Spagatul lui Emil Boc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 12 Mai 2014, ora 18:42
6771 citiri
Spagatul lui Emil Boc (Opinii)

Probabil ca multi sunt oarecum derutati de jocul lui Emil Boc.

A lipsit de la marele miting al PDL tocmai la Cluj pentru a participa la Bucuresti la o dezbatere a Fundatiei Miscarea Populara din care face parte. Zilele trecute a participat la o actiune electorala ca de manual alaturi de candidatii la europarlamentare ai PDL si s-a pozat in discutii cordiale cu prezidentiabilul PDL, Catalin Predoiu, pentru ca dupa doar cateva zile sa se duca la o alta dezbatere a Miscarii Populare cu Traian Basescu.

Un comportament schizoid ar zice multi, mai ales in campanie electorala cand, in mod normal, poti juca pentru o singura lista. Eu nu cred ca e deloc schizoid si cu atat mai putin inexplicabil.

O parte a explicatiei este in chiar lista PDL. Pe locul al cincilea, deci un loc la limita eligibilitatii, daca scorul PDL va fi bun, este Daniel Buda, un apropiat al lui Emil Boc. As spune chiar unul dintre cei mai apropiati prieteni ai fostului premier.

Am auzit ca dl Buda isi doreste cu adevarat mandatul la Bruxelles si se pare ca inainte de a accepta pozitia pe lista a avut o discutie cu primarul Clujului, asigurandu-se cel putin de non-combatul acestuia, daca nu chiar de sustinere.

Dar nu cred ca aceasta este singura explicatie a spagatului lui Emil Boc.

Nu doar PNL se pregateste pentru schimbari radicale in functie de scorul europarlamentarelor. In cazul unui scor sub tinta fixata de Vasile Blaga, 20%, si PDL ar putea trece prin exact aceeasi trepidatie, mai ales daca rezultatul PMP va fi peste asteptari.

Exact pentru o conventie extraordinara mi se pare ca se pregateste Emil Boc si face deja o oferta explicita partidului: cu mine in frunte, inapoi alaturi de Traian Basescu.

Traian Basescu, la randul sau, sustine din toate puterile acest mesaj, elogiindu-l pe Emil Boc si, in acelasi timp, exprimandu-si dragostea eterna pentru PDL de care il tine departe doar Vasile Blaga si grupul lui de "fesenisti" aflat la conducere.

Sigur, poate sa para o contradictie intre un plan care depinde de scorul electoral prost si sustinerea explicita la Cluj pentru lista PDL. Nu e chiar o contradictie.

Pe de-o parte, cred ca Emil Boc nu ar avea nicio sansa sa redevina presedintele partidului daca rupe puntile cu el, sabotandu-i pe fata campania europarlamentara si comitand astfel o tradare pe care activul PDL nu i-ar putea-o ierta. O tradare descalificanta in orice ecuatie politica. Plus tradarea unui prieten foarte drag si lider al PDL Cluj.

Dar Clujul nu e tara. Cu un scor bun la Cluj, PDL nu poate sa isi ridice substantial scorul national. Din acest punct de vedere Emil Boc poate fi chiar un cadou electoral otravit, pentru ca de domnia sa este legata o mare aversiune din perioada guvernarii.

Pe de alta parte, insa, un scor mai mare la Cluj decat oriunde altundeva al PDL, zic eu, nu ar face decat sa ii sporeasca lui Emil Boc atuurile intr-o foarte previzibila confruntare cu Vasile Blaga.

Ar fi o revansa dupa conventia din 2012, cand Emil Boc a pierdut in mod straniu conducerea PDL. E drept ca rezultatul la localele de atunci a fost prost, dar nu mai prost decat la parlamentarele care au urmat si pentru care echipa Blaga nu a decontat la fel.

In plus, Emil Boc era unul dintre putinii invingatori, castigase Clujul aproape miraculos. Niciun partid nu isi decapiteaza politic un invingator, mai ales intr-un moment in care are atat de putini.

Ce sanse are Emil Boc sa preia din nou PDL? Destul de mari, cred eu, daca scorul partidului va fi prost. Pentru ca optiunea pentru fostul premier se va baza pe spaima partidului ca Traian Basescu il va distruge pana la urma daca schisma persista. Alegerea lui Emil Boc ar putea fi perceputa ca ultima sansa de salvare in fata furtunii devastatoare starnita de Traian Basescu.

Iar dupa aceea, sigur ca drumul spre o alianta PDL-PMP, chiar o reunificare la un moment dat, e deschis.

Chiar Traian Basescu a dezvaluit ca inca din decembrire 2013 i-a sugerat lui Vasile Blaga necesitatea fuziunii: "Eu l-am prevenit pe Vasile Blaga inca de la sfarsitul anului trecut, l-am chemat la mine. I-am spus: 'Vasile, mai bine ar fi sa te gandesti sa faceti o fuziune cu PMP-ul asta inca neinregistrat.' A spus: 'Nu, discutam dupa europarlamentare'. Foarte bine, Vasile. Du-ti crucea atunci si da perspective partidului".

Si probabil ca dupa europarlamentare chiar despre asta se va discuta.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com