Opinii: Motive pentru demisia lui Emil Boc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 14:33
7176 citiri
Opinii: Motive pentru demisia lui Emil Boc

Traian Basescu are motive sa ceara public demisia lui Emil Boc, si nu neaparat conform promisiunii facuta in ultima emisiune Nasul, cand isi exprima speranta ca prim-ministrul nu va da curs intelegerii PSD-PD-L de la legea pensiilor.

Are motive sa-i ceara public demisia pentru felul in care Emil Boc gestioneaza banul public, iar dovada este Hotararea de Guvern 977/2010 si publicata vineri in Monitorul Oficial.

Ce prevede ea? Ca executivul injecteaza 310 milioane de lei in 279 de primarii PD-L, 271 primarii PSD, 178 de primarii PNL si 98 de primarii UDMR. N-au fost uitati, desigur, nici independentii si nici primariile conduse de vreun reprezentant al minoritatilor.

Pe ce s-au dus acesti bani? In cel mai bun caz pe lucrari de canalizare, dar raman in top bazele sportive, preferatele tuturor guvernelor de la Adrian Nastase incoace. Macar au disparut bisericile.

Baze sportive vor fi construite in 632 de localitati, investitia totala ridicandu-se la 12 milioane de euro. Exista informatii de presa, e drept neconfirmate, dar nici infirmate, ca in unele localitati ce vor fi binecuvantate cu un stadion nou nici macar nu exista echipa locala de fotbal. Semnatarii hotararii de guvern care face o asemenea cinste sunt Emil Boc, Elena Udrea si Vasile Blaga.

Nu stiu daca banii primiti de reprezentantii PSD sunt cei negociati pentru non combatul initial de la legea pensiilor. Nici nu pot exclude insa aceasta varianta avand in vedere data adoptarii ordonantei, la cateva zile dupa votul la legea pensiilor, dar si intarzierea foarte mare intre adoptare si publicare, poate tocmai din cauza scandalului izbucnit. Dar asta nici macar nu este esential.

Dupa cum nu voi cadea in capcana populista de a sustine ca banii acestia ar fi trebuit sa mearga la pensii, salarii sau mai stiu eu ce ajutoare.

Nu, banii acestia ar fi trebuit sa mearga pe investitii, indiferent de culoarea primarului, dar investitii de autentic interes public, inclusiv la nivel local.

De exemplu in drumuri, ca acela impracticabil de la Tulcea, sau in gradinite, de ani de zile insuficiente, sau in crese care lipsesc aproape cu desavarsire (in timp ce Emil Boc a dezvoltat o adevarata obsesie impotriva indemnizatiilor de crestere a copilului), sau in dotari decente ale spitalelor, sau in oricare alte zeci de nevoi reale ale Romaniei.

Sau ar fi putut fi investiti in achitarea unor datorii ale statului catre firmele private, pe cat posibil nu clientelare, arierate care blocheaza mediul de afaceri. Sigur ca bazele sportive sunt utile, dar acolo unde are cine sa le foloseasca si nu in asemenea momente de criza.

Ceea ce a facut guvernul Boc cu acesti bani este o forma de mita guvernamentala. Cu ei a cumparat in primul rand linistea din partea unor parlamentari ai coalitiei, care, iata, aduc bani in propriul colegiu dupa cum au promis, dar si anumite intelegeri pe sub masa cu Opozitia.

Ce se va intampla cu acesti bani? In principal cu ei va fi satisfacuta clientela de partid in plan local, in virtutea investiilor din campania trecuta sau in vederea campaniei viitoare ca doar, dupa cum ne spunea Elena Udrea, campania electorala a inceput deja.

Spune guvernul ca bazele sportive au fost finantate in baza unui program inceput in 2006. Dar nimeni n-a spus ca Emil Boc a inventat aceasta forma de jumulire a banului public. Nici poveste. Cabinetul Tariceanu a excelat si el in acest domeniu.

Dar sa nu va imaginati ca banii pentru clientela de partid se reduc la astfel de sume. Ele sunt maruntisul. Pentru liga mare sunt emblematice dezvaluirile din Capital in privinta felului in care au fost impartite contractele pentru proiectul Schengen. Vedem pe lista abonati la banul public cum sunt Florin Calinescu (10,5 milioane de euro in asociere cu Ion Tiriac) sau Asesoft (8 milioane de euro).

Dar poate cel mai interesant si emblematic caz este al ieseanului Stefan Catalin Radu, a carui companie va incasa aproape 23 de milioane de euro. Aceeasi companie a mai castigat anul acesta doua licitatii organizate de SNTFC "CFR Calatori" si Complexul Energetic Rovinari. Toti cei trei baroni PD-L par sa-i fi facut cinste norocosului iesean.

Si atunci de ce nu am avea motive sa suspectam ca si banii pe care guvernul intentioneaza sa-i dea pentru afacerile tinerilor sub 35 de ani vor fi destinati tot clientelei si/sau pusculitei de partid?

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...
Comentarii
***UPSS***
rank 5
''in unele localitati ce vor fi binecuvantate cu un stadion nou nici macar nu exista echipa locala de fotbal''