Boc: E nevoie de stoparea risipei banului public in sanatate

Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:33
1317 citiri
Boc: E nevoie de stoparea risipei banului public in sanatate
Foto: TVR Info

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca unul dintre obiectivele majore ale guvernului este stoparea risipei fondurilor publice in sanatate, refuzand sa comenteze avertismentul dat de presedintele Traian Basescu referitor la posibila demitere a ministrului Sanatatii, Cseke Attila, si a sefului CNAS, Lucian Duta.

"Avem nevoie de o conceptie foarte clara, pe care am prezentat-o atat ministrului Sanatatii, cat si sefului Casei: sunt tot mai multi bani care s-au investit in sanatate, dar din nefericire nu se vad rezultatele, astfel ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem este stoparea risipei banului public in sanatate. Al doilea lucru care trebuie facut concomitent este sa asiguram medicamente, dar la preturi corecte, nu la preturi umflate. Pentru asta trebuie aplicate, acolo unde se poate, medicamente generice, care costa mai putin, apoi trebuie restructurat intregul sistem de achizitie publica a medicamentelor", a declarat Emil Boc, prezent marti, alaturi de ministrul Culturii, liderul UDMR Kelemen Hunor, la Biblioteca Nationala din Capitala, pentru verificarea stadiului lucrarilor.

Premierul a mai reamintit ca Guvernul a impus standarde de cost in mai multe sectoare si a precizat ca intr-un mod similar, dar tinand cont de specificul activitatii, trebuie pusa ordine si in sistemul de achizitii de medicamente. "Sumele de bani s-au dublat in ultimii 8 ani dar nu se vede", a subliniat premierul.

Intrebat de jurnalisti daca nu exista riscul ruperii coalitiei la toamna, in cazul in care seful statului va cere public demisia ministrului Cseke Attila ca urmare a nerezolvarii problemelor specificate, Emil Boc a raspuns zambind si aratand catre Kelemen Hunor, la fel de degajat: "Nu am emotii, nici nu aratam a doi oameni emotivi si suntem doi presedinti de partid".

Presedintele Traian Basescu a avertizat luni, la TVR, ca ministrul Sanatatii Cseke Attila si presedintele CNAS, Lucian Duta, fie se pun "foarte rapid" de acord cu privire la controlul cheltuielilor in sistem, fie "isi vad de drum" si pleaca din fruntea institutiilor pe care le conduc.

Presedintele a spus ca responsabilitatea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate trebuie sa fie de a pune sub control cheltuielile de achizitii la medicamente si sa verifice licitatiile facute, precum si implementarea sistemului informatic care ar trebui introdus in fiecare farmacie pentru controlul retetelor.

"Se vorbeste de multa vreme si nu se intelege Casa de Sanatate cu Ministerul. Aici au doua variante: ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi. Demisioneaza si sa vina cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor in Sanatate", a spus Traian Basescu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Boc achizitii medicamente, #Boc Hunor coalitie, #Basescu demitere Cseke Attila , #Traian Basescu