Opinii: De ce ar trebui abandonata asumarea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 12:19
6166 citiri
Opinii: De ce ar trebui abandonata asumarea
Foto: Arhiva

In 2007, Traian Basescu a fost suspendat de Parlament in pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale care a aratat clar ca nu existe motive temeinice pentru o asemenea masura.

CCR nu avea insa competenta sa o opreasca ,asa ca parlamentarii nu au tinut cont de deliberarea Curtii si au mers mai departe cu suspendarea. A fost, practic, un abuz al majoritatii, pe care populatia l-a sanctionat la referendum si pe care PD-L si Traian Basescu nu au pierdut nicio ocazie sa-l aminteasca.

In 2010, CCR decide, pentru a doua oara in interval de numai un an, ca asumarea raspunderii pe Legea Educatiei este neconstitutionala, deaorece nu se justifica sub aspectul urgentei si pentru ca exista un conflict intre Senat si Guvern pe aceasta tema. Dar si de aceasta data CCR nu a oprit procedura de asumare socotind ca nu e de competenta sa, ci a celor doua institutii implicate. Cine ar trebui sa renunte?

Daca ne mentinem in logica din 2007, blamata atunci de PD-L, Emil Boc ar trebui sa renunte la asumare. Dincolo de lasitatea de final a CCR, care s-a spalat pe maini, decizia e clara: asumarea raspunderii este neconstitutionala din cel putin doua puncte de vedere.

A persevera in asumare echivaleaza cu perserverarea intr-o ilegalitate, o ilegalitate care va marca irevocabil insasi reforma educatiei, una dintre cele mai importante si cu cele mai ample efecte posibile. Asa cum reforma pensiilor nu putea avea fundamentul putred al unei fraude, nici reforma ecuatiei nu are voie sa se intemeieze pe o procedura neconstitutionala.

Ca CCR a ajuns sa fie un organism mutant, cu ingerinte politice inadmisibile, ca cei mai multi dintre membrii ei nu au nici pe departe statura profesionala necesara pozitiei inalte ocupate, toate acestea sunt alte discutii care isi au originea tot in pasivitatea intregii clase politice procupata doar sa ocupe CCR, nu sa o reformeze.

Da, situatia lui Emil Boc este una de cosmar. Daca renunta la asumare infurie UDMR, iar interesele universitarilor din Parlament vor face aproape imposibila adoptarea legii in termenul cerut de maghiari. Iar Guvernul are nevoie ca de aer de o majoritate care si asa nu exceleaza prin soliditate pentru adoptarea celor trei legi de care depinde incheierea acordului cu FMI si incasarea ultimei transe.

Si totusi, exista ceva mai grav decat criza economica in care ne aflam. O criza care a accentuat-o pe cea economica. Este vorba depre criza institutionala. Intitutiile sunt complet decredibilizate: Guvernul ia deciziie neconstitutionala dupa decizie neconstitutionala, in Parlament nu vedem decat o nesfasita paruiala pe mize mici, chiul si erori inacceptabile, CCR este, dupa cum o caracteriza recent chiar presedintele, "penibila". Doar BNR a ramas deasupra acestui borhot sinistru, dar competentele sale sunt limitate si de cele mai multe ori Mugur Isarescu si reprezentantii sai vorbesc peretilor.

Si atunci cand institutiile se comporta atat de lamentabil, cand ele sunt primele care incalca legea si manifesta o iresponsabilitate crasa, de ce le-ar respecta romanii? De ce ar mai repecta ei democratia si procesele ei fundamentale. Si aceasta criza institutionala este, probabil, cel mai rau lucru care i se intampla Romaniei. Cercul vicios trebuie rupt cu orice pret.

Traian Basescu a facut-o o data cu Legea pensiilor, e randul lui Emil Boc sa faca acelasi lucru nu sa-i paseze un nou cartof fierbinte presedintelui. Orice calatorie de o mie de kilometri incepe cu un pas.

Calatoria Romaniei ar trebui sa fie spre reinstaurearea domniei legii si recredibilizarea institutiilor unui autentic stat de drept. Iar primul pas ar trebui sa fie facut tocmai de partidul care a ajuns la putere clamand principiile statului de drept. Altfel, aceste partid nu va fi cu nimic mai breaz decat cei care in 2007 au calcat in picioare concluziile CCR pentru ca nu le conveneau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Legea Educatiei asumare Parlament, #Emil Boc asumare Parlament , #Traian Basescu