Editorial: Neputinciosul de Boc

Luni, 07 Iunie 2010, ora 08:23
3521 citiri
Editorial: Neputinciosul de Boc

Constatarile facute de Traian Basescu la intalnirea pedelista de la Snagov, si anume ca Boc a fost sabotat de membrii Cabinetului sau, care nu au facut restructurarile la care s-au angajat si au mimat reducerea cheltuielilor sunt de o duiosie impresionanta.

Dar oare cand s-a prins presedintele de conspiratie? Mergand pe o logica simpla, recent. Probabil ca intr-una dintre discutiile dintre seful statului si premier, Traian Basescu l-a luat la trei pazeste: ce-ai facut, mai Boc? Ca nu se vede mare lucru. Si atunci, nemaisuportand sa fie facut tintar nu atat de opozitie, cat de membrii propriului partid, sabotatul a facut dezvaluiri. Asa ca presedintele s-a napustit. Fara sa parjoleasca, fireste, pe careva, ca nu-i momentul.

Margand pe o logica mai complicata, dar bazata pe speculatii cu un sambure de adevar, se poate spune ca seful statului stia ceea ce s-a prefacut a descoperi. Este intaiul destinatar al informarilor facute de serviciile speciale, si nu e omul care sa stea deoparte cand criza musca din tara. Asa a raspuns unei jurnaliste care l-a intrebat de ce se baga: ca e resposabil, ca n-ar da bine la natiune intr-un rol contemplativ.

Dar daca stia, atunci da, e responsabil. Alegerile cotrocene au fost in toamna, si de atunci a trecut cam mult pentru un Guvern si un presedinte care pretind ca solutiile sunt obiectul lor de activitate intr-o tara aflata pe marginea catastrofei.

Neintervenind, cand stia care sunt consecintele electorale ale statului cu picioarele in lighean in fata televizorului, este la fel de vinovat ca un premier care urca muntele incaltat in pantofi cu toc. Nu are prerogative? Intr-adevar. Dar atunci n-are de ce sa dea ultimatum parlamentarilor PD-L sa-si asume opozitia. Fiind figura cea mai influenta a puterii, singura voce de care asculta, aparent, suflarea pedelista, putea sa le faca foaie de parcurs in urma cu sase luni ministrilor la care s-a referit.

Sa mergem, insa, pe varianta ca n-a descoperit decat recent dublul standard al masurilor de austeritate. A trecut o luna de cand le-a anuntat, putea cere tuturor ministrilor o lista a achizitiilor si a cheltuielilor de personal, si astfel citea cu propriul ochi, fara interfata media, ce mai cumpara satul, cat castiga consilierii lui Adriean Videanu, ce lefuri au directorii companiilor nationale.

Daca o intreba si pe Roberta daca e adevarat ca un deputat primeste 2.000 de euro pentru cazare la hotel sau 800 pentru chirie (refac angajamentul sa-l tin la mine pe un ales contra sumei de 150 de euro), afla cum suna solidaritatea ceruta de guvernanti pentru a le indulci pensionarilor amareala din gura.

Sau sa-si fi pierdut presedintele discernamantul? Ar fi tragic. Prefer varianta ca si-a pierdut interesul. L-a tocat pe Tariceanu doi ani pentru greseli mult mai mici, nici nu le mai tin minte, si n-a fost in stare sa-si puna proprii supusi la munca. Ce s-a ales din presedintele-jucator?

Mai ramane o varianta: minimalizeaza pierderile pentru sine si grupul sau de fideli, pentru ca si maine sunt alegeri.

Domnule presedinte, ati pierdut din vedere ceva: tara asta a cui este?

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...
Comentarii
Poza atitudini.wordpr
atitudini.wordpr
rank 2
Boc e singurul politician care si-a asumat responsabilitatea luarii unor masuri obligatorii cu riscandu-si cariera politica. De ce nu-si asuma si Ponta cu Antonescu?