Emil Boc, eterna rezerva

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Mai 2009, ora 18:36
2126 citiri
Emil Boc, eterna rezerva

Toata tulburarea creata de presupusul plan B al lui Traian Basescu, in ipoteza ca ar decide sa nu mai candideze la prezidentiale, a avut, in planul imaginii, un castigator probabil, presedintele insusi, si un pagubit cert, Emil Boc.

Actualul premier si-a consolidat sau, mai precis, actualului premier i-a fost consolidata postura, nu tocmai fericita, de eterna rezerva. De altfel, putine au fost momentele ascensiunii sale politice in care a iesit din acest tipar.

Mereu, mult prea disponibil

La inceputurile carierei, deputatul Emil Boc si-a asigurat expunerea mediatica masiva printr-o disponibilitate totala, care a compensat lipsa de carisma. Ca ziarist, daca il suni pe 1 ianuarie, la ora 7 dimineata, pentru a-l intreba despre legea privind distanta dintre pomii de pe marginea drumului, puteai fi sigur ca raspunde si da o declaratie de cateva minute, chiar daca nu cunoaste prea bine subiectul.

Pana la un punct, aceasta amabilitate a functionat in favoarea sa, dar disponibilitatea total neconditionata l-a transformat tot intr-o rezerva a tuturor celor mai zgarciti cu declaratiile si deveniti astfel mai interesanti si mai consistenti. Disponiblitatea excesiva a eclipsat si dizolvat indiscutabila sa competenta pe anumite teme juridice.

Din succesor, marioneta

Ca lider politic, Emil Boc a crescut in umbra lui Traian Basescu, fiind perceput initial ca portavoce, apoi ca succesor de drept al acestuia. Aerul de obendienta totala a stricat aceasta crestere pornita frumos.

Incet, Emil Boc s-a transformat din succesor al lui Traian Basescu in marioneta a acestuia. A devenit exclusiv mana cu care presedintele conduce in continuare partidul si n-a reusit sa se impuna niciodata in perceptia publica drept presedinte autentic al PD si apoi PD-L.

Dupa alegerile din toamna, Emil Boc s-a trezit din nou rezerva. De aceasta data a lui Theodor Stolojan. A ajuns premier in cel mai nefericit mod cu putinta, iar presedintele a accentuat aceasta perceptie declarand ca PD-L nu are alt personaj de talia lui Stolojan, asa ca e nevoit sa-l desemneze pe Emil Boc.

O eticheta nedreapta

In exercitiul functiei, premierul nu este nici exceptional, nici lamentabil, dar nici el insusi. Cred ca putini sunt romanii care nu vad in Traian Basescu adevaratul sef al Guvernului, iar presedintele, din nou, nu a facut absolut nimic pentru a-i menaja imaginea publica.

Povestea cu Emil Boc candidat de rezerva fara stire si fara voie a venit ca o cireasa pe tort si va fi foarte greu pentru el sa stearga vreodata eticheta scrijelita de Traian Basescu pe fruntea sa: rezerva. Si inca una de sacrificiu, daca ne uitam la prabusirea in sondajele de opinie a actualului premier.

Este o eticheta in mare masura nedreapta si aproape imposibil de sters. Iar prestatia lui Emil Boc ca primar demonstreaza acest lucru.

Victoriile de la Cluj, prima oarecum suprinzatoare si a doua zdrobitoare, au fost dovada ca Emil Boc este chiar mai valoros pe cont propriu. Clujul a fost domeniul sau exclusiv, pe care l-a cucerit direct de la adversar si, potrivit locuitorilor orasului, l-a gestionat foarte bine. A fost perioada care a adus in prim plan competenta, eficienta, dar mai ales, independenta lui Emil Boc.

Destinul politic al actualui premier este cel mai bun exemplu ca in orice domeniu, inclusiv politica, trebuie sa existe o foarte buna demarcatie intre loialitate si depersonalizare, intre bunavointa si disponibilitatea excesiva.

Cat despre Traian Basescu, el n-a facut altceva decat sa dinamiteze pas cu pas imaginea publica a colaboratorului sau numarul 1. Ca orice prsonalitate puternica si egoista, presedintele nu poate avea parteneri, ci doar subordonati, nu poate fi mentor, ci doar sef.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Emil Boc rezerva, #Emil Boc presedinte , #Traian Basescu