Boc: Nu doresc sa candidez la Presedintie, Traian Basescu e candidatul PD-L

Joi, 06 August 2009, ora 15:00
2420 citiri
Boc: Nu doresc sa candidez la Presedintie, Traian Basescu e candidatul PD-L

Presedintele PD-L, premierul Emil Boc, a infirmat joi, intr-un interviu acordat postului Radio Romania Actualitati, speculatiile potrivit carora ar intentiona sa candideze la presedintie din partea democrat-liberalilor in locul lui Traian Basescu.

"Nu am avut niciodata intentia de a candida, nu doresc sa candidez, nu am discutat nici macar ca ipoteza in cadrul partidului. Candidatul nostru este presedintele in exercitiu al Romaniei", a declarat premierul, subliniind ca, in ciuda recentelor declaratii ale sefului statului, acesta nu are de ce sa fie suparat pe actuala coalitie, ci "atunci are ceva de spus, spune".

"Guvernul pe care il conduc merge pe acest parteneriat si il va respecta", a mai declarat premierul, precizand ca "PD-L si-a asumat in cadrul parteneriatului dorinta si obligatia de a face reforma (...) PD-L merge mai departe".

"Cine doreste aceste reforme structurale este alaturi de mine, cine nu, nu este alaturi de mine, cu toate consecintele care decurg", si-a mai atentionat insa premierul partenerii de coalitie.

Romania si-a respectat toate angajamentele cu FMI

Referitor la discutiile care au loc in aceste zile cu reprezentantii FMI la Bucuresti, premierul s-a aratat optimist, precizand ca nu sunt motive de ingrijorare in privinta transei a doua a imprumutului in conditiile in care Romania si-a respectat toate angajamentele pe primele sase luni.

"In privinta angajamentelor Romaniei cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, pana in momentul de fata toate angajamentele pe care le-am luat, le-am respectat (...) Consecinta: prima transa a mers la BNR, cei 5 miliarde de euro, si banii de la CE au mers la Ministerul de Finante", a spus premierul Boc, punctand ca in acest moment se face o reevaluare a noului cadru economic, in conditiile in care "nu numai in Romania ci in intreaga lume situatia s-a inrautatit".

Premierul a refuzat sa ofere mai multe detalii cu privire la indicatorii macroeconomici discutati cu delegatia FMI, precizand insa ca toate datele finale vor fi date publicitatii duminica, la finalul discutiilor.

"Va trebui sa luam masuri politice mai dure si decizii mai grele", a subliniat insa premierul referindu-se pe larg la cateva dintre subiectele aflate in dezbaterea publica in aceste zile.

Aparatul de stat s-a umflat artificial cu 200%

Referitor la masura anuntata cu privire la reducerea agentiilor si structurilor guvernamentale de la 226 la 107, premierul a declarat ca analiza facuta a aratat ca vor fi disponibilizate circa 9.200 de posturi si se vor economisi astfel circa 50 de milioane de euro.

In acest scop, Emil Boc a anuntat ca toate ministerele au obligatia de a pune la punct pana la sedinta de guvern de miercuri toate actele normative care vor reglementa desfiintarea si restructurarea acestor agentii si structuri guvernamentale, urmand ca pachetul legislativ sa intre ulterior in Parlament iar restul actelor sa fie adoptate in Guvern.

Premierul a explicat ca masura a fost necesara, in conditiile in care in perioada 2005-2008, cheltuielile cu personalul au crescut cu 200%. "E clar ca au avut loc abuzuri, ca in unele domenii s-a umflat artificial aparatul de stat. Acolo unde se justifica insa, poate chiar trebuie sa mai angajam", a mai explicat premierul.

In acest context, Emil Boc a anuntat ca s-a luat decizia stabilirii unui standard de cost, care sa se refere la numarul de personal necesar pentru functionarea fiecarei structuri din aparatul administrativ, indiferent ca este vorba despre spitale, consilii judetene, primarii sau alte structuri de stat.

Premierul a aratat ca exista comune cu 5.000 de locuitori care au 7 angajati la primarie si altele care au 74 de angajati, la acelasi numar de locuitori, iar acest lucru nu este normal si va trebui sa se stabileasca in functie de dimensiunea localitatilor si de suprafata acoperita un numar mediu de functionari platiti de stat.

Acest lucru se va discuta luni, intr-o sedinta de Guvern la care sa participe si reprezentantii comunitatilor locale, impreuna cu care se vor stabili aceste standarde de cost, pentru ca Romania sa dispuna de un "corp de functionari bine platiti, bine pregatiti si care sa raspunda nevoilor cetateanului".

Evaziunea fiscala sub lupa

In acelasi timp, premierul a anuntat ca s-a cerut ANAF sa faca o evaluare a evaziunii fiscale si sa vina cu propuneri privind modalitatile de combatere a acesteia.

"Nu e nimic mai sfidator pentru romani decat sa vezi ca platesti taxele si ele nu ajung unde trebuie. Avem unii mai smecheri care traiesc pe spinarea celor corecti", a recunoscut premierul anuntand ca se va infiinta un comitet interministerial care va dezbate incepand de marti aceasta tema si va veni cu actele normative necesare.

De asemenea, in privinta mentinerii impozitului minim premierul a declarat ca in acest moment se face o analiza a incasarilor. "Se pare ca incasarile sunt mai mari decat s-a apreciat, dar vom decide dupa ce expertii ne vor spune care este impactul acestora (...) Cred ca pentru 2010 trebuie sa ne reorientam in ceea ce priveste impozitul forfetar, cu aplicabilitate pe acele domenii unde se justifica", a mai anuntat seful Executivului.

Asumarea raspunderii ministeriale

Premierul pare decis sa mearga in continuare pe asumarea raspunderii guvernului pe anumite pachete de legi, cu toate ca partenerii de la PSD se opun acestei decizii.

Premierul sustine insa ca este hotarat sa respecte termenul fixat cu reprezentantii FMI in privinta legii unice de salarizare a bugetarilor, legii pensiilor si a celorlalte pachete legislative de reforma structurala, iar pentru ca in luna octombrie acestea sa fie gata a convocat sambata o sedinta extraordinara de guvern pentru a se vedea care este stadiul in care se afla.

"Eu am aceasta vointa politica. Eu o am si sper ca si partenerii de la PSD o au, altfel nu se justifica aceasta coalitie (...) Acest guvern nu isi poate permite sa lucreze in logica de campanie electorala", a declarat Emil Boc precizand ca va merge in continuare pe ideea asumarii raspunderii, de catre guvern, deoarece "in dezbaterea parlamentara tot timpul se vor gasi contraargumente, se vor gasi avocati, oameni care sa apere diverse interese. Totul sau nimic, altfel plecam acasa. Sunt decis sa merg pe aceasta idee".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Emil Boc candidatura prezidentiale, #impozit forfetar, #masuri evaziune fiscala, #disponibilizari bugetari , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Basescu_nu_poate_fi_invins
Basescu_nu_poate_fi_invins
rank 1
Poza Basescu_nu_poate_fi_invins
Basescu_nu_poate_fi_invins
rank 1
Basescu nu poate fi invins!