De ce cred ca USL va pierde alegerile (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 18:18
8627 citiri
De ce cred ca USL va pierde alegerile (Opinii)

Uniunea Social Liberala este fortata, daca vrea sa aiba vreo sansa sa isi impuna premierul in fata lui Traian Basescu, sa castige cu un vot mai mult peste 50% la alegerile din 2012.

Inainte de toate - nu am bucurii la Uniune nici daca va castiga, nici daca va pierde alegerile. Constat insa, cu oarecare surprindere, ca sansele ca Uniunea Social Liberala sa nu reuseasca sa stranga cele 51 procente in urma votului din 2012 cresc pe masura ce trece timpul. Motivul principal ar fi faptul ca ideea de clasa politica, in intregul ei, a falimentat.

Este adevarat, Traian Basescu se plimba pe undeva in jurul a 10-12% incredere in randul "poporului" sau, PDL nu va reusi sa depaseasca (probabil) un 20%, iar Emil Boc atinge un minim istoric. La fel de adevarat este insa si faptul ca propaganda pe care Partidul Democrat Liberal a lansat-o prin gura liderilor sai din Guvern, propaganda de stat in toata regula, a dat rezultate. Si mai ales, va prinde si mai bine la mase pana in ultimul ceas din campania electorala. Inceputa imediat dupa taierile bugetare, campania electorala a lui Traian Basescu a pus totul pe o singura carte - vinovati de raul actual sunt cei din Opozitie.

Greselile strategice facute de liderii USL - in primul rand, inhaitarea cu Dan Voiculescu, inceputul impartirii candidaturilor si functiilor pentru administratia locala, certurile deja izbucnite in teritoriu intre membrii Uniunii si discursul tot mai agresiv, mai gaunos si deviat de la problemele reale ale cetatenilor - nu fac altceva decat sa erodeze coalitia social liberala, care se si pregateste deja pentru inscaunarea din 2012. Propaganda actualei puteri are eficacitate si pentru ca este mereu lansata din postura oficiala. Altfel spus, ei vorbesc romanilor din functia de ministru, de premier sau presedinte. Evident ca romanul este inclinat mai degraba sa-i creada decat sa nu...

Desigur, generalizarile sunt intotdeauna nedrepte. Ele niveleaza si elimina din tablou oameni de o reala valoare, personalitati care ar putea intr-adevar sa aduca o schimbare in bine prin eventuala lor prezenta in fruntea tarii. Daca ne gandim doar la agramatii si incultii din Guvern este suficient sa gasim un miliard de motive pentru care ei ar trebui sa fie inlocuiti. Aici ajungem insa in miezul problemei. Cine garanteaza ca noii ministri USL nu vor fi copiile identice ale actualelor catastrofe din Executiv?

In locul lui Emil Boc il vom avea pe Victor Ponta. Deja stai sa te mai gandesti putin inainte de a-ti pune votul impotriva semi-analfabetilor din Guvernul Boc. Dupa ce ai meditat cateva clipe si determinarea tanarului social democrat te-a convins, iti pui a doua intrebare - dar oare Ponta va asculta sau nu de mentorul sau Adrian Nastase, atunci cand va numi ministrii? Ori Dan Voiculescu "Felix" oare nu va avea si el niste "mici" pretentii prin ministere, pe ici pe colo, in functii cheie? Asa ajungem la Udrea versus Vanghelie, Igas contra Oprisan, Ialomitianu impotriva imberbului Dan Constantin.

Dupa cateva comparatii de acest soi, iti piere tot avantul. Iar acolo unde nu va avea succes acest gen de reflectii, va reusi sa destabilizeze cu siguranta propaganda PDL. Poezia deja rostita pe toate posturile: ca altfel nu se putea, nimeni nu ar fi reusit sa faca mai mult, mai bine; ca masurile de austeritate impuse anul trecut (vitejeste si inteligent de Basescu si Boc) sunt implementate abia astazi (tardiv si fara curaj) in majoritatea tarilor din Europa - toate aceste strofe false vor prinde inevitabil la o anumita patura de votanti.

Ei vor uita de derapajele de la principiile democratiei, de la excesele de putere si hotiile actualilor si isi vor calcula de doua ori votul. In cazul fericit in care se vor mai duce sa voteze. Daca ne mai gandim si la faptul ca singurele personalitati care conduc in topul increderii populatiei sunt ori "independentii", ori tehnocratii, iar Crin si Ponta sunt in alunecare libera, poti sa te astepti ca ditamai Uniunea dintre social democrati si liberali sa sucombe in fata unei paste formata din toate resturile politice. Se vor ingramadi acolo pedelisti, udemeristi, uneperisti, oamenii lui DDD, minoritati si oricine altcineva isi va mai infiinta partid pana la alegeri.

In fata unor partide compromise, vor castiga infinit mai mult noii profeti ai nationalismului extrem, demagogii cu fata de independenti si tehnocratii cu apucaturi de politruci. Din aceasta masa amorfa, Traian Basescu isi va alege noul premier. Pasta va fi uniformizata intr-o majoritate parlamentara, iar USL va ajunge acolo de unde a plecat - in Opozitie. Daca nu uitati nici de tentatia fraudarii alegerilor, pe care orice putere o are si o exercita, veti ajunge poate chiar dincolo de ideea ca USL pierde alegerile. Nu ar fi cu totul si cu totul imposibil ca PDL sa le castige.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#USL Antonescu Ponta Basescu, #USL alegeri Basescu, #Antonescu Ponta Basescu Boc , #Traian Basescu