Financial Times: Demisia lui Boc, strategie disperata a lui Basescu?

Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:30
3690 citiri
Financial Times: Demisia lui Boc, strategie disperata a lui Basescu?
Foto: Daylife

Emil Boc a devenit o noua victima politica a crizei economice din Europa, prima din estul continentului, insa demisia sa ar putea fi, mai degraba, o manevra politica disperata orchestrata de presedintele Traian Basescu, potrivit analistilor publicatiei Financial Times.

Stirea demisiei Guvernului Romaniei a fost o surpriza, insa reactiile au fost marunte, moneda nationala avansand in raport cu euro, iar bursa pierzand doar 1,7 la suta, relateaza Financial Times.

Prin urmare, desi Boc pare a fi un lider care s-a grabit sa-si dea demisia in fata protestelor de strada, plecarea s-ar putea dovedi "o manevra politica disperata" a lui Traian Basescu.

Emil Boc a declarat ca pleaca din cauza tensiunilor generate in ultimele saptamani de protestele fata de masurile de austeritate implementate de guvernul sau, la cererea UE si FMI. In locul sau, Basescu l-a numit premier interimar pe Catalin Predoiu, insa, nefacand parte din niciun partid, acesta nu are sanse sa devina un lider capabil sa readuca sprijinul populatiei pentru Coalitie, cu atat mai putin sa faca schimbari majore, sunt de parere analistii publicatiei.

Consultari la Cotroceni - cine va fi noul premier?

Oficialii FMI s-au grabit sa dea asigurari investitorilor ca toate prevederile acordului se vor mentine in continuare.

Prin urmare, ce se intampla? Protestele antiguvernamentale nu pot fi ignorate, mii de oameni indurand temperaturi sub zero grade. Ce a inceput ca un protest fata de plecarea unui oficial din domeniul sanatatii, subsecretarul de stat Raed Arafat, s-a transformat intr-o campanie antiguvernamentala, sprijinita de Opozitie.

Cu o sustinere publica de 20 la suta, PDL s-a luptat sa mentina coalitia fragila, insa doar protestele nu par sa fi fost destul de puternice incat sa fi fortat mana fostului premier.

Este mai probabil ca, avand in vedere alegerile locale de la inceputul verii si cele parlamentare din noiembrie, politicienii din coalitie sa inceapa sa-si faca griji in privinta consecintelor politice pe care le-ar putea suferi in urma reformelor nepopulare.

Sperantele de crestere economica din acest an au fost strivite de revizuirea estimarilor in scadere, la 1 la suta. Prin urmare, nu este de mirare ca a inceput sa "tremure" Coalitia, mai ales ca UDMR este cunoscuta pentru faptul ca se aliaza si cu dreapta, si cu stanga. Intre timp, USL ar obtine 50% din voturi, potrivit sondajelor.

Este posibil ca Boc sa fi plecat pentru ca nu a mai putut suporta situatia. Dar este si mai posibil ca el si Basescu sa incerce o regrupare de forte, inainte de alegeri. Noul premier ar fi indepartat de reformele dureroase si, chiar daca programul nu se schimba, va putea sa dea vina pe predecesor.

Ponta: Mergem la Cotroceni cu mandatul alegerilor anticipate

De asemenea, mutarea ii permite lui Basescu sa arata ca ii pasa de parerea oamenilor. Chiar daca a sustinut puternic Guvernul lui Boc, el este, in primul rand, un populist, care nu va subestima niciodata importanta castigarii alegerilor.

In cel mai rau caz, are timp sa se joace putin: va dura pana la 60 de zile pentru ca Parlamentul sa aprobe un nou guvern. Daca nu se intampla acest lucru, se pot organiza alegeri anticipate, iar acest lucru nu ar fi de bun augur pentru Basescu si aliatii sai.

In cele din urma, niciunul din scenarii nu este bun pentru cresterea economica a Romaniei. Investitorii prefera stabilitatea si nu sunt fani ai demisiilor supriza. Insa, cand vine vorba de a obtine un echilibru intre opinia publicului si opinia pietelor, liderii europeni au alegeri dificile de facut.

Pana acum, presedintele Basescu a reusit sa gestioneze situatia post-criza mult mai bine decat se astepta oricine. Prin urmare, nu ar fi indicat sa se parieze impotriva sa in acest moment.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Emil Boc, #demisie Emil Boc, #demisie guvern, #Traian Basescu , #Traian Basescu