Emil Boc, un rau mai mare decat Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 19:36
6079 citiri
Emil Boc, un rau mai mare decat Basescu (Opinii)

Stiu, toata lumea considera ca, din moment ce premierul nu face decat sa execute ordinele sau gandurile presedintelui (care se transmit "telepatic" de la unul la altul - dupa cum s-a luadat chiar Traian Basescu in campania din 2009), saracul nostru prim-ministru ar fi o simpla victima colaterala. Oricum, cel mai putin vinovat de situatia mai mult decat complicata in care se afla astazi Romania.

Chiar si pentru simpatizantii presedintelui, atunci cand vine vorba despre Emil Boc totul se relativizeaza. Constienti si ei probabil ca tot de la Basescu vine si ce e bun si ce e rau. Si apoi, ar fi ca si cum ai diminua grandoarea marelui conducator de vapor si tara, daca ai privi spre Emil Boc din alt unghi decat cel obisnuit unui marunt om de stat. Din nefericire si pentru el si pentru noi, macar si din exact aceste cauze, Emil Boc este mult mai responsabil si, implicit, mai vinovat (sau nevinovat) decat Traian Basescu.

Prima lectie pe care imi imaginez ca a invatat-o la scoala de drept trebuie sa fi fost ca legile intr-o democratie nu se supun crizelor financiare de moment prin care trece o tara. Credeti cumva ca rarisimele sale clipe de singuratate, cand el cu el insusi se intalnesc dupa mult timp in care nu s-au mai vazut si ascultat, Emil Boc nu isi recunoastea ca e o mare golanie si o profunda batjocora la adresa unui popor sa-i motivezi comasarea alegerilor pe motive de economie la buget a 20 de milioane de euro?

Va imaginati ca in acele momente de unica luciditate si profunda solitudine, Emil Boc nu stia ca a motiva comasarea alegerilor cu linistea de care are el nevoie pentru a guverna intr-un an electoral este o mare si gogonata minciuna? Ori credeti ca uitase de "avertismentul" presedintelui de a nu comasa alegerile decat in cazul realizarii reorganizarii teritoriale? Stia prea bine toate astea. In strafundurile sale simtea ca fiecare critica a presei sau a societatii civile este corecta.

Si? Cu toate astea, ce a facut? Nimic. A mers mai departe pana CCR si-a facut calculele (alta ticalosie de proportii), a realizat un studiu de impact in functie de costuri si oportunitati de moment (politice, sociale si economice) si a judecat in functie de orice numai dupa spiritul si litera Constitutiei nu. Altfel nu ar fi amanat atat decizia si nu ar fi cerut lamuriri despre latura economica a comasarii alegerilor. Insa, cum, necum, decizia Curtii Constitutionale a venit si a cazut ca un buzdugan de o mie de tone peste crestetul tot mai sensibil al lui Boc.

E a nu stiu cata oara cand CCR ii spune premierului ca nu joaca tocmai in cadrul constitutional. Nicio clipa nu am crezut ca Emil Boc face fara sa stie foarte bine ce. Mularea ratiunii in functie de interesele presedintelui si contorsionarea personalitatii pe tiparul orgoliului manifestat de conducator - ambele cu buna stiinta - asta reprezinta pericolul cel mai mare pe care il intruchipeaza Emil Boc pentru ideea de democratie si nu numai, sub influenta presedintelui.

Poate ca intr-adevar presedintele nici macar nu e nevoie sa-i sopteasca anume ce si cum isi doreste. Sunt convins totusi ca micimea spiritului, lasitatea, oportunismul si trufia il vor calauzi pe Emil Boc spre drumul implinirii gandurilor telepatice de inspiratie cotrocenista. An dupa an, lege dupa lege.

Neputinta lui Boc de a se ridica dincolo de ineteresele marunte ale partidului sau presedintelui il impinge spre sinucidere politica. Va ramane condamnat ca simplul executant (extrem de puternic, totusi) al unui regim care deja nu mai suporta termeni de comparatie.

Altfel, dupa aceasta noua neconstitutionalitate de-a domniei sale, trecuta tot cu forta prin Parlament, un Emil Boc cinstit si de buna credinta si-ar fi depus demisia pe masa presedintelui. Oricum, la condus comandamente anti-viscol se poate si fara prezenta sa. In rest, oricum nu conteaza.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...