Presa de azi: Emil Boc combate criza cu masuri vechi si vorbe noi

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 08:00
2637 citiri
Presa de azi: Emil Boc combate criza cu masuri vechi si vorbe noi
Foto: Gandul

Desi Emil Boc este aproape convins ca Romania a depasit criza, ca are autostrazi si somaj sub media tarilor din Europa, directorul E.ON anunta ca pretul gazelor este in pericol de explozie si reluarea consumului este singura sansa pentru ca Romania sa se intoarca la crestere economica.

Pe de cealalta parte a baricadei politicienii care ar trebui sa dea o mana de ajutor sunt preocupati in continuare de ale lor interese. Mircea Geoana a stat marti retras mai bine de o ora in birou pana s-a scurs timpul alocat sedintei de plen. Intre timp Basescu a intepat Opozitia la Cotroceni.

Jurnalul National: Basescu a intepat Opozitia la Cotroceni

Traian Basescu si Victor Ponta au avut inaintea consultarilor de la Cotroceni un schimb de replici, presedintele PSD afirmand ca nu il are alaturi pe Crin Antonescu sa-i spuna ce sa faca. In replica, seful statului i-a raspuns ca ar fi putut sa-l ia pe Adrian Nastase, scrie Jurnalul National.

"Nu avem cafea, domnule presedinte. Daca nu am fost cuminti ieri...", a remarcat, in debutul intalnirii, presedintele PSD, Victor Ponta. Replica sefului statului a fost prompta: "Nici eu nu am! Astazi e ziua in care nu se da cafea". "O sa fim cuminti azi, poate data viitoare", a raspuns, la randul sau, Ponta, remarca ce l-a determinat pe Basescu sa afirme ca, daca cei noua lideri de partide parlamentare vor fi "cuminti", poate vor primi cafea la sfarsitul consultarilor. "Lipsind Crin Antonescu, eu nu stiu ce sa fac", a adaugat liderul PSD. "Asta nu am dubii, dar puteati sa-l luati pe Adrian Nastase, sa stiti ce sa faceti", a spus si Basescu.

Victor Ponta, razand, a afirmat ca-l va lua pe presedintele CN al PSD la urmatoarele consultari. "Luati-l, ca sunteti procuror", a conchis Traian Basescu, preferand sa incheie scurtul dialog. Cuvantul de inceput al presedintelui Basescu a mai continut cateva ironii adresate social-democratilor. Seful statului s-a declarat absolut de acord, un partizan al propunerii PSD de introducere in viitoarea Constitutie a interzicerii traseismului politic.

"Aici aveti in mine un partizan. Dar, daca va framanta asa de tare, cum stati langa domnul Dragnea, care vine de la PD? E doar intrebare. Retorica! Si mai aveti si pe Severin, si pe Cristian Dumitrescu, si pe Duvaz, si pe Sassu. Nu stiu cum stati langa ei! Cred ca nu aveti somn nici noaptea", a spus Basescu. Incercarea vicepresedintelui PNL, Varujan Vosganian, de a-l intrerupe pe Basescu s-a lovit de replica acestuia: "Domnule Varujan, avem o regula. Si eu vorbesc la Parlament cand mi se da cuvantul".

Evenimentul Zilei: Cum si-a fentat Geoana revocarea, ascuns in birou

Mircea Geoana pare sa nu scape de cosmarul care il insoteste de la sfarsitul anului, iar dusmanii incearca cu toate fortele sa ii ia si ultima functie pe care o detine.

De aceea fostul lider al PSD a incercat si marti sa faca tot posibilul sa evite cererea PD-L de a-l da jos de la sefia Senatului. Evenimentul Zilei scrie in editia de miercuri Mircea Geoana a parat marti, pentru a doua oara, cu succes, planul senatorilor PD-L de a-l da jos din functia de sef al Senatului. Si-a revizuit insa tactica.

Daca in urma cu o saptamana a anticipat, vigilent, fiecare miscare a PD-L, fiind nelipsit din plen, aseara a schimbat scenariul: din doua ore cat dura sedinta, una a moderat cearta putere-opozitie, iar alta si-a aranjat-o ca pauza, in care s-a retras in birou sa se reculeaga.

Intors odihnit cat sa inchida sedinta, amanandu-si astfel inca o data revocarea, Geoana si-a recuperat energia cat sa se asigure de plecarea PDL-istilor si sa treaca prin plen, cu voturile PSD si PNL, ordinea de zi fara acest punct.

Rezultatul: Senatul nu a trecut nici marti nicio lege, iar PD-L pluseaza din nou miercuri. Desi ambele tabere sunt de acord ca singura rezolvare va veni, la un moment dat, doar printr-un verdict al Curtii Constitutionale, PD-L asteapta ca PSD sa faca sesizarea si invers.

Timp de 65 de minute, senatorii s-au consultat, in rasete si veselie, neobosindu- se nici macar sa mimize asa-zise negocieri pentru iesirea din blocaj. Toma s-a consultat cu el insusi, in banca de senator. Igas - la televizor, ocupand rapid un scaun in studiourile de pe holurile parlamentului. Hasotti - cu Blaga, intr-un cerc de PD-L-isti, dupa ce il scuturase de la microfon.

Geoana s-a consultat si el, la o tigara, cu Blaga, dupa care a grabit pasul spre birou, iesind abia peste o ora, doar cat sa inchida sedinta. Senatorul PSD Catalin Voicu, pentru care Parchetul a cerut aprobarea arestarii, s-a consultat indelung cu Toni Grebla, coleg de partid si presedintele comisiei care urmeaza sa-i supervizeze dosarul, apoi a trecut la Serban Mihailescu, ca intre tovarasi de suferinta la DNA.

Berceanu si-a consultat si el, nerabdator, ceasul, dupa care a plecat inainte de incheierea sedintei, la brat cu Blaga, semn ca deznodamanttul era dinainte cunoscut in ambele tabere.

Gandul: Emil Boc combate criza cu masuri vechi si vorbe noi

In timp ce Mircea Geoana se ascundea Emil Boc era la pupitrul Camerei Deputatilor si spunea ca e un cliseu sa afirmi ca Guvernul nu ia masuri anticriza. Si in tot acest elan mai ca nu ne-a spus ca Romania a iesit din criza, dar nu stim noi.

Gandul scrie in editia de miercuri ca intr-o dezbatere solicitata de PD-L, prim-ministrul Emil Boc a facut, marti, un bilant al activitatii Executivului in lupta cu recesiunea economica. Grupul parlamentar democrat-liberal din Camera Deputatilor s-a chinuit doua saptamani ca sa organizeze "scena" pentru liderul partidului, tema dezbaterii fiind: "Necesitatea crearii de noi locuri de munca si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania". Deputatii insa nu s-au inghesuit sa-l asculte pe seful Executivului, el asteptand peste 20 de minute ca sa se stranga mai multi parlamentari in sala pentru a-si incepe discursul.

Numarul somerilor, datoriile statului si cate firme au dat faliment in urma deciziilor mai mult sau mai putin inspirate ale Cabinetului pe care il conduce nu au fost incluse in bilantul pregatit la virgula de Emil Boc. Seful Executivului nu a pomenit de cresterea datoriei publice in 2009 la circa 9,5 miliarde de euro, nici de imprumutul extern de 20 de miliarde de euro, contractat anul trecut si pentru care, in mare parte, tot bani de la bugetul de stat vor fi folositi pentru a-l returna, dupa ce jumatate din transele ce trebuia sa ajunga la BNR au fost folositi pentru plata pensiilor si salariilor.

Premierul s-a ferit sa vorbeasca in cifre concrete si despre somaj, limitandu-se doar la a constata ca stam mai bine comparativ cu altii, chiar daca, potrivit datelor ANOFM, numarul de someri a ajuns in februarie la 762.375, nivel maxim al ultimilor 6 ani si 11 luni.

Premierul nu a facut vreo referire nici la faptul ca in acest an statul trebuie sa-si reduca cu peste 60% datoriile mai mari de 90 de zile pe care le are catre mediul privat, respectiv de la 1,5 miliarde de lei la 480 milioane de lei la finele acestui an si nici despre efectele impozitul minim: intrarea in faliment a peste 100.000 de firme.

Adevarul: Pretul gazelor, in pericol de explozie

Si pe langa multele probleme care nu au fost inca rezolvate directorul E.ON anunta ca daca tarifele la gaze nu vor creste treptat, populatia va suferi mai tarziu un soc al preturilor. Adevarul scrie in editia de miercuri ca dupa mai multi ani in care tarifele reglementate la gaze au fost tinute in jos de perioadele electorale succesive, a venit momentul ca preturile sa tina cont de realitatile economice de pe piata energetica.

"Gazele din import s-au scumpit semnificativ, cu 15% in primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2009, iar pentru restul anului asteptam o noua crestere de 10-15%", a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

Acesta a aratat ca nu exista nicio ratiune economica pentru care pretul pentru populatie sa fie pastrat la acelasi nivel incepand cu 1 aprilie. "Din punct de vedere economic si metodologic, ar trebui sa fie o crestere semnificativa, de peste 17%.

Suntem constienti de faptul ca aceasta majorare nu este posibila in aceasta perioada, dar trebuie sa gasim o abordare pe termen lung pentru a rezolva problema, care nu mai poate fi amanata, pentru ca situatia se va agrava daca pierdem momentul in care cresterea mai poate fi mica", a aratat oficialul E.ON, cel mai mare grup privat de utilitati din lume, care detine in Romania fostul Distrigaz Nord si fosta Electrica Moldova. Acesta a subliniat ca amanarile repetate vor genera o explozie a preturilor mai tarziu, astfel ca este nevoie de un calendar pe o perioada de un an - un an si jumatate pentru ajustarea treptata a tarifelor aplicate populatiei.

Romania Libera: Trei pasi simpli si Romania iese din criza

Si cum speranta moarte ultima se pare ca in doar trei pasi simpli Romania poate iesi din criza. Romania Libera a facut in editia de miercuri o lista cu acestia.

Reluarea consumului este singura sansa pentru ca Romania sa se intoarca la crestere economica. Acest lucru a devenit limpede dupa ce economia europeana a dat rezultate sub asteptari, lucru care inseamna ca exporturile nu-si vor reveni foarte curand.

Programele de pana acum, cum ar fi "Prima Casa" sau "Rabla", au avut efecte mult sub asteptari si in Romania, si in tarile dezvoltate. Stimulii au fost "mai mult imaginari decat reali", comenta recent BERD, iar Romania era doar cel mai rau dintre mult eexemple proaste.

Desi situatia pare disperata, exista in continuare trei masuri simple, dar puternice, pe care Romania poate sa le ia. Cea mai importanta este rambursarea cu prioritate a celor 1,5 miliarde de euro datorate de stat companiilor. De asemenea, BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara, aflata acum la cel mai inalt nivel din UE, pentru a stimula creditarea.

O alta masura ar putea fi chiar micsorarea taxelor principale, cota unica si TVA, pentru ca statul sa preia o parte din ajustarile dureroase pe care pana acum le-a facut doar sectorul privat.

Cel putin teoretic, consumul ar putea fi stimulat prin cateva masuri aplicate deja si in alte state. Efecte directe ar putea avea, cred analistii, programele de garantare a creditelor cum ar "Prima Casa" sau "Primul Siloz". Indirect ar putea interveni Banca Nationala, prin cresterea lichiditatii bancilor si, impli-cit, scaderea dobanzilor la cre-dite, dar si Guvernul, printr-o eventuala reducere a TVA.

"Eu nu cred ca trebuie stimulat consumul. Daca vreti insa un raspuns teoretic, ar trebui sa scada TVA, de exemplu", spune bancherul de investitii Matei Paun, managing partner al BAC Investments.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Emil Boc masuri anticriza, #Traian Basescu replici Opozitie, #scumpire necesara gaz , #Traian Basescu