Restartarea PD-L si plecarea lui Basescu

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:10
3905 citiri
Restartarea PD-L si plecarea lui Basescu
foto: echipadeimagine.ro

PD-L trebuie restartat. Odata cu Guvernul, cat e la guvernare sau daca va fi debarcat brusc. Dar trebuie restartat. Si oricate artificii de imagine ar face, restartarea poate fi realizata intr-un singur mod. Prin schimbarea liderilor.

Prin schimbarea lui Boc din fruntea partidului si a Guvernului. Si prin schimbarea lui Basescu din pozitia lui de lider din umbra al partidului. Asa ca partidul de guvernamant trebuie sa se gandeasca de acum la un nou lider. Pentru ca Basescu poate sa conduca, dar nu mai poate sa traga dupa el. Devine tot mai evident de la zi la zi.

Schimbarea de garda

PD-L, ca toate partidele din tara, e intr-un cerc vicios. Pe de o parte, are nevoie de o schimbare de garda. O coafare cat se poate de evidenta, pentru ca electoratul sa-l perceapa din nou ca pe un partid reformist. Pe de alta parte insa, schimbarea de garda e greu de facut. Din simplul motiv ca garda veche e de fapt esenta partidului. Coloana sa vertebrala.

De aceea, cand va face, daca va face schimbarea de garda, n-o va putea face decat partial. Dar va fi de ajuns daca o va face bine. Si daca o va face incepand cu Boc.

Premierul, pe cat de decis e sa ramana in functie, pe atat ar trebui sa fie de convins ca schimbarea lui e necesara. Asa cum au crezut multi in partid, trebuia facuta cu ocazia remanierii. Dar va trebui facuta in cele din urma.

Emil Boc va fi tapul ispasitor. Pentru erorile sale, pentru ezitari si pentru ca oamenii vor tine mereu minte ca le-a taiat din salarii si le-a crescut TVA-ul. Si o mare parte nu-l vor ierta nici dupa ce le va da banii inapoi. Asta e sigur.

Odata cu Boc insa vor trebui sa mai plece multi. Din guvern, in primul rand. La ora asta, PD-L nu are nici macar un vector de imagine important in Executiv. Nici membru de partid, nici tehnocrat sau independent sustinut de ei. Nimic. Asa ca vor trebui sa aduca. Chiar daca asta va complica jocurile in partid si va crea concurenta pentru unii lideri.

Dincolo de asta, PD-L va trebui sa vina cu un proiect serios. Sau macar sa se tina de cel pe care l-a adoptat. Cel cu "reforma statului". Reforma mai mult declarativa, pana acum. Si lasata mai mult pe umerii presedintiei si a Guvernului. Ca partid in sine, ca suma de valori, PD-L a contribuit prea putin. Si vorbim aici in primul rand de parlamentarii sai, cei care s-au multumit sa fie mai degraba contabili de propuneri legislative trimise de la Guvern.

Dar Basescu?

Basescu e inca liderul PD-L. Dar la cum stau lucrurile acum, restartarea PD-L nu va fi completa pana cand Basescu nu cedeaza fraiele puterii catre un noul lider al PD-L. Oricare va fi el. Sigur, lucrurile se pot schimba si fara asta. Dar e greu de crezut.

Deja a strans suficient de multa antipatie cat sa nu o poata recupera. Antipatie care atarna acum de gatul PD-L. Cu timpul, Basescu va deveni piatra de moara din locomotiva care era. Mai ales ca nu mai are dreptul sa candideze si ca nu va continua in politica. Si mai ales ca oamenii nu mai vor sa voteze substitute ale sale, sustinute de la distanta.

Asa ca PD-L va trebui sa invete sa se distanteze de cel care ii conduce destinele de aproape 10 ani. Pare incredibil la ora asta, dar pe termen lung exact asta ii trebuie acestui partid. Nu sa renunte la a avea un lider puternic, ci pur si simplu sa-i faca loc unuia nou. Atunci se va putea cu adevarat restarta. Dar va mai trece timp pana la acel moment.

Citește și:
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...