afaceri nu vor creste, sustine prim-ministrul Emil Boc.

Premierul a declarat ca reducerea posturilor in sectorul public, blocarea salariilor si reforma in sistemul de pensii sunt esentiale pentru a micsora deficitul bugetar si a moderniza fostul stat comunist, care se lupta sa ajunga iar la crestere economica, relateaza Financial Times.

"Stiu ca nu toate aceste masuri sunt foarte populare. Noi nu suntem aici pentru a lua masuri populare, suntem aici pentru a lua masurile necesare, care sunt bune pentru Romania", a spus el.

La douazeci de ani dupa caderea comunismului, 22 de milioane de locuitori din Romania au fost expusi, anul trecut, la furia unei recesiuni capitaliste. Perioada de crestere economica impresionanta si investitiile straine s-au confruntat cu o oprire brusca, atunci cand intrarile de capital au secat si unul din cele mai sarace state ale Uniunii Europene s-a cufundat intr-o recesiune profunda, spun analistii publicatiei.

Romania s-a vazut nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International pentru un imprumut de 20 de miliarde de euro, care a adus in prim-plan anii de risipa in domeniul cheltuielilor publice si coruptia pe scara larga.

Investitorii s-au speriat din nou in octombrie, cand guvernul anterior, condus tot de Emil Boc, s-a prabusit. Dar realegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte, in decembrie, formarea unui nou guvern si adoptarea bugetului pe 2010 au convins FMI si UE, care au deblocat, luna trecuta, imprumutul de 3,3 miliarde de euro. Invocand reformele bugetare de succes, in aceasta saptamana Standard & Poor's a ridicat perspectiva de rating din Romania, de la "negativa" la "stabila".

Majoritatea fragila din Parlament ar putea impiedica reformele

Cu toate acestea, unele probleme raman. Premierul Emil Boc (foto) se bazeaza pe independenti pentru o majoritate parlamentara fragila, dar, daca parlamentarii de stanga si sindicalistii se opun, acest lucru ar putea impiedica abilitatea de a pune in aplicare masurile de austeritate suplimentare.

"Noi nu avem o majoritate covarsitoare in Parlament acum. Dar avem o majoritate", a insistat premierul. "Ce ni se poate intampla mai rau decat ce ni s-a intamplat in 2009?", a continuat acesta, in interviul pentru Financial Times.

Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar de la 7,2 la suta la 5,9 la suta in acest an, prin eliminarea a pana la 100.000 de locuri de munca din sectorul public, salarii inghetate si suspendarea a mii de "pensii privilegiate". O lege a responsabilitatii fiscale este supusa examinarii, in prezent, in Parlament.

"Respectarea acordului cu FMI este una dintre prioritatile de top din Romania. Daca am opri aceste reforme, ar fi un dezastru. Avem nevoie de o stare de normalitate, cu un nivel normal al cheltuielilor, asa ca vom face reduceri in cazul in care este necesar", a adaugat prim-ministrul.

Cu toate acestea, Boc s-a declarat impotriva cresterii taxelor in vederea majorarii veniturilor guvernamentale, sustinand ca cele 16 procente ale cotei unice de impozitare sunt un stimulent pentru investitiile straine, care ar ajuta si la crearea de locuri de munca.

Impozitele din Romania sunt printre cele mai scazute din UE si unii economisti se intreaba daca eforturile de combatere a evaziunii fiscale vor fi suficiente, in conditiile in care cresterea somajului pune presiuni suplimentare asupra bugetului.

Intr-un interviu separat, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a spus ca nu poate sa permita o apreciere prea puternica a leului, care ar descuraja o revenire economica bazata pe export.

"Nu avem nevoie de o recuperare spectaculoasa", a spus Isarescu, facand referire la prognoza de crestere economica de 1,3 la suta pentru acest an.

Citeste si:
Capcanele ultimei realizări a guvernului Cîțu: ratingul de țară. Economist: „Să crești datoria publică cu un astfel de rating mi se pare deosebit de periculos”
Capcanele ultimei realizări a guvernului Cîțu: ratingul de țară. Economist: „Să crești datoria publică cu un astfel de rating mi se pare deosebit de periculos”
Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că Agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României şi a îmbunătăţit...
Aproape 200.000 de turiști străini au vizitat România în prima jumătate a anului. Cât au cheltuit aceștia în țara noastră
Aproape 200.000 de turiști străini au vizitat România în prima jumătate a anului. Cât au cheltuit aceștia în țara noastră
Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost, în primul semestru al acestui an, de 195.800, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
constantin_ion007
rank 5
BOC:"Romania va continua reformele dificile, pentru a-si indeplini obligatiile fata de creditorii internationali, insa impozitele impuse mediului de afaceri nu vor creste" , CREDETI IN DUMNEZEU DOMNULE BOC?! LASATI LEGILE INCERCATI DIRECT CU COASA ...